'Demir Yumruk' soruşturmasında üçüncü dava

'Demir Yumruk' soruşturmasında üçüncü dava

Demir çelik sektöründe usulsüz işlemlerle kamuyu zarara uğrattığı iddia edilen firmalara yönelik yürütülen "Demir Yumruk" operasyonu kapsamında örgüt kurucusu olduğu iddia edilen Melih Karabacak'ın da aralarında bulunduğu 136 kişi hakkında dava açıldı.

'Demir Yumruk' soruşturmasında üçüncü dava
16px
24px
15.12.2022 19:10
ABONE OLgoogle

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianame, Ankara 35. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. İddianamede soruşturmanın sanıkların sahte faturayla devleti zarara uğrattığına yönelik ihbar üzerine başlatıldığı aktarıldı.

Suç örgütünün Melih Karabacak tarafından kurulduğu, sanıklar Fatih Öztürk, Eşref Şahin, Zübeyr Yiğit ile Murat Yeşilbaş'ın ise örgütte yönetici konumunda oldukları belirtilen iddianamede, 111 kişinin ise "suç örgütü üyesi" olarak faaliyet gösterdikleri ifade edildi.

Sanıkların, Melih Karabacak'ın koordinesinde mali tablolarında açık bulunan firmalara ulaşarak mal, hizmet satışı ve ticari faaliyet olmaksızın komisyon karşılığında sahte fatura düzenledikleri aktarılan iddianamede, sanık Fatih Öztürk adına kurulan ve arka planda yönetilen paravan şirketlerin ise fesih, terk ve kapatma işlemleri yapılarak pasif hale getirildiği anlatıldı.

Daha sonrasında başka şahıslar adına paravan şirketler kurularak örgütün amacına yönelik faaliyetlerin sürdürüldüğü aktarılan iddianamede, Karabacak'ın ön plana çıkmadan usulsüz işlemleri yardımcısı sanık Öztürk üzerinden yürüttüğü, örgüt yöneticisi Murat Yeşilbaş'ın da çeklerin karşılığı miktarın bankalardan çekilmesi için örgüt üyesi kuryelere talimat verdiği bildirildi.

Sanıkların, demir çelik sektöründe ticari bir alım olmamasına rağmen komisyon karşılığında hazırladıkları sahte faturalarla suç geliri elde ettikleri anlatılan iddianamede, bu usulsüzlüğün ortaya çıkmaması için çek keşide edildiği anlatıldı.

Örgüt yöneticilerinin talimatı doğrultusunda keşideciden teslim alınan çeklerin ciro edildikten sonra kuryeler aracılığıyla bankalardan tahsil edildiği belirtilen iddianamede, bu yolla sahte fatura satan şirketin KDV iadesinden kaynaklı haksız menfaat temin ettiği vurgulandı.

Örgüt yöneticilerine 43 yıla kadar hapis

Bu kapsamda, "örgüt kurucusu" olmakla suçlanan Melih Karabacak, Fatih Öztürk, Eşref Şahin, Murat Yeşilbaş ve Zübeyr Yiğit'in "suç örgütü kurmak"tan 4'er yıldan 8'er yıla, "suç örgütü kapsamında zincirleme şekilde kamu kurumlarına yönelik dolandırıcılık"tan 10'ar yıldan 35'er yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi.

Demir Yumruk operasyonu

Demir çelik sektöründe paravan şirketler üzerinden sahte faturalarla kamuyu 25 milyar lira zarara uğrattığı iddia edilen firmalara yönelik 28 Haziran'da düzenlenen "Demir Yumruk" operasyonunda 374 şüpheli hakkında gözaltı kararı verilmişti.

Suç örgütü kurucusu oldukları iddia edilen Hüseyin Eryılmaz ile Erol Evcil'in de aralarında olduğu 29 şüpheli tutuklanırken diğerleri ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

Soruşturma kapsamında ilk dava, Erol Evcil'in de aralarında bulunduğu 17 kişi hakkında Ankara 21. Ağır Ceza Mahkemesine 16 Ağustos'ta açılmıştı.

"Örgüt kurucusu" olmakla suçlanan Hüseyin Eryılmaz ile "örgüt yöneticisi" oldukları iddia edilen Hulusi Belgü, Mustafa Kırsaç, Muzaffer İzgi ve Soner Eryılmaz'ın da aralarında bulunduğu 46 sanık hakkındaki ikinci dava ise Ankara 33. Ağır Ceza Mahkemesine açılmıştı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde