Böyle kârlı yatırım yok

Böyle kârlı yatırım yok

Dolar, altın, faiz bile bu kazancın yanına yaklaşamıyor... İşte en karlı yatırım!

Böyle kârlı yatırım yok
16px
24px
23.12.2009 10:02
ABONE OLgoogle

Mersin merkezli İmga Et ve Süt Ürünleri A.Ş.'nin 3 ay önce kurduğu süt hayvancılığına dayalı sistem herkesin dikkatini çekmeyi başardı. Tanesi 3 bin 500 liradan en az 5 inek alanlar sisteme dahil oluyor. Şirket Konya'daki çiftliğinde sizin yerinize beslediği ineklerden her biri için ayda 180 kilogram çiğ süt bedelini ödemeyi taahhüt ediyor.

5 inekten süt geliriniz 750 TL'yi buluyor. Yani 17 bin 500 TL yatırıp her ay 750 TL kazanıyorsunuz. Banka mevduatının 1 ayda yüzde 0.72 kazandırdığı ortamda Sütbank'ın kazanç vaadi yüzde 4.2'yi buluyor. Şirket 3 yılın sonunda 17 bin 500 TL'ye aldığınız inekleri aynı bedelle, üstelik enflasyon farkını ilave edip geri almayı da garanti ediyor.

Mersin merkezli bir firmanın Konya'da kurduğu çiftlikte, bedeli karşılığında inek satın alanlar, şu an hiçbir tasarruf yatırım aracının veremediği kazancı ceplerine koymanın hayalini kuruyor.

Mersin'de ÇEDAŞ bünyesinde kurulu İmga Et ve Süt Ürünleri Hayvancılığı A.Ş.'nin bundan 3 ay kadar önce başlattığı sistem herkesin dikkatini çekmeyi başardı. Sisteme göre tanesi 3 bin 500 TL'den inek satın alanlar, ayda 150 TL'ye yakın bir süt parası kazanıyor. Şirket en az 5 hayvan yani 17 bin 500 TL ödeyenleri sisteme dahil ediyor. Şirketin internet sitesinde yer alan bilgilere göre bir hayvandan yaklaşık 180 kilogram çiğ süt elde ediliyor.

Sütün şu anki piyasa fiyatı kilogram başına yaklaşık 0.83 kuruş. Yani bir hayvanın size sağlayacağı aylık süt geliri 149 TL'yi geçiyor. Bir başka deyişle 3 bin 500 lira vererek aylık 149 TL'lik geliri garanti ediyorsunuz. İlk 4 ay süt parası alamayacağınız için aylık kazancı 149 TL olarak değil 132.8 TL olarak düşünmek lazım. Ancak bu kazanç bile şu an aylık yüzde 3.80'lik bir getiri anlamına geliyor.

'Önemli yatırım aracı oldu'

Sistemin fikir babası İmga Et ve Süt Ürünleri Hayvancılığı A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Eker, yeterli ve dengeli beslenmede önemli rolü bulunan süt ve süt ürünlerinin, gıda sektörü dışında kozmetik gibi diğer sektörlerde de geniş kullanım alanı bulunduğunu söyledi. Bunun da sütü endüstriyel ürün olarak günümüzde en önemli yatırım aracı haline getirdiğini belirten Eker, “Ülkemizde bu yönde gelişme olmasına rağmen, yeterli yatırımların yapılmaması nedeniyle bu alandaki potansiyel yeterince değerlendirilemiyor” dedi.

ÇEDAŞ olarak elektrik sektöründe faaliyetlerini sürdürürken, büyüme hedefleri doğrultusunda, yeni ve kârlı bir sektöre yatırım yapma kararı aldıklarını anlatan Eker, yaptıkları araştırmalar neticesinde, süt hayvancılığı işletmesine yapılacak ciddi yatırımın büyüme hedeflerini olumlu yönde etkileyeceğine karar verdiklerini ifade etti.

Yaklaşık 1 yıl süren çalışmalar sonucunda coğrafi yapı, iklim ve lojistik açıdan avantajları göz önüne alarak Konya'nın Ereğli ilçesine bağlı Zengen kasabasında 2 bin baş hayvan kapasiteli, toplam 150 dönüm üzerine tesis inşa ettiklerini vurgulayan Eker, şöyle devam etti:

“Böylelikle vatandaşlarımızın birikimlerini hızlı ve yüksek kazançlı yatırıma dönüştürebileceği bir çeşit 'sütbank' diyebileceğimiz havuz sistemini hayata geçirdik. Ülkemizdeki hemen her insan doğaya dönüş özlemiyle böyle bir işin hayalini kuruyor ve bunun manevi tatminini yaşamak istiyor. Sisteme katılan vatandaşlar, yatırımlarından hak ettiği değerde hızlı ve yüksek kazanç elde ederken, sunduğumuz imkanlarla da manevi anlamda özel bir dünyaya adım atıyor. Katılımcılar, aileleriyle ziyaret edebilecekleri işletmemizde, bir yandan çocuklarıyla benzersiz deneyim yaşarken, diğer yandan yatırımlarının gelire dönüşmesini bütün aşamalarıyla bizzat görebiliyor.”

4 ay süt parası verilmiyor

Eker, süt ineği alımlarının işletme tarafından yapıldığını, işletmedeki ve yeni alınacak hayvanların tamamının Tarım ve Köyişleri Bakanlığı onaylı, soy kütüğü belli sertifikalı cins hayvanlar olduğunu söyledi.

İstenilen sayıda 5 aylık gebe inek alımı gerçekleştirerek sisteme katılınabileceğini belirten Eker, “İşletmemize alınan hayvanlardan ilk 4 ay gebelik nedeniyle süt alınamadığı için ancak 4 ayın sonunda hayvan başına aylık sabit 180 kilogram süt üzerinden düzenli olarak süt bedeli ödeniyor” diye konuştu.

Eker, şöyle devam etti:

“Katılımcı hiçbir risk ve olumsuz faktörden etkilenmiyor ve hayvanların sigortası işletmemiz tarafından yapılıyor. Zaten ilgili kanun gereği sigorta primlerinin yüzde 50'si devlet tarafından karşılanıyor. Doğacak yavrular ise işletmenin tasarrufunda olurken, kamu kurumlarından alınabilecek teşvik veya desteklemeler de işletme sermayesine ekleniyor. Sözleşme boyunca hayvan sayısı başına sabit 180 kilogram süt, ödemenin yapılacağı ayın süt litre fiyatı ile çarpılarak belirleniyor. Bu miktar sözleşme boyunca sabit olup, düşüş ya da artış söz konusu olmayacak. Alınacak gebe hayvan, 4 ay süt vermeyeceği için 36 aylık yapılacak sözleşmenin 32 ayı boyunca bu ödeme yapılacak.”

100 başın üzerindeki alıma temsilci hakkı

Vatandaşların istediği sayıda hayvan alabileceğini, 100 baş ve üzeri hayvan ile yapılan katılımlarda yatırımcıların isterlerse çiftliğe temsilci bırakabileceklerini vurgulayan Eker, sözleşme bitiminde isteyen katılımcıya hayvanın kendisi ya da geçen sürenin enflasyon farkı ilave edilerek hayvanın bedelinin verileceğini kaydetti.

Eker, ayrıca katılımcılara kendilerine verilecek şifre ile çiftlikte yapılan her türlü işlemi 24 saat boyunca canlı olarak izleme imkanı sunduklarını da sözlerine ekledi.

Bankada bu parayı kazanamazsınız

- Eğer vaadedilen sözler tutulursa 3 bin 500 TL yatırarak 32 ay boyunca 149 TL kazanıyorsunuz. Şu an bankalar aylık mevduata yaklaşık yüzde 8.75 faiz veriyor. Yani 3 bin 500 TL'yi bankaya yatırsanız ayda ancak 25 TL faiz alabilirsiniz. Süte yatırım yapanların ise 36 ay boyunca eline ortalama 132.8 TL geçiyor. (4 ay ödeme olmadığı için 149 TL'lik kazancın ortalaması 132.8 TL'ye düşüyor) 5 inekten sağlanan aylık kazanç 664 TL'yi buluyor. Kağıt üzerinde süt yatırımı banka mevduatına göre 5.3 kat daha kazançlı görünüyor.

Sözünü tutar mı?

Sistem şu an hiçbir yatırım aracının kazandıramayacağı bir geliri taahhüt ettiği için ister istemez akla sorular takılıyor, şüpheler oluşuyor. Şirketin hayvanlardan elde ettiği sütü Süt Birliği'ne teslim ettiği biliniyor. O sütün en büyük alıcısının ise Ülker olduğu belirtiliyor.

Sistemle ilgili tereddütleri olanlara ise şirket şu teminatları veriyor:

- İşletme iş programını aksatmayacak ve hijyen koşullarını ihmal etmeyecek şekilde belirli zamanlarda ziyaret edilebiliyor.

- Katılımcılarla sözleşme imzalanıyor ve hayvan bedeline karşılık işletmeden teminat senedi veriliyor.

- Sözleşmeler 36 aylık sürelerle yapılıyor. Süre sonunda yeniden anlaşma imkanı var.

- Katılımcı yatırımcılar isterlerse bir ay önceden haber vermek kaydı ile sözleşmelerini istedikleri zaman 36 ay sonundaki şartlarla fesh edebiliyor. 

Vatan

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde