Satılık köy evleri...

Satılık köy evleri...

Türkiye genelinde satılık 105 köy evi var. Hepsi bahçeli ve çoğu yeşillikler içinde bulunan bu evlerin fiyatı 170 bin 500 TL’den başlayıp 950 bin TL’ye kadar çıkıyor.

Satılık köy evleri...
16px
24px
24.02.2012 13:09
ABONE OLgoogle

Bülent Ekimci/Para Dergisi

“ORDA bir köy var uzakta. O köy bizim köyümüzdür. Gitmesek de kalmasak da...” Hala öyle mi bilmiyorum ama bizim dönemimizde ilkokulda ilk öğretilen şiir buydu. Tabii çoğumuz köylü çocuğu olunca bizim için ayrı bir anlamı vardı bu şiirin. Hala da okurken, dinlerken hüzünlenir, ilk fırsatta atlayıp gitmek isteriz köylerimize.

Köy hayatını hiç yaşamamış olanlarda da derin izler bırakmıştır bu şiir ve şarkısı. Herkesin hayalinde bir gün yaşamak istediği güzel bir köy ve köy evi vardır. Bir dağın yamacında ya da yemyeşil, bereketli bir ovanın ortasında 5-10 evli bir köy. Köyün ortasından akan dere, etrafında otlayan koyunlar, kuzular...

O KÖY ARTIK UZAK DEĞİL

‘O köy’e yerleşme hayalini gerçeğe dönüştürenlerin sayısı son dönemlerde epey artmış durumda. Üstelik aralarında ünlü işadamları, sanatçılar bile var. Kimi hafta sonunu kimi emeklilik dönemini yaşıyor, kimi de işini yapıyor yemyeşil doğada, huzur içinde...

İşte bu hafta büyük şehirlerin gürültüsünden, stresinden yorulanlar, bunalanlar için satılık köy evlerini araştırdık. Edirne’den Antalya’ya, İzmir’den Adana’ya birçok il ve ilçenin köylerinde satılık 105 köy evi tespit ettik. Bazıları deniz bazıları dağ, bazıları da orman manzaralı bu evlerin en belirgin ortak özelliği meyve ağaçlarıyla dolu bahçeleri...

Köy evlerini fiyatı bulunduğu bölgeye göre değişiyor. Turistik bölgelerimizden Ege ve Akdeniz’de, özellikle de tatil yörelerine yakın köylerde fiyatlar doğal olarak daha yüksek. Hatta bazı tatil köylerine yakın yerlerdeki köy evlerinin fiyatı euro cinsinden belirlenmiş durumda.

Ama öyle köyler var ki evlerin fiyatını gördüğünüzde “yok canım” diyeceksiniz. Belki de hemen o köye gidip evi görmek isteyeceksiniz. 20 bin TL’ye de köy evi var, 250 bin euro’ya da, 950 bin TL’ye de...

Köyde ev inşa etmenin koşulları

Köylerde ev yapmanın koşulları, arsanın “köy yerleşik alanı” içinde mi yoksa dışında mı olduğuna göre değişiyor. Her iki alanda da 3194 sayılı İmar Yasası’na bağlı olarak çıkarılan “Belediye ve Mücavir Alan Sınırları İçinde ve Dışında Planı Bulunmayan Alanlarda Uygulanacak İmar Yönetmeliği” hükümleri geçerli.

Söz konusu yönetmeliğe göre, arsa köy yerleşik alanı içerisindeyse yapının fen ve sağlık kurallarına uygun olması ve köyün ihtiyar heyetinden izin alınması gerekiyor. Binaların cephe ve istikametlerinin köy mevcut teşekkülü esas alınarak tayin ve tespitine köy ihtiyar heyeti yetkili. İfraz edilmedikçe bir parsel üzerine lüzumlu müştemilat binaları dışında birden fazla yapı yapılamıyor. Köy alanlarında taban alanı kat sayısı (müştemilat da dahil) yüzde 50’yi geçemiyor.

Eğer arsa köy yerleşim alanı dışındaysa TAKS (taban alanı katsayısı yani bir yapının parsel tabanında kapsadığı inşaat alanın parsel alanına oranı) yüzde 5’i, maksimum inşaat alanı 250 metrekareyi, yükseklik de 6.50 metreyi geçmemek durumunda. Ayrıca parselin kadastral yola cephesi olması gerekiyor. Bu tür yapılar için bölgenin imar durumu doğrultusunda hazırlanacak projeyle Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü’ne başvurularak ruhsat almak mümkün. Arsa köy yerleşik alanı dışında olduğunda muhtardan izin almak söz konusu değil.

Murat HAZER / Kaynarca Hazer Emlak

“Hepsi resmi tapulu”

Köylerdeki evler de şehirlerdeki gibi resmi tapuludur. Beğendiğiniz ev köyde de olsa tapu dairesinde aynı işlemler yapılır. Genelde insanlar kendi köyleri uzak geldiği için yaşadıkları şehirlere yakın yerlerde köy evi arıyor. Kimi köy içinde kimi de köy dışında başlarını dinleyebilecekleri evleri tercih ediyor.
Köyde beğendiğiniz ev kullanıma uygun ve sağlamsa rahatlıkla satın alabilirsiniz. İstanbul’da yaşayanlar genelde merkeze yakın köylerde ev arıyor. Ama bu yıl talep biraz düşük. Bu yüzden daha uygun fiyatlara köy evi bulunabilir.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde