'1.3 ton kokain' iddianamesi: Uçuşu Şeyhmus Özkan organize etti

'1.3 ton kokain' iddianamesi: Uçuşu Şeyhmus Özkan organize etti

Brezilya'da 1,3 ton kokain ele geçirilmesine ilişkin hazırlanan iddianamede, özel jeti kiralayan ACM Holding'in patronu Şeyhmus Özkan'ın "uyuşturucu ticaretini bizzat yönettiği" iddia edildi.

'1.3 ton kokain' iddianamesi: Uçuşu Şeyhmus Özkan organize etti
16px
24px
28.10.2022 19:26
ABONE OLgoogle

Brezilya'da, Türkiye merkezli ACM Airlines'ın kiraladığı özel uçakta 1.3 ton kokain ele geçirilmesine ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında aralarında ACM Holding'in patronu Şeyhmus Özkan'ın bulunduğu 8 kişiye açılan davanın iddianamesinin ayrıntıları ortaya çıktı. 

Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı iddianamede, olay için "uluslararası uyuşturucu madde ticareti organizasyonu" denildi. Şüpheli Şeyhmus Özkan'ın sahibi ve fiilen müdürü olduğu ACM Havayolları şirketinin "aracı olarak kullanıldığı" öne sürülen iddianamede, "Brezilya ülkesindeki meçhul bir kaynaktan uyuşturucu madde temin edilerek Belçika'nın Brüksel şehrindeki meçhul teslimat noktasına uluslararası uyuşturucu koridoru takip edilerek sevkiyat yapılabilmesi için bir özel uçuş mizanseni oluşturulduğu" savunuldu. 

DW Türkçe'den Alican Uludağ'ın haberine göre iddianamede, tutuklu sanık Şeyhmus Özkan'ın "bu uçuşla bizzat ilgilenerek uçuşu organize ettiği, uçak kiralama ücreti olan 160 bin euro tutarındaki parayı hiçbir belge almadan elden teslim aldığı" ve "uyuşturucu madde ticareti organizasyonunu bizzat yöneterek uyuşturucu madde ticareti yapmak suçunu işlediği" öne sürüldü. 

Ancak iddianamede, uyuşturucunun Brezilya'da kimler tarafından satıldığı, Belçika'daki alıcısının kim olduğuna ilişkin herhangi bir bilgi yer almadı. İddianameye, Brezilya makamlarının gönderdiği belgeler de girdi.

Pilot: Valizlerden haberim yok

İddianameye göre, ifadesi alanın şüpheli Veli Demir, uyuşturucu madde ele geçirilen valizlerden hiçbir şekilde haberinin olmadığını belirterek "Uçuş öncesinde uçağa geçtiğimizde yolcu Angel'e 24 adet valizin uçağa yüklenmiş vaziyette olduğunu gördüm. Teknik olarak valizlerin bulunduğu yerin uçağın denge sistemi açısından sıkıntı yaratabileceğini düşünerek valizlerin bir kısmı kabine bir kısmını da diğer koltuklara sabitledim. Yolcu bagajını kontrol etme yetki ve sorumluluğum bulunmuyor" dedi.

"Şeyhmus Özkan bizzat uçuşla ilgilendi"

İddianamede, şirketin sahibi Şeyhmus Özkan ise bizzat uçuşla ilgilenmekle ve elden 160 bin Euro almakla suçlandı:

İddianamede "Yapılan incelemede şüpheli Şeyhmus Özkan'ın kendi beyanlarıyla da sabit olduğu üzere ACM şirketinin büyük bir ticari hacme sahip olduğu fiilen müdür konumunda olduğu, şirkette altında birden fazla departmanın bulunduğu halde bu uçuşla bizzat ilgilenerek uçuşu organize ettiği uçak kiralama ücreti olan 160 bin Euro tutarındaki paranın ticari teamüller gereği banka aracılığıyla alınması gerektiği halde parayı hiçbir belge almadan elden teslim almasının hayatın olağan akışına aykırı olduğu, uçuş bedelinin tahsiline ilişkin olarak ticari hayatın olağan akışına uygun düşmeyen savunması ve tüm soruşturma evrakı kapsamına göre, şüpheli Şeyhmus Özkan'ın uyuşturucu madde ticareti organizasyonunu bizzat yöneterek uyuşturucu madde ticareti yapmak suçunu işlediği" ifadeleri yer aldı.

Kokain nasıl bulundu?

Fezlekede, kokainin nasıl bulunduğu da anlatıldı. Fortaleza Uluslararası Havaalanı binasında yolcu Angel Alberto Gonzalez Valdes ile yapılan röportaj sırasında Brezilya'ya dinlenmek için geldiğini, kısa bir süre sonra ifadesinde değişiklik yaparak iş amaçlı geldiğini iddia etti. Fezlekede, "Yanıtlarının tutarsızlığı nedeniyle uçağın denetlendiği" belirtildi.

Uçakta yapılan aramaların videoya alındığı belirtilen fezlekede, sorulduğunda yolcu Valdes'in çantaları reddettiğini, pilot Veli Demir'in de çantaların yolcuya ait olduğunu, daha sonra bunu da reddettiği ifade edildi. Fezlekeye göre, ifadeleri alınan mürettebatın çantaların uçağa yerleştirildiğini ve yolcunun bu prosedürden kısa bir süre sonra uçağa bindiğini, bunun rutin olduğunu bildirdi.

Ne olmuştu?

Brezilya'da bulunan Fortaleza Havalimanı'ndan kalkış hazırlığı yapan Türkiye merkezli ACM Airlines isimli özel havacılık şirketine ait TC-GVA numaralı jet tipi uçakta 4 Ağustos 2021 tarihinde yapılan aramada 24 bavula yerleştirilmiş şekilde bin 304 kg kokain maddesi yakalanmıştı.  Türk jetinin kaptan pilotu Veli Demir ve uçağı 160 bin euroya kiralayan İspanyol vatandaşı Angel Alberto Gonzales Valdes Brezilya'da tutuklanmıştı.

Veli Demir daha sonra tahliye edilirken Valdes ise kanser hastalığı nedeniyle cezaevinde hayatını kaybetmişti. Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, soruşturma kapsamında uçağın sahibi olan ACM Holding’in patronu Şeyhmus Özkan’ın arasında bulunduğu 7 kişi gözaltına alınmıştı. Serbest bırakılan Şeyhmus Özkan, bir gün sonra yapılan itiraz üzerine tutuklanmıştı.

 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde