FED Başkanı Yellen konuştu, dolar rekor kırdı
Fed Başkanı Janet Yellen'in 'faiz artırımları gecikmemeli' açıklaması dolara tarihi rekorunu kırdırdı. Dolar 3.37 TL'yi de aştı.

Amerikan Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, Donald Trump'ın sürpriz şekilde zaferle ayrıldığı ABD Başkanlık seçimleri sonrası Amerikan Kongresi'ne ilk sunumunu yaptı.
Faiz artırımını ertelemenin, sıkılaşmanın daha hızlı olacağı anlamına geleceğini söyleyen Yellen, "Göreceli yakın bir tarihte fed faiz artırımı uygun olabilir " dedi.
"Faizi mevcut seviyede korumak aşırı risk almayı tetikleyebilir" ifadesini kullanan Fed Başkanı, "Açık piyasa komitesi faiz artırımı ihtimalinin kuvvetlendiğini düşünüyor" diye konuştu.
Yellen, ekonominin sadece kademeli faiz artışına izin verdiğini vurgulayarak, "Politika duruşu ılımlı destekleyici seviyede" dedi
Geçen dönem ücret artışlarının hızlandığını belirten Yellen, iş gücü piyasası iyileştikçe enflasyonun yüzde 3 hedefine ulaşacağını söyledi.
DOLAR REKOR KIRDI
Amerikan Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'ın Kongre'de yaptığı konuşmada faiz artırımı ihtimalinin güçlendiğini açıklamasının ardından dolar/TL, yeni bir rekor kırarak 3,37 seviyesinin üzerine çıktı. Yellen'ın konuşmasının hemen ardından olumlu gelen ABD verileriyle endeks, rekor tazeleyerek 3,37 sınırını da geçti.
ABD VERİLERİ
ABD'de ekim ayında TÜFE beklentilerle paralel olarak aylık yüzde 0,4 yükseldi. Böylece ABD TÜFE'si ard arda üçüncü ayda da yükselmiş oldu. Çekirdek TÜFE'deki yükseliş yüzde 0,1 oldu. Beklenti, yüzde 0,2'ydi.
İşsizlik maaşı başvuruları ise 19 bin kişi düşerek 1973'ten bu yana en düşük seviyeyi gördü ve 235 bin oldu. Bu Beklenti 257 bin seviyesindeydi.
ALTIN
ABD faiz artırımı ihtimallerinin güçlenmesiyle bir süredir sert satış gören altın yeni güne daha sakin başladı.
Trump'ın seçilmesi durumunda güvenli liman olan altının ralli yapacağı düşünülüyordu. Ancak yeni başkanın mali teşvikleri artırma ve vergileri düşürme gibi vaatleri Fed'in beklenenden daha hızlı faiz artıracağı beklentilerini güçlendirdi.
Altın destekli ETF'lerdeki altın varlıkları Çarşamba günü itibariyle 3,6 ton düşerek 1.949,1 tona indi. Bloomberg'in derlediği verilere göre, varlıklar böylelikle düşüşünü beşinci güne taşıdı ve 29 Aralık'tan bu yana en uzun düşüş dönemini gerçekleştirdi.
ASYA PİYASALARI
Japonya dışındaki Asya Pasifik piyasalarını takip eden MSCI endeksi yüzde 0,2 yükselse de haftalık bazda yüzde 1 aşağıda kaldı.
Bu düşüşte ABD'de faizlerin artırılacağı beklentilerinden dolayı gelişen piyasalardan para çıkışı yaşanması etkili oldu. Japon Nikkei endeksi yüzde 0,1 yükselirken, Avustralya borsası da yüzde 0,2 artış gerçekleştirdi.
PETROL
Ham petrol fiyatları ABD petrol stoklarında beklentilerin üzerinde bir artış görüldüğüne işaret eden verilerin ardından bugün düşüş gösterdi.
ABD türü ham petrolün varil fiyatı 11 sent düşerek 45,46 dolardan işlem görürken, Brent ham petrolün varil fiyatı da 16 sent gerileyerek varil başına 46,47 dolar oldu.















