Bodur'dan ilginç çıkış

Bodur'dan ilginç çıkış

ZEYNEP BODUR OKYAY: BİRİNCİ KUŞAĞIN GÖREVİ BİTTİ, SIRA BİZDE

Bodur'dan ilginç çıkış
16px
24px
27.07.2005 07:15Güncelleme: 27.10.2023 11:25
ABONE OLgoogle

Kale Grubu 48’inci yılını 30 milyon dolarlık yeni yatırımlarıyla kutluyor. Grubun ikinci kuşak patronu Zeynep Bodur Okyay, Türkiye sanayiinde yeni bir dönemin başladığını söylüyor. Okyay, seçim ihtimaline ise sert bir tepki göstererek 'Seçimi gündeme getirenler Türkiye’ye kötülük yapıyorlar' diyor.

Bundan tam 48 yıl önce Robert Kolej mezunu Balıkesirli bir genç İbrahim Bodur, Türkiye’nin ilk halka açık şirket örneğini yarattı... Çanakkale’nin Çan ilçesinde 270 ortakla kurduğu limited şirket hem bölge ekonomisinde devrim yaptı, hem “kolektif bir kalkınma öyküsü” yazdı. Çanakkale Seramik adını alan bu şirket bugün Kale Grubu olarak anılan inşaattan savunma sanayiine, bilgi teknolojilerinden havacılığa kadar çok değişik sektörlerde faaliyet gösteren, yaklaşık 4 bin 200 çalışanıyla Türkiye’nin önemli sanayi kuruluşlarından biri...
Grup 48’inci yılını kutladığı bugün, ikinci kuşağın yönetiminde küresel bir şirket olmaya çalışıyor. Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Türkiye sanayiinin yeni bir dönemin eşiğinde olduğunu belirterek, hem özel sektörün hem de kamunun bu değişimi iyi analiz etmesi ve doğru stratejiler belirlemesi gerektiğini anlatıyor. Okyay, Türkiye’nin hata yapma lüksü kalmadığını da belirterek, “Seçimin adını bile duymak istemiyoruz” diyor... Okyay’la yeni döneme ilişkin analizlerini ve grubun yolculuğunu konuştuk...

Kale Grubu nasıl doğdu?
Babam İbrahim Bodur, Robert Koleji bitirdikten sonra Amerika’da yüksek lisans yapıyor ve ardından da annem Sevim Hanım’la evleniyor. İki aile de sanayiye yakın ama o kendi işini yapmak istiyor ve toprağa dayalı sanayide bazı ürünlerin eksikliğini görüyor. Dönemin ekonomik karakteristiği ithal ikamesi... Babam araştırıyor ve yatırım için doğduğu bölgede Çan ilçesini seçiyor. Hiç sermayesi yok. Kendi çalışanlarını yetiştirmeye başlıyor. Bugün hala üst düzey yöneticiler stajyer olarak gruba girenlerden oluşuyor. Fabrika bölge insanıyla kuruluyor. O zamanlar bin olan Çan’ın nüfusu bugün 35 bin. Bölgede bu fabrikada çalışmamış aile bulmak neredeyse olanaksız. Yani kolektif bir çalışma ve kalkınma öyküsü diyebiliriz. Daha sonra inşaat sektörünün tamamlayıcısı ürünleri üretilmeye başlıyor. Boya, yapıştırıcı, sulama boruları, karo gibi. Her şeyi kendiniz yapıyorsunuz. Kalıp lazım, Kale Kalıp’ı kuruyorsunuz. Sonra yeni sektörlerin kapıları açılıyor. Miğfer, kasatura gibi savunma sanayi ürünleri devreye giriyor. 1990’lardan sonra ise havacılık sektörü giriyor devreye. Yani tüm girdiğimiz sektörler, seramik üretimindeki ihtiyaçtan doğan şirketler. Dolayısıyla bizim dönemimizde kurulan fabrikaların çoğu entegre yapıya sahiptir.

Önümüzdeki yıllarda yolunuz nereye uzanacak?
Şimdi dünyada uzmanlaşma önemli. Küreselleşen ortamda verimlilik gibi kıstaslar önemli. Ama o zamanın şartları farklı. Tabii 80'lerden sonra Türkiye dışa açılıyor. Bu sefer biz karo seramikle başlayan ihracatımızı diğer üretim alanlarına da kaydırdık. 1962'de ihracata başladık, o günden bu güne her sene biraz daha artırarak devam ettirdik. 80'lerden sonra liberalizasyon, sermaye hareketlerinin serbestleşmesi ile başka bir çığır açılıyor. Türkiye'de ihracat ağırlıklı üretim modeli oturuyor. Biz zaten ona başlamıştık. Grubumuz ilk yabancı ortaklıkları yapan şirketlere de sahip.

* Bir değişim dönemi yaşanıyor. Bütün şirketler stratejik alanlarını belirliyorlar. Siz Kale Grubu için ne düşünüyorsunuz?
Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) tam üye olma projesi var. Bu 40 yıldır devam ediyor. Ama son zamanlarda gündemimize daha ağırlıklı giriyor. Dolayısıyla bu şartlara uyumun sağlanması gerekiyor. Girsek de girmesek de. Biz hesaplarımızı “zaten giremeyiz” üzerine yapmıyoruz. Eskiden ölçek ekonomisi ve kitle halinde üretim, istihdama dayalı bir üretim politikası vardı Türkiye'de. Şu an kayn

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde