Dolar
43,1182
0,18%
Euro
50,3396
0,30%
Sterlin
58,0668
0,33%
Bitcoin
3.942.008
0,88%
BİST-100
12.254,83
0,44%
Gram Altın
6.400,447
2,56%
Gümüş
85,86
7,35%
Faiz
36,98
-0,19%

Derviş'ten cari açık uyarısı

Kemal Derviş, Türkiye ekonominin kırılgan yapısına dikkat çekerek, uyarılar yaptı.

18.09.2006 12:32
Haberi paylaşın
Derviş'ten cari açık uyarısı
16px
32px

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı Kemal Derviş, Türkiye gibi yüksek borç yükü yanında yüksek cari açığa da sahip olan ülkelerin, kırılganlığa daha açık olduklarını belirtirken, cari açık uyarısında bulundu.

Türkiye'nin son dönemde döviz cinsinden borcunu azaltarak kırılganlığın bir boyutunu hafiflettiğine işaret eden Derviş, “bu, çok doğru bir politika” dedi. IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantıları için Singapur'a gelen Kemal Derviş, Türk gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Derviş yaz başındaki dalgalanmayı değerlendirirken, küresel ekonomide faizlerin artması ve likitidenin azalması sonucu, Türkiye dahil bir çok ülkenin sallandığını ve bu sallantının kısa sürdüğünü hatırlattı. Bu sallantıdan Türkiye gibi ülkelerin de etkilendiğini anımsatan Derviş, ABD Dolarının birden değer kaybetmesi ve ABD'de faizlerin yükselmeye başlaması durumunda, yükselen piyasa ülkelerinin yeniden zorda kalabileceklerini kaydetti.

ABD faizlerinin, şu anda olmasa bile yükselme olasılığı bulunduğunu belirten Derviş, bu çerçevede yükselen piyasa ülkelerinin gerekli tedbirleri alması gerektiğini ifade etti. Dünya Bankası ve IMF'nin, ülkelere gelecekteki sallantı ihtimaline karşı dikkatli olarak tedbir almaları tavsiyesinde bulunduğunu belirten Derviş, şöyle devam etti:

CARİ AÇIK UYARISI

“Ancak şu aşamada ABD ekonomisinde bir yavaşlama süreci başladığı için, yakın zamanda ciddi bir faiz artışını öngörmek doğru olmaz. Ancak böyle bir olasılık şimdi olmasa bile mutlaka var. Türkiye son dönemde döviz cinsinden borcunu azaltarak kırılganlığın bir boyutunu hafifletti. Bu çok doğru bir politika. Ancak bu kadar yüksek bir cari açığın sürdürülmesi, her zaman bir kırılganlık yaratıyor. Bu nedenle cari açığın zaman içinde azaltılarak sürdürülebilir bir düzeye gelmesini diliyorum. Cari açık tamamen kapansın istemiyorum, hiç kuşkusuz Türkiye sermaye ithal eden bir ülke olmalı. İstihdam ve büyüme açısından yabancı sermayenin gelmesi ve bu cari açığın finansmanı doğal bir şey ama (cari açığı) azaltmakta da fayda var, bunu gönlümden istiyorum.”

Cari açığın, Gayri Safi Milli Hasılanın yüzde 3-4'ünün üstünde olduğu zamanlarda her zaman sıkıcı olaylara tanık olunabileceğini ifade eden Derviş, onun için cari açığın çeşitli önlemlerle aşağı çekilmesinin önemli olduğunu belirtti.
Cari açıkta ithalatın kompozisyonunun da önemli olduğunu altına çizen Derviş, “Burada ithalatın kompozisyonun da önemli. Yatırım malları ithal edildiği zaman üretimi artırıyorsunuz. Türkiye'nin ithalat yapısı da daha çok ara ve yatırım malı içerdiği için daha sağlıklı bir yapıda diyebiliriz” dedi.

TÜRKİYE'NİN GÜVENLİK KONSEYİ ÜYELİĞİ ÇABASI

Derviş, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeliği çabaları konusunda ise Türkiye'nin bunu hak ettiğini belirterek, şunları söyledi: “Türkiye, çok önemli bir ülke. Şimdi IMF'deki kota artışı da dikkate alındığında, uluslararası örgütlerde önemi, ağırlığı artan ayrıca birçok konuda Birleşmiş Milletler'e yardımcı olmuş, katkıda bulunmuş bir ülke. Bu nedenle Türkiye'nin Güvenlik Konseyi'ne girmesi son derece doğal karşılanmalıdır.”
Kemal Derviş, Ekim ayında Türkiye'yi ziyaret edeceğini de sözlerine ekledi.

benzer haberler
25 yıl süren müzakerelerden sonra AB–MERCOSUR serbest ticaret anlaşmasında son aşamaya gelindi
25 yıl süren müzakerelerden sonra AB–MERCOSUR serbest ticaret anlaşmasında son aşamaya gelindi