Cep telefonunuzun kaçak olup olmadığını nasıl öğrenirsiniz?

Cep telefonunuzun kaçak olup olmadığını nasıl öğrenirsiniz?

Telekomünikasyon Kurumu, kaçak giren telefonları 14 Aralık'ta kapatma kararı aldı. Pazarda 12 milyon kaçak telefon var. Cebinizin kaçak olup olmadığını öğrenmenin yolu çok basit. Sadece yapmanız gereken...

Cep telefonunuzun kaçak olup olmadığını nasıl öğrenirsiniz?
16px
24px
21.07.2005 21:00
ABONE OLgoogle

Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer: ‘28 Ağustos’a kadar bir çağrı merkezi kuracağız. 12 milyon kayıtsız telefona SMS ile ‘Telefonunuz kayıtlı değil, kaydettirin’ mesajı göndereceğiz.’

Telekomünikasyon Kurumu, 14 Aralık’a kadar kayıt altına girmeyen kaçak cep telefonlarını görüşmeye kapattırıyor. TK Başkanı Tayfun Acarer, Türkiye’de 12 milyon kaçak cep telefonu bulunduğunu söyledi.

TELEKOMÜNİKASYON Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, kayıtdışı olan 12 milyon cep telefonuna SMS ile kayıt işlemi için mesaj yollanacağını, ardından 14 Aralık 2005 tarihinden itibaren tüm kayıtsız cep telefonlarının görüşmeye kapatılacağını bildirdi. Halen Türkiye’de 36 milyon adet civarında cep telefonu olduğu belirtiliyor. Buna göre her üç cep telefonunundan biri kaçak.

‘Bundan sonra faturasız bir cep telefonu almak akıl kárı değil’ diyen Acarer, cep telefonu satışında alıcılardan net kimlik bilgileri isteneceğini, ikinci el satışlarda da belgeye dayalı bir sistem getirileceğini bildirdi. Türkiye’de kayıtdışı 12 milyon cep telefonu bulunduğunu belirten Acarer, kayıtdışı telefon sayısının büyük bir hızla artarak yıl sonuna kadar 15-16 milyona ulaşma ihtimali bulunduğunu, ancak yasayla bunun önlendiğini vurguladı. Acarer, kanunun olaya tam zamanında ‘neşter vurduğunu’ ifade etti.

ZARAR 3 MİLYAR DOLAR:

Cep telefonlarında kayıtdışılığın bugüne kadar ekonomide 3 milyar dolarlık kayba neden olduğunu, devletin de bu işten 1 milyar dolarlık vergi kaybı bulunduğunu anlatan Acarer, ‘Bıraksak, bu devam edip gidecekti’ dedi. Acarer, cep telefonlarının değeri yüksek makineler olduğunu, bu nedenle kullanıcıların gasp ve hırsızlara karşı risk taşıdığını, yasanın can ve mal emniyetine yönelik bu riski de ortadan kaldıracağını ifade etti. Yasanın 13 Temmuz 2005’te yürürlüğe girmesiyle Telekomünikasyon Kurumu’na 45 gün içinde ihbar ve bilgi merkezi işlevini yürütecek çağrı merkezi kurması ya da kurdurması görevi verdiğini kaydeden Acarer, teknik altyapının kuruluş çalışmalarının yürütüldüğünü, sistemin 3 GSM operatörüyle sürekli bilgi akışı sağlayacağını belirtti. Çağrı merkezinin 28 Ağustos 2005 tarihine kadar kuruluşunun tamamlanacağını ifade eden Acarer, bu çağrı merkezinden 12 milyon kayıtsız telefona SMS ile ‘Telefonunuz kayıtlı değil, kaydettirin’ mesajı gönderileceğini ve kayıt işlemi için yol gösterileceğini söyledi. Kayıtsız telefon sahiplerinin bildirilen yere faturası varsa faturasıyla başvurması gerektiğini ifade eden Acarer, fatura ibraz edilememesi halinde 5 YTL ödeneceğini, ibraz edilmesi halinde para alınmadan kayıt işlemi yapılacağını, ancak faturayı düzenleyenlere yönelik işlem başlatılacağını bildirdi.

Artık faturasız cep almak akıl kárı değil

TAYFUN Acarer, uygulamayla artık gasp edilen telefonun maddi bir değeri olmayacağını, bu telefonların kullanamayacağını, telefonun gaspçı ya da hırsızların yakalanmasında araç olarak da kullanılacağına işaret etti. Gasp edilen ya da çalınan telefonların kapalı haldeyken başkalarına satılmak isteneceğine dikkati çeken Acarer, bu durumda makinayı satın alanların telefonu çalmadığını ya da gasp etmediğini ispatlamak durumunda kalacağını belirtti. Acarer, ‘Bundan sonra faturasız bir cep telefonunu almak akıl karı değil. Faturasız telefonları kesinlikle hiç kimsenin almaması lazım. Faturasız demek, kayıtsız demektir. Kayıtsız telefon da hangi operatörün SIM kartını takarsanız takın, çalışmayacaktır’ diye konuştu.

Hat alırken fatura zorunlu

TAYFUN Acarer, yasanın kayıt için öngördüğü 5 aylık sürecin

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde