'Erdoğan’a hakaretten 63 bin 41 kişiye dava açıldı'

'Erdoğan’a hakaretten 63 bin 41 kişiye dava açıldı'

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, "Erdoğan’ın göreve başladığı 2014 yılından 2019 yılı sonuna kadar olan dönemde, Cumhurbaşkanına hakaret suçundan 63 bin 41 kişiye dava açıldı. Açılan bu davalardan 9 bin 554 kişi mahkum oldu" dedi.

'Erdoğan’a hakaretten 63 bin 41 kişiye dava açıldı'
16px
24px
13.11.2020 10:58
ABONE OLgoogle

Konu ile ilgili olarak TBMM Başkanlığı'na Meclis Araştırma Önergesi veren CHP'li Başarır, “İktidarı eleştiren kim varsa gözaltına alınıyor. İstiyorlar ki her yaptıkları alkışlasın. Vatandaşlarımız içerisinde yaşadıkları sosyal ve ekonomik sıkıntıları, gerek sosyal medya hesaplarından gerek sokak röportajları yoluyla dile getiriyor ve sonrasında en küçük eleştiri durumunda dahi gözaltı ile karşılaşıyorlar. Bu tutum, hukuk devleti anlayışıyla bağdaşmamaktadır” dedi.

ÖRNEKLER VERDİ

Meclis Araştırma Önergesi'nde yapılan gözaltılara örnekler veren CHP'li Başarır, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan döneminde açılan cumhurbaşkanına hakaret davaları, önceki Cumhurbaşkanlarımız dönemiyle kıyaslanmayacak derecede artış göstermiştir. Bu durum, vatandaşlarımız üzerinde mevcut iktidarın baskıcı, sindirici, korkutucu anlayışının bir göstergesi olmuştur” ifadelerine yer verdi.

63 BİN 41 KİŞİYE DAVA AÇILDI

CHP'li Başarır, vermiş olduğu Meclis Araştırma Önergesinde, açılan davalar konusunda şu bilgileri verdi:

“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın göreve başladığı 2014 yılından 2019 yılı sonuna kadar olan dönemde, Cumhurbaşkanına hakaret suçundan 63 bin 41 kişiye dava açıldı. Açılan bu davalardan 9 bin 554 kişi mahkûm oldu.

Adalet Bakanlığı'nın 2019 yılı istatistiklerine göre, TCK'nin 1 yıldan 4 yıla kadar hapisle cezalandırılmayı, bunun alenen işlenmesi durumunda da altıda bir oranında arttırılmasını öngören 299'uncu maddesinden bir yılda, hakaretten, 36 bin 66 kişi kovuşturmaya uğradı, bunlardan 12 bin 298'i de açılan davalarda yargılanırken, 3 bin 831 kişi ceza aldı.

Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan verilere göre 10.Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in döneminde Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasından 163 kişiye dava açılırken, 11.Cumhurbaşkanı Abdullah Gül döneminde ise 848 kişiye dava açıldı.”

Ali Ekber Şen/Sözcü

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde