'Berat Albayrak'ın tez hocası, ekonomide belirleyici konuma geliyor'

'Berat Albayrak'ın tez hocası, ekonomide belirleyici konuma geliyor'

Berat Albayrak'ın hocasının ekonomide belirleyici konuma geldiği iddia edildi.

'Berat Albayrak'ın tez hocası, ekonomide belirleyici konuma geliyor'
16px
24px
17.03.2021 05:34
ABONE OLgoogle

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı Ekonomik Reform Paketi'nin Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan ve ekibinin hazırladığı şekliyle çıkmadığını iddia eden Cumhuriyet gazetesi yazarı Erdal Sağlam, başlık ve içerik olarak önemli değişiklikler yapıldığını belirtti.

Sağlam, "Bu değişikliklerde Berat Albayrak’ın tez hocası Prof. Erişah Arıcan’ın isminin öne çıkması ise değişikliklerin anlamını tartışmalı hâle getiriyor" ifadesini kullanıyor.

Son iki haftadır Ankara kulislerinde hazırlanan reform metniyle ilgili önemli söylentiler dolaştığından bahseden Sağlam, "Hazırlanacak paketle ilgili Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’la Cumhurbaşkanı arasında görüş ayrılıkları yaşanması zaten bekleniyordu" diyor.

Reform paketinin bürokraside de hayal kırıklığı oluşturduğunu söyleyen Erdal Sağlam, şunları kaydediyor:

Erişah Arıcan’ın BİST Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptığı, bu yılın başında, bakanlığı bırakan Berat Albayrak yerine Türkiye Varlık Fonu Başkan Yardımcılığı’na atandığını biliyoruz.

Berat Albayrak’ın doktora hocası olarak bilinen Prof Erişah Arıcan’ın son dönem bu kadar öne çıkması başka söylentilere de neden oluyor. Kısa süre önce TÜİK başkan vekilliğine kurum içinden getirilen Ahmet Kürşat Dosdoğru, verilerin şeffaflığı ve TÜİK’in güvenirliği açısından önemli bir adım olarak görülmüş ama 15 günde görevden alınarak yerine Marmara Üniversitesi’nden bir hoca atanmıştı.

Yeni başkanın ilk icraat olarak verilerle ilgili yetkin kurum ve hocalardan oluşturulan yeni danışma kurullarını tasfiye edince, söylentilere zemin hazırlanmıştı. Çünkü Berat Albayrak’a yakın köşe yazarları danışma kurullarına giren isimlere ciddi itirazlar getirmiş, yeni başkan atanıp bu kurullar tasfiye edilince Albayrak’ın inisiyatifiyle bu işin yapıldığı söylenmişti. Gelen kişinin tanınmamış, Erişah Arıcan’ın mensubu olduğu kurumdan gelmesi dikkat çekmişti.

Reform paketi konusunda Erişah Arıcan’ın öne çıkması, bürokratların bile duyacağı bir yöntemle itirazlarını dile getirmesi, Berat Albayrak’ın öne çıkarılan hocası kanalıyla, etkisini sürdürdüğü söylentilerine neden oluyor.

Özetle: Anlayış aynıysa, kural ve kurumlar esas alınmıyorsa, kişileri değiştirmek fazla bir şey değiştirmiyor. Zaman uzatılsa da gidişat değiştirilemiyor." 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde