10 Bin TL maaşla satış elemanı aranıyor

10 Bin TL maaşla satış elemanı aranıyor

Firmalar bu yıl satış elamanı kapma yarışına hız verdi. Bankalardan perakende zincirlerine birçok firma satış kadroları için binlerce kişi istihdam edecek. Üstelik kısa sürede terfi ve yüksek kazanç fırsatları var...

10 Bin TL maaşla satış elemanı aranıyor
16px
24px
25.03.2011 14:49
ABONE OLgoogle

Tuğçe Altınsoy'un haberi/Para Dergisi

SATIŞ kadrolarını büyütme yoluna giden firmalar bu yıl en az 6 bin 500 kişiyi işe alacak. Satışta temsilcilikten müdür olmaya giden kariyer yolu, primler hariç ayda bin 500-2 bin liradan 4-5 bin liraya varan kazanç elde etme fırsatı sunuyor. Satış yönetim pozisyonlarına yükselen kişilerin ise ayda 10 bin liraya kadar çıkan gelir elde etmeleri mümkün.

İşte bu yıl satış kadrolarını güçlendirmeyi düşünen firmalar ve sundukları kariyer fırsatları...

DEFACTO
1.750 kişi
Mağazalarında toplam 2 bin 530 kişi çalışıyor. 2010’da yeni açılan mağazalarla birlikte bin 516 kişiye istihdam sağlayan DeFacto, bu yıl 43 yeni mağaza açarak yıl sonunda 132 mağazaya ulaşmayı hedefliyor. Her mağazada ortalama 35 kişi çalışıyor. Bu da yıl sonuna kadar mağazalar için bin 500 kişinin işe alınacağı anlamına geliyor. Merkezdeki yeni istihdamlar da dahil bu yıl yaklaşık bin 750 kişiyi istihdam edilecek.
İşe alımlarda mağazanın yoğunluğunu kaldırabilecek, insanlarla iletişim içinde, dinamik ve motivasyonu yüksek çalışanlar tercih ediliyor. Adaylar, sınav, kişilik envanteri ve değerlendirme merkezi uygulamalarından geçiriliyor.
İşe alınan her çalışanı geleceğin yöneticisi olarak gördüklerine değinen DeFacto İK Direktörü Oğuz Erdoğan, çalışanlara hızlı kariyer olanağı sunduklarını anlatıyor. Buna göre, mağazada 6 ayını dolduran her çalışan, kariyer yapmak isterse yılda 4 kez açılan ‘baraj’ sınavlarına giriyor. Bu sınavı geçenler ‘personel yetiştirme’ programına dahil oluyor. Bu programı başarıyla bitirenler stajyerlik döneminden sonraki uygulama sınavında başarı gösterirse, reyon, depo veya kasa yöneticisi oluyor. Bu görevde 1 yılını dolduranlar ‘yönetici yetiştirme’ programına girmeye hak kazanıyor. ‘Mağaza ikinci müdürü’ yetiştiren bu programa dışarıdan seçme süreçlerini geçen üniversite mezunları da katılabiliyor. 6 ay süren programı başarıyla bitirenler ‘mağaza ikinci müdürü’ oluyor. Sonraki basamaklarda ise mağaza birinci müdürlüğü ve bölge müdürlüğü var.

AKBANK
750 kişi
Akbank’ta sahada görev yapan müşteri ilişkileri yöneticileri, müdürler, çağrı merkezinde ve genel müdürlükte görevli satış ekiplerinden oluşan yaklaşık 8 bin 830 kişi satış fonksiyonlarında görev yapıyor. 2010 yılında satış fonksiyonlu pozisyonlar için 765 kişiyi işe alan Akbank, 2011’de bin kişilik işe alım planının yüzde 75 oranındaki büyük çoğunluğunu saha ve genel müdürlük pozisyonlarındaki satış fonksiyonları için yapacak.
Bu fonksiyonlarda görev yapanlar; ürün ve hizmetleri tanıtarak yeni müşteri edinmek, mevcut müşterilerin ihtiyaçlarına en uygun ürün ve hizmetleri sunmak, müşteri memnuniyetini ön planda tutarak müşteri ilişkileri yönetimini gerçekleştirmekten ve uygulamaktan sorumlu tutuluyor.
Bu pozisyon için, ilişki yönetimi becerisi yüksek, rekabetçi ortama uyum sağlayabilecek, hırslı ve dinamik kişilik özelliklerine sahip, müşteriyi daha iyi anlama ve ihtiyaçlarını analiz etme anlamında empati kurabilen; ikna becerisi yüksek, ağırlıklı olarak üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun adaylar tercih ediliyor.
Akbank’ın satış fonksiyonlarında görev yapanlar, başarılı performans göstermeleri halinde hızlı yükselme imkanına sahip. Bu bağlamda sorumluluk alanlarını hızla genişletebiliyor, müşteri segmentleri arasında geçiş yapabiliyorlar.

KİM MARKETLER ZİNCİRİ
600 kişi
İstanbul’da yaklaşık bin kişilik ekiple perakende sektöründe satış üzerine çalışan KİM Marketler Zinciri, Kocaeli’de de 150 kişilik bir satış ekibine sahip. 2010’da satış alanında yeni açılan şubeleriyle yaklaşık 300 kişiye istihdam sağlayan firma, bu yıl tüm satış ekibi için 600 kişilik yeni istihdam hedefliyor.
KİM, formal eğitimini tamamlamış, mesleki bilgisi olmayan kişileri işe alıp yetiştirmeyi amaçlıyor. Yetişmiş çalışan istihdamında ise ahlaklı, işine sadık, eğitim ve gelişime açık, kurumsal değerleri benimseyen, grubun ve sektörün gelişimine inanan kişiler tercih ediliyor.
KİM Grup İK ve Kalite Müdürü Ahmet Tamahkaroğlu, 2011’de sürekli eğitim programlarına başlayan Kim Akademi’nin perakendeciliğin tüm alanlarında yönetici yetiştirme ve meslek edindirme programlarıyla, mevcut ve yeni açılacak şubelere yetişmiş ve eğitimli personel sağladığını belirtiyor. Yönetici yetiştirme programı için en az 2 yıllık üniversite mezunu olma şartı aranıyor. Eğitim programına katılıp en az 5’inden başarılı olan tüm çalışanlar ise yönetici yetiştirme programına katılabiliyor. Yılda iki defa yapılan performans değerlendirmesinde belli programlara uygun olan adaylar için rehberlik görevi üstlenilerek yetiştirme programına katılım da sağlanıyor.

YAPI KREDİ BANKASI
550 kişi
Satış kadrolarında yaklaşık 5 bin çalışan görev yapıyor. 2010’da bu kadrolarına 550 kişilik alım gerçekleştiren Yapı Kredi, 2011’de büyüme hedefleri paralelinde, satış kadrolarındaki işe alım sayısının 2010 yılı kadar gerçekleşmesini öngörüyor. Satış kadrolarında görev yapanlar, segment bazında ürün ve hizmetlerin müşterilere satışından, yaygılaştırılmasından ve yeni müşterilerin kazandırılmasından sorumlu olarak çalışıyor.
Yapı Kredi’nin işe alım kriterlerinin yanı sıra kariyerine satış alanında devam etmek isteyen adaylar arasında; müşteri odaklı ve insan ilişkilerinde başarılı, takım çalışmasına yatkın, analitik düşünme yeteneğine sahip, sektörü ve ekonomik gelişmeleri takip eden, vizyon sahibi, yeniliğe açık olanları tercih ediyor.
Bankada, kariyer fırsatlarının mevcut olmasını sağlayan gerekli altyapı, destekleyici eğitim ve gelişim faaliyetleri bulunuyor. Bu anlamda açık bir platformda bütün çalışanlara eşit olarak tüm kariyer olanaklarını sunuluyor. Bu bağlamda satış kadrolarında görev yapan çalışanlara gerek satış fonksiyonunda gerekse genel müdürlük birimlerindeki satıştan sorumlu yöneticilik pozisyonları ve ilgili kariyer yollarının açık olduğunu söylemek mümkün.

MARKS&SPENCER
500 kişi
Marks&Spencer Türkiye’nin 12 ilde bulunan 42 mağazasında toplam bin kişi çalışıyor. Bunların yüzde 80’i satış kadrosu, geri kalanı ise mağaza yönetim ekibi olarak hizmet veriyor. 2010’da 400 kişiyi satış kadrosuna dahil eden firma, bu yıl yaklaşık 500 kişiyi işe almayı planlıyor.
Marks&Spencer’da satış kadroları tam bir mağazacı olarak yetiştiriliyor. Mağaza yönetim kadrolarını içerden yetiştirmek ana amaçlar arasında bulunuyor. Bu nedenle satış kadrolarının geliştirme sürecine çok önem veriliyor.
İşe alımlarda, güler yüzlü, iletişimi kuvvetli, hizmet bilinci olan, esnek çalışma saatlerine uyum sağlayabilecek, uzun saatler ayakta durarak çalışabilecek ve en az lise mezunu olan adaylar tercih ediliyor.
Fiba Perakende Grubu İK Grup Yöneticisi Gökhan Mete Çavuşoğlu, grup bünyesindeki tüm açık pozisyonlar için aranan niteliklere sahip olunması halinde geçiş imkanı sağlandığını belirtiyor. Bunun da tüm çalışanlara kariyer fırsatı anlamında ciddi bir avantaj sağladığını vurguluyor. Çavuşoğlu ayrıca sektörün hızlı büyümesiyle satış kadrolarına katılan başarılı kişilerin doğru yönlendirme ve geri bildirimle diğer sektörlere oranla çok kısa sürede yöneticilik kadrolarına yükselebildiğine de değiniyor.

CUSTOMER MANAGEMENT CENTER (CMC)
500 kişi
2010’da 1 milyonun üzerinde ürün satışı gerçekleştiren CMC, ağırlıklı olarak bankacılık ve sigortacılık sektöründeki müşterilere tele-satış hizmetleri sunuyor. Ayrıca hızlı tüketimden inşaat sektörüne kadar birçok kurumsal müşteriye satış ve satış sonrası hizmetleri konusunda destek veriyor. Firmanın çağrı merkezi operasyonlarında tele-satış yapan binden fazla kişi çalışıyor.
Bu kişilerin, tele-satış ürünleri hakkında müşteriye doğru bilgi aktarmak, ürünün avantajlarını iyi aktarabilmek, belirlenen satış hedeflerine uygun hizmet sunmak gibi sorumlulukları bulunuyor.
2010’da 400 yeni satış temsilcisini ekibine dahil eden CMC, bu yıl toplam 500 kişiyi daha işe almayı planlıyor. Bu çalışanların yüzde 60’ının satış ekiplerinde görev alacağını belirtelim.
Hizmet ve müşteri odaklı, takım çalışmasına yatkın, ikna kabiliyeti ve işe bağlılığı yüksek, dürüst, güvenilir, düzgün bir ses tonuna ve diksiyona sahip, profesyonel üslupla konuşabilecek, iletişim yeteneği yüksek kişiler tercih ediliyor.
CMC Genel Müdürü Metin Tarakçı, tüm çalışanları için kariyer planlaması yaptıklarını belirtiyor. Yatay ve dikey kariyer imkanları sunduklarını anlatan Tarakçı, satış temsilcisi olarak göreve başlayıp yönetici olarak kariyerine devam eden birçok çalışanları bulunduğunu vurguluyor.

GOLD
350 kişi
Şu anda mağaza satış alanında 680 kişiyi istihdam eden Gold, bu sayıyı yüksek sezon olarak ifade edilen dönemlerde yüzde 20 oranında artırıyor. Bu yıl 35 mağaza daha açmayı planlayan firma, her yeni mağaza için işe alım yapacak. Bu kapsamda 350’den fazla kişinin istihdam edilmesi planlanıyor.
Satış kadrolarına alınacak adayların en az lise mezunu olması bekleniyor. Bunun yanı sıra, teknoloji alanında hizmet veren işletmelerde ilgili ürün grubunda en az 2 yıl deneyime sahip, satış teknikleri ve müşteri ilişkileri konusunda bilgili, özellikle mağazacılığı yaşam biçimi olarak benimsemiş ve kariyerini bu konuda geliştirmek isteyen kişiler tercih ediliyor.
Satış alanında işe başlayan bir kişi reyon şefi, mağaza müdürü gibi pozisyonlara yükselebiliyor. Ayrıca satın alma, ürün yönetimi gibi birimlere de geçebiliyor. Gold İK Yöneticisi Nursel Aktaş kariyer olanaklarının sadece bununla sınırlı olmadığını belirtiyor. Aktaş, “Gold’da herkes kariyerini kendi yönetme imkanına sahip. Uygun koşullar altında çalışan ihtiyacımızı bünyemizden tamamlama yoluna gidiyoruz” diyor.

ENDER MAĞAZALARI
275 kişi
Şu anda yönetici pozisyonunda 150, saha organizasyonunda ise bin 250 çalışanı bulunuyor. Bu yıl gerçekleştirecekleri hızlı büyümeyle 4 ilde yeni mağazalar açacaklarına değinen Ender Mağazaları İK Uzmanı Yusuf Levent, bu amaçla temmuz ile eylül ayları arasında işe alımlar yapacaklarını söylüyor. Bu kapsamda Mersin, İzmit, Çorlu ve İstanbul’da işe alımlar yapacak olan Ender Mağazaları, toplam 15 yönetici adayı ve 260 satış danışmanı istihdam edecek.
Yönetici adayları için, üniversitelerin işletme, iktisat, pazarlama gibi ilgili bölümlerinden mezun, tercihen yüksek lisans mezunu, 27 yaşını aşmamış,
ekip yönetiminde başarılı, güçlü iletişim becerilerine sahip, yenilikçi ve değişime açık, problem çözme ve analitik düşünme yetkinliğine sahip kişiler tercih ediliyor. Satış danışmanı pozisyonu için ise, lise mezunu, ekip çalışmasına yatkın, dinamik, güler yüzlü, kişisel bakım ve dış görünümüne özen gösteren,
diksiyonu düzgün, 18 ile 22 yaş arası, bekar adaylara öncelik veriliyor.

GARANTİ BANKASI
250 kişi
Bugün itibariyle Garanti Bankası’nın toplam çalışan sayısının 3’te 1’i satış kadrolarında görev yapıyor. Banka 2010’da satış kadrolarında görevlendirmek amacıyla 250 kişiyi işe aldı. 2011 yılında bu kadrolar için 250 kişinin daha işe alınması planlanıyor.
Garanti Bankası’nın tüm satış kadrosu; deneyim ve bilgi birikimiyle hizmette farklılık yaratmak, müşteri ihtiyaçlarına uygun satış yapmaktan sorumlu... Satış kadroları, segment bazlı yapılandırılan ürün ve hizmetlerin satışını gerçekleştirmek, bankacılık hizmetleri konusunda danışmanlık yapmak ve potansiyel müşteriler kazanmak hedefiyle çalışıyor. Müşterilerin satış sonrası servis işlemlerini eksiksiz ve zamanında gerçekleştirmek, işlemleri takip etmek de satış kadrolarının görev ve sorumluluk alanında bulunuyor.
Yetiştirmek üzere alınacak deneyimsiz adaylarda, üniversite mezunu olmak, 27 yaşını aşmamış olmak, askerliği tamamlamış veya en az 1 yıl tecilli olmak temel kriterler arasında bulunuyor. İhtiyaç duyulan tüm kadrolar için adaylarda; iletişim kurma becerisi, işbirliği yaparak çalışmaya yatkın olma, müşteri odaklı yaklaşıma sahip bulunma ve değişime açıklık konularındaki yetkinliklere dikkat ediliyor. Bu yetkinliklerin yanı sıra, satış kadrolarına başvuran adayların iş odaklılığı, insan ilişkileri, ikna yetenekleri ve müşterilerle yüz yüze olacağı aktif ve dinamik bir ortamda çalışma isteği de sorgulanıyor.

AYDINLI GRUP
250 kişi
Şu anda bünyesinde satış kadrosu dahilinde toplam bin 200 kişi görev yapıyor. 2010’da bu departmanda görev yapmak üzere 350 kişiyi işe alan Aydınlı Grup, bu yıl yaklaşık 250 kişiyi daha işe almayı planlıyor.
Aydınlı Grup’ta satış kadroları perakende ve toptan satış kanalında hizmet veriyor. Perakendede mağazacılık tarafında satış danışmanı, uzman satış danışmanı, rehber satış danışmanı, kasa sorumlusu, mağaza II. müdürü, mağaza I. müdürü gibi görevler var.
Satış danışmanlığı kademesindeki her çalışan satış yapmaktan, müşteri memnuniyetini sağlamak ve korumaktan, mağaza düzeninden sorumlu... Rehber satış danışmanı olarak görev yapanlar öncelikle yeni başlayan ve mevcut ekibe oryantasyon, satış ilkeleri gibi temel eğitimleri veriyor. Mağaza I. ve II. müdürü ise mağazanın genel yönetiminden sorumlu.
İşe alınacak adaylarda olmazsa olmaz denen temel özelliklerin olmasına dikkat ediliyoruz. Aydınlı Grup Genel Müdürü Levent Özkan bunları, demokratik yaklaşım, azimli, erdemli, akil olmak olarak sıralıyor. Satış ekiplerinin performansları ve başarıları doğrultusunda terfi hak ettiğine değinin Özkan, “Bunun için pozisyon bazında kıdem yıllarını doldurduktan sonra terfi sınavlarına girip başarılı olmaları halinde üst pozisyona terfi gerçekleştiriyoruz” diyor.

DARTY
150 kişi
Darty’de yarı zamanlı çalışanlar dahil toplam 280 satış danışmanı bulunuyor. 2010’da yaklaşık 125 kişiyi satış ekibine katan firma, 2011’de yeni açılacak mağazalarla birlikte 150 satış danışmanı daha istihdam etmeyi planlıyor.
Bu kişilerin birinci sorumlulukları müşterilerin alım kararlarına rehberlik etmek. Yani müşteri memnuniyeti sağlamak için çalışıyorlar. Elbette yan sorumlulukları da var. Mağazanın içinde paylaşılmış bazı operasyonel işler var. Reyonun düzeni, etiketlerin güncelliği gibi mağazayı müşterilere hazırlama amaçlı işler de satışın bir parçası olarak görülüyor.
Bu görev için adaylarda dikkat edilen en önemli özellik müşteri odaklı olmak. Darty, genellikle pozitif enerjisi olan, güler yüzlü ve çözüm odaklı kişileri seçmeye çalışıyor. Bu alanda işe girenlere sunulan üç ayrı kariyer yolu var: Mağaza içinde terfiler, destek birimlere geçerek kariyer yolunu değiştirmek ve satışta kariyer.
Darty İK Müdürü Selda Bağlan, mağazadan destek birimlere, destek birimlerden de mağazalara geçişlerin mümkün olduğunu söylüyor. Ancak mağazada çalışanların destek birimde çalışanlara göre daha kısa sürede yönetici olma ihtimali olduğunu belirtiyor. Bunu da daha fazla terfi imkanına ve hızlı büyümenin getirdiği yönetim kadrosu ihtiyaçlarına bağlıyor. “CEO olmaya giden yol mağazadan geçer” felsefelerini vurgulayan Selda Bağlan, açılışta depo personeli olarak işe başlayan bir çalışanın şu anda mağaza müdürü olarak görev yapmasını örnek gösteriyor.

PRONET
95 kişi
Yönetici kadrosu dahil olmak üzere satış ekiplerinde 317 kişi çalışıyor. Bu yıl satış kadrosunu yüzde 30 oranında büyütmeyi planlayan firma bu bağlamda yaklaşık 95 kişiyi işe alacak.
İşe alımlarda, randevulu randevusuz satış tekniği uygulayarak sorumlu olduğu sahada aktif ziyaretler ve aktiviteler yaparak satış potansiyeli yaratmaya yönelik yeni fırsatlar geliştiren, müşterileriyle ilişkilerini sürekli tutarak müşteri memnuniyetinin artırılmasına yönelik katkı sağlayan, enerjik, özgüveni yüksek, hırslı, heyecanlı ve zorluklarla mücadele edebilme gücüne sahip adaylar tercih ediliyor.
Pronet İK Direktörü Burcu Dilek Diler, çalışanlara kısa sürede büyük adımlar atabilecekleri bir kariyer yolu çizdiklerini ve sürekli eğitimler düzenlediklerini belirtiyor. Sistem danışmanları ortalama 4-6 ay arasında hedeflerini başarıyla tamamlayarak ‘kıdemli sistem danışmanı’ pozisyonuna yükseliyor. Ardından 8 aylık süre içinde ‘satış müdür yardımcısı’ pozisyonuyla ekip yönetimi gerçekleştirerek yöneticilik seviyesine yükselebilmek için değerlendirme havuzuna dahil ediliyor ve gelişim desteğiyle yöneticilik pozisyonuna hazırlanıyor. Burcu Dilek Diler, sistem danışmanı olarak Pronet’te kariyer hayatına başlamış ve halihazırda satış müdürü olarak görev yapan pek çok yöneticinin iç kaynaklardan yaratıldığını vurguluyor.

BAYRAKTAR GRUBU
80 kişi
2011’de ağırlıklı olarak otomotivde perakende alanında büyümeye odaklanan firma, perakende operasyonları için İstanbul ve diğer illerde yaklaşık 80 kişiyi işe alacak.
Adayların Bayraktar Grubu ve çalışacakları şirketin misyon ve değerlerine uyumlu, hangi işi yaparlarsa yapsınlar bulunduğu ortama katma değer sağlayacak, girişken, girişken, motivasyonu yüksek ve öğrenmeye açık kişiler olmasına özen gösteriliyor. Çalışanların özgüveni yüksek, kendi gelişiminin sorumluluğunu alabilecek bilince sahip, hedef odaklı, ekip çalışmasına inanan, teknolojiyi takip eden, kendini motive etmeyi bilen ve kendini her zaman genç hissedebilen kişiler olması gerekiyor.
Bayraktar Grubu İK Grup Başkanı Gamze Türker, kariyer basamakları olarak her marka için satış danışmanı, satış şefi, satış müdürü gibi pozisyonlar bulunduğunu ifade ediyor. Türker, satış sonrası hizmetler bölümünde de deneyim ve yetkinliklere göre hem yatay hem dikey kariyer yapma imkanının her zaman açık olduğunu belirtiyor.

GRUPFONİ
80 kişi
Grupfoni, iş ortaklarıyla arasında ilişkileri kurmaktan sorumlu çalışanlarına “kampanya danışmanı” adını veriyor. Firma bünyesinde şu anda 42 kampanya danışmanı çalışıyor. Bu yılsonunda 25 ilde aktif olmayı hedefleyen Grupfoni, satış kadrosunu genişleterek yaklaşık 80 kişiyi kampanya danışmanı olarak işe almayı planlıyor.
İş görüşmeleri sırasında kişinin iş yaşamındaki tecrübelerine ve kişisel özelliklerine bakılıyor. Kampanya danışmanı olarak işe alınacak kişilerin yeniliklere açık, araştırmacı, ikna becerisi olan, kendini ifade yeteneği yüksek, pozitif, işi sadece iş olduğu için değil biraz da kişisel tatmin için yapıyor olması bekleniyor. Aynı zamanda kişilerin satış ve pazarlama kökenli olması da değerlendirme sürecinde etkili oluyor.
Grupfoni Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Burak Hatipoğlu, kampanya danışmanlarının performanslarına bağlı olarak ‘sektör yöneticisi’ veya ‘bölge yöneticisi’ pozisyonlarına terfi edebildiğini belirtiyor.

DESA
75 kişi
Toplam bin 860 kişinin görev yaptığı Desa’nın satış kadrosunda 425 kişi çalışıyor. 2010’da 34 kişiyi işe alan firma, bu yıl 75 mağaza personeli, 240 üretim çalışanı ve 10 ofis çalışanı istihdam edecek.
Desa işe alımlarda, genç, dinamik, konusuyla ilgili eğitim almış, yabancı dil bilen, kendini ve firmasını geliştirmek için çabalayan, görev bilincine sahip kişileri tercih ediyor.
Perakende grubunda işe başlayan kişiler, kıdem ve performansa bağlı olarak mağaza yönetici yardımcısı ve mağaza yöneticisi olma imkanına sahip. Sonrasında da sektörle ve satışla ilgili eğitim destekleriyle bölge sorumluluğuna kadar yükselmeleri mümkün.
Desa Genel Müdürü Burak Çelet, mağazalardaki kariyer fırsatıyla ilgili olarak şunları söylüyor: “Yurtdışında mağaza zincirimizin olması ve aynı zamanda Turquality firması olmamız sebebiyle yabancı dil bilen, üniversite mezunu olan gençlere yabancı ülkelerdeki ofis ve mağazalarımızda çalışma imkanı sunuyoruz. Yine firma desteğiyle executive MBA yapma fırsatı sağlıyoruz.”

OTOKOÇ OTOMOTİV
70 kişi
Direkt satış yapan 363 çalışanı var. 2010’da bu departmanlar için 80 kişi istihdam eden firma, bu yıl yaklaşık 70 kişiyi işe alacak. Satış kadrosundaki çalışanlar, otomotiv perakendeciliğinde sıfır ve ikinci el araç, filo araç, toptan yedek parça, sigorta ve finansman alanlarında hizmet veriyor. Araç kiralama kadroları ise uzun ve kısa süreli oto kiralama satışı gerçekleştiriyor.
Otokoç Otomotiv, bu pozisyonlar için mutlaka lisans mezuniyeti arıyor. Aynı zamanda daha önce ilgili pozisyonda bulunmuş veya genel anlamda satış tecrübesi olan adaylara öncelik veriyor. Araç kiralama işinde İngilizce bilgisinin de iyi olması önem taşıyor. Bunların yanı sıra adayın iletişim yeteneği, müşteri duyarlılığı ve sonuç odaklılığı gibi yetkinlikleri de değerlendiriliyor.
Firmayı satış alanında kariyer hedefi olan adaylar için bir okula benzeten Otokoç Otomotiv İK ve Kalite Sistemleri Müdürü Turhan Emin, “Çalışanlarımız edindikleri Koç Topluluğu değerleriyle de meslektaşlarından farklı bir yerde konumlanıyorlar” diyor. Çalışanların yönetici kademelerine atanmalarına fırsat vermek amacıyla ‘Yönetici Yetiştirme ve Geliştirme Programı’ uyguladıklarını da anlatan Emin, “Bu projeyle geleceğin yöneticilerini kendi çalışanlarımızdan yetiştirmeyi amaçlıyoruz. Ayrıca çalışan bağlılığımızı daha üst seviyelere taşımayı hedefliyoruz” diyor.

YATAŞ
69 kişi
Satış kadrolarında 143 kişinin çalıştığı Yataş, 2010’da bu departmana 53 satış temsilcisi aldı. Firma bu yıl da yeni açılacak kurumsal mağazaları için 69 satış temsilcisini işe alacak.
Satış temsilcisi pozisyonu için işe alımlarda, kendini geliştirmek isteyen, sosyal ilişkileri güçlü, diksiyonu düzgün, dinamik ve prezantabl adaylar tercih ediliyor.
Bu pozisyonda işe başlayan kişilere, ‘Satış Teknikleri Eğitimi’ ve ‘Yataş Ürün Eğitimi’ veriliyor. Böylece satış konusunda çalışanların kendilerini geliştirmeleri sağlanıyor. Yataş’ta üstün performans gösteren çalışanlar prim sistemiyle ödüllendiriliyor. Yeni açılan mağazalarda ‘mağaza şefliği’ pozisyonu sonrasında mağaza yönetimleri için kariyer fırsatları da bulunuyor.
Sıra dışı ve yenilikçi satış temsilcileri üzerine yatırım yaptıklarının altını çizen Yataş İK ve Kalite Sistemleri Direktörü Serdar Kutluca, “Çalışanlarımızın gelişimine katkıda bulunmayı ve kariyer alanlarında yükselmelerini hedefliyoruz” diyor.

PHILIP MORRIS SABANCI
50 kişi
Bu yıl satış kadrosuna yaklaşık 50 çalışan almayı planlıyor. Firma ayrıca her yıl tekrarlanan ‘Sales & Marketing Trainee Programı’ için yetenekli ve kişisel farkındalığı yüksek yeni mezunları da almayı hedefliyor.
Satış kadrosunun ana sorumluluk alanları, ruhsatlı bayilere talep ve ihtiyaçları doğrultusunda ürün satışı yapmak ve bu bayilerle ilişkileri yönetmek. ‘Sales & marketing trainee’ pozisyonunda işe başlayacak kişiler ise, 18 aylık özel program boyunca 4 farklı pozisyonda ve farklı illerde hem sahada hem de ofiste çalışıp yapılandırılmış eğitim ve koçluk programlarıyla kendilerini geliştirecekler. Programın sonunda ise satış veya pazarlama departmanlarında görev alacaklar.
Philip Morris Sabancı İK Direktörü Cliff Rumbold, işe alımların genellikle giriş seviyesinden başladığını, ardından şirket içi fırsatlarla kariyer basamaklarının çıkıldığını anlatıyor. Türkiye’nin Philip Morris dünyasında ‘yetenek fabrikası’ olarak tanımlandığını söyleyen Rumbold, satış departmanı özelinde son dönemde 6 çalışanın yurtdışında üst düzey pozisyonlara terfi edildiğini vurguluyor.
Firmanın aradığı profillerdeki ortak özellikler, şirket kültürüne uygunluk, hareket ve sonuç odaklılık, kişilerarası anlayış, esneklik ve kendini geliştirmeye isteklilik olarak sıralanıyor.

TÜRK HENKEL
40 kişi
Satış kadrosunda 170 kişi görev yapıyor. 2010’da tüm bölümlerin satış departmanlarında görev almak üzere 44 kişiyi işe alan Türk Henkel, bu yıl da aynı sayıda kişiye istihdam sağlayacak.
Satış departmanında işe alınacak kişilerde, müşteri odaklılık, ikna yeteneği, karşısındakini etkileyebilme özelliği, yüksek enerji seviyesi, takım çalışmasına yatkınlık, ekip geliştirme gibi özellikler aranıyor.
Genel olarak satış kadrosu, satış geliştirme faaliyetlerinden, satış hedeflerinin gerçekleştirilmesinden, kendilerine bağlı ekiplerin yönetiminden, bütçe kontrolünden, ürünlerin raf konumu ve raf paylarının geliştirilmesinden, kampanyaların noktalarda hatasız uygulanmasından sorumlu.
Türk Henkel İşe Alım ve Eğitim Müdürü Derya Ersin Kocamaz, sundukları kariyer fırsatlarını şöyle dile getiriyor: “Geleneksel kanalda ‘satış temsilcisi’ olarak işe başlayanlar, satış müfettişi, bölge süpervizörü, bölge müdürü, satış direktörü pozisyonlarına terfi edebiliyor. Zincir kanalında ‘zincir mağazalar yöneticisi yardımcısı’ olarak işe başlayanlar ise zincir mağazalar yöneticisi, ulusal mağazalar yöneticisi, satış direktörü pozisyonlarına yükselebiliyor. Satış direktörü pozisyonunda çalışıp genel müdürlüğe terfi eden yöneticiler de var.”

SAMSUNG
20 kişi
Satış destek ve doğrudan satış-pazarlama birimlerinde 95 kişi görev yapıyor. 2010’da bu departmanda görev yapmak üzere 40’tan fazla kişiyi işe alan firma, bu yıl 20 kişiyi daha istihdam edecek.
Samsung’un işe alımlarında, tüm pozisyonlar için, özellikle deneyimli olarak sınıflandırılan seviyelerde mutlak suretle global firma deneyimi ön plana çıkıyor. Özellikle satış-pazarlama pozisyonlarında geçmiş iş tecrübelerinde gösterilen performans, (satışta ciro ya da adet bazında ve pazarlamada kampanya başarıları) baz alınıyor. Yönetici pozisyonlarında, yönetile kişi sayısı, grubun yapısı ve dinamikleri kadar yönetsel yaklaşımlar ön plana çıkıyor. Satış destek pozisyonlarında ise çözüm odaklı olma ve ‘iş bitiricilik’ diye nitelendirilen sonuç odaklılık önem kazanıyor.
Samsung Electronics Türkiye İK ve İdari İşler Müdürü Banu Oksun, global bir firma olmaları nedeniyle çalışanlar için bölgesel ve global iş imkanlarının her zaman mevcut olduğuna değiniyor. Alanında lokal piyasalarda başarı gösteren tüm çalışanlar için bu kariyer fırsatının geçerli olduğunu belirten Oksun, “Sunduğumuz kariyer fırsatları, başarılı olan her çalışanımız için farklı iş anlarında veya ürün gruplarında daha üst seviyelerde veya daha geniş yönetsel görev ve sorumluluk alanları olan pozisyonlarda kariyer gelişimlerinin devam etmesine olanak veriyor” diyor.

YEMEKSEPETİ
20 kişi
Toplam 150 kişinin çalıştığı firmanın satış kadrosunda 22 kişi görev yapıyor. 2010’da bu departmana 11 kişiyi alan Yemeksepeti, bu yıl 15-20 kişiyi daha istihdam edecek.
Satış ekibi Yemeksepeti.com ve elit kategorilerine yeni restoranların katılması ve katılım sürecindeki kontrollerden sorumlu. Ayrıca yine bu ekip içinde yer alan katma değerli servislerin satışından sorumlu kişiler, restoranların siparişlerini artırmaya yönelik servislerin satış sürecini yönetiyor. Anadolu ekiplerinde yer alan kişilerin, ek olarak bulundukları illerde Yemeksepeti’ni temsil etme ve restoranlarla ilgili süreçleri yönetme hedefleri de var.
Yemeksepeti.com İK Yöneticisi Kıvılcım Kıran işe alım süreciyle ilgili olarak, “Tecrübelerimiz bize satış işinde spesifik bir alanda eğitim almış olmaktan daha çok kişisel yeterliliklerin önemli olduğunu gösteriyor” diyor. Kıran’a göre, satış işinde başarılı olan kişilerin ortak özelliği heyecanlı ve dinamik olmaları, ofis içinde olmak yerine dışarıda pek çok insanla iletişim halinde olmayı sevmeleri, kendi hedeflerini kendileri koymayı seven, yaptıkları işten gurur duyan ve işim beni yansıtır diyen insanlar olmaları. Yemeksepeti adaylarla sadece yüz yüze mülakat değil 1 haftalık denemeler de yapıyor. Tabii ki kişisel duruş, özen, diksiyon, firmayı temsil etme yeterliliği ve kişinin eğitimi de önemli.
Şu anda 25 ilde hizmet veren Yemeksepeti, yıl sonuna kadar 50 ilde olmayı hedefliyor. Bu nedenle sadece İstanbul’da değil pek çok ilde işe alım yapmayı planlıyor.

MILLENICOM
15 kişi
Satış departmanında 20 kişi görev yapıyor. Hizmet satışının büyük kısmı direkt değil, bayi kanalı üzerinden gerçekleşiyor. Ülke geneline yayılmış yaklaşık 650 iş ortağı ve bunlara bağlı yaklaşık 3 bin satış noktasından oluşan bir kanal yapısıyla hizmet veriyor. 2010’da satış ekibine 8 kişiyi ekleyen firma, bu yıl merkez ofisteki satış kadrosuna 15 kişi daha alacak. Aynı dönemde satış kanalına da 160 iş ortağı daha katacak.
Satış biriminde görev yapacak kişilerin telekom sektöründe tecrübeli, ürün ve hizmetler hakkında bilgi sahibi olması önem taşıyor. Müşteri ve kanal yönetimi konularında, firmanın dinamikleri çerçevesinde etkin görev yapmak da önemli bir kriter. Kişisel özellikler olarak ise adayların çalışkan ve etik yaklaşıma sahip olmaları bekleniyor.
Bu alanda çalışanları satış ve iletişim eğitimleriyle desteklediklerini belirten Millenicom Türkiye Pazarlama Müdürü Meltem Cebeci, kendilerine sektörel tecrübe ve yönetim becerilerinin geliştirilmesi gibi yetkinlikler kazandırdıklarını anlatıyor. Başarı gösterenlere satışın tüm kademelerinde ilerleme ve kendi ekiplerini yöneten bir pozisyona gelme fırsatı sunuluyor.

LİMANGO
7 kişi
Satış kadrosunda 15 kişilik ekibi olan Limango Türkiye’de satış direktörü, satış müdürü, iş geliştirme müdürü, proje müdürü, satış yetkilisi ve satış asistanları görev yapıyor. Firma, bu yıl satış kadrosunu yüzde 50 artırmayı planlıyor.
İşe alımlarda, yabancı dil eğitim veren bir üniversiteden mezun, MS Office programlarını çok iyi kullanan, ileri derecede İngilizce bilen, prezantabl, ehliyeti olan ve düz vites araba kullanabilen, ekip çalışmasına yatkın, esnek çalışma saatlerini benimseyen, sahada satış yapma yetisine sahip, müşteri ilişkilerinde güçlü, iletişimi yüksek, hedefli çalışma tecrübesine sahip, satış portföyü yönetmiş, e-ticaret deneyimine sahip kişiler tercih ediliyor.
Satış departmanındaki herkese belli seviyede bir satış ve iletişim eğitimi veriliyor. Müdürler için zaman zaman yöneticilik eğitimleri de organize ediliyor. Başarılı çalışanlar bir üst pozisyona terfi edebiliyor ya da yeni hayata geçecek aktivitelerden sorumlu olabiliyor.

BİLNET
5 kişi
Bilnet Baskı Sistemleri’nin uzman satış kadrosunda şu an 22 kişi görev alıyor.
Satış kadrosu, kurumsal firmalar ile Bilnet arasındaki iletişimi kurmak ve bu firmaların siparişlerini almaktan sorumlu...
2010’da sağladığı büyüme doğrultusunda uzman satış ekibine 8 kişi katan firma, bu yıl 5 kişiyi daha işe alarak satış ekibini genişletmeyi düşünüyor.
Satış kadrosu için dışa dönük, insanlarla kolay iletişime geçen kişiler tercih ediliyor. Bunun yanı sıra eğitimli, sektörü bilen, prezantabl, daha önce satış tecrübesi olan ve işlerini severek yapan adaylar işe alma kararında etkili oluyor.
Sorumluluklarını bilen ve görevlerini iyi yapan çalışanları ödüllendirdiklerini belirten Bilnet Genel Müdürü Halim Başpınar, satış grubunda kariyerlerini daha ileri taşımak isteyenler için yönetici pozisyonlarının açık olduğunu söylüyor.
Sektörde satıştan yöneticiliğe, hatta genel müdürlüğe yükselen birçok kişi olduğunu ifade eden Başpınar, “İşini severek yapan, konusuna hakim olan, yılların getirdiği deneyimin yanına sektördeki son gelişmeleri takip etme pratiğini koyan kişinin bu sektörde önünün açık olduğunu düşünüyorum” diyor.

TURKNET
4 kişi
Satış kadrosunda 35 kişi görev yapıyor. 2010’da bu departman için 6 kişiyi işe alan TurkNet, 2011’in ilk üç ayında 7 kişiyi işe aldı. Yılsonuna kadar 4 kişi daha istihdam etmeyi planlıyor.
Satış bölümünde görev yapanlar, kurumsal satış, bireysel satış, bayi kanal yönetimi, taşıyıcı ilişkileri, toptan satış ve satış destek fonksiyonlarını yerine getiriyor. Firma adaylarda öncelikli olarak, teknik hizmetleri satmaya yetkin olmak, satıcı özelliklerini taşımak, takip ve müşteri-kanal yönetimi gibi özellikler arıyor.
Tüm açık pozisyonlar için öncelikle şirket içinden uygun aday olup olmadığına baktıklarını belirten TurkNet İK Müdürü Aycan Emre, performansından, gelişime açık olup olmadığından ve diğer yetkinliklerinden memnun olunan çalışanlar için hem yatay hem de dikey olarak farklı pozisyonlara ilerlemelerine de kapı açıldığını ifade ediyor.

İK profesyonellerinin görüş ve önerileri

Ertuğrul KAYA / Akbank İK Bölüm Başkanı
“Gelişimi sürekli destekliyoruz”
Finans sektörü hızlı dinamikleri olan ve müşteri portfoyünün, ürün çeşitliliğinin geniş olduğu bir sektör. Bu özelliğinden ötürü, kariyerinde satış dalını seçmiş kişiler, bankacılıkta çeşitli ürün ve portföy tecrübesine bağlı olarak kendilerini ilişki yönetimi ve satış becerisi yönünde geliştirebilirler.
Akbank olarak, performansa dayalı bir yönetim anlayışını benimsediğimiz için, başarı kriterlerini yakalayan, hedeflerin üzerine çıkan tüm çalışanlarımız hızlı yükselme fırsatlarını yakalıyor, direkt gerçekleştirdikleri iş sonuçlarına bağlı olarak ödüllendiriliyor ve ek olarak farklı yenilikçi projelerde yer alıyor. Ayrıca bu dalda üstün başarı gösteren çalışanlarımız, yetenek yönetimi programlarına dahil ediliyor. Böylece çok çeşitli eğitimlerle, koçluk programlarıyla gelişimleri sürekli destekleniyor.

Osman TÜZÜN / Garanti Bankası İK Koordinatörü
“Görevler arasında geçiş imkanı var”
Temel İK politikalarımızdan biri, banka içi yükselmeye öncelik vererek yöneticisini kendi içinden yetiştirmek üzerine kurulu. Bankamızda yer alan ‘Kariyer Haritaları’, şube, bölge ve birim çalışanlarının geçiş yapabileceği görevleri, geçiş tiplerini ve kriterleri gösteriyor. Bundan amacımız, görevler arası geçişlerdeki genel eğilimleri paylaşmak ve kariyer planlaması yapanlara yol göstermek. Satışta görev yapan çalışanlarımız, yetenek, yetkinlik, deneyim, beklenti ve hedeflerine uygun olarak banka içinde oluşan kariyer fırsatlarına başvurup görevler arasında geçiş yapabiliyor.

Cihangir KAVUNCU / Yapı Kredi İK’dan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı
“Satışla bir adım öne çıkılabilir”
Piyasa rekabetinin yüksek olduğu finans sektöründe, satış konusunda deneyim kazanmış, hizmet odaklı çalışanların önemli pozisyonlar için öncelikli tercih edilecek profillere sahip olduklarına inanıyoruz. Bankacılık mevzuatı, teknik bilgi ve donanımın yanı sıra, müşteri ve piyasa deneyimi, bu doğrultuda risk nosyonun gelişmiş olması, bu kişileri diğer adaylardan bir adım öne çıkarıyor.

Oğuz ERDOĞAN / DeFacto İK Direktörü
“Tekstilde kısa sürede terfi mümkün”

Yetişmiş insan kaynağı bulma sıkıntısını bizim gibi kendi kaynaklarını eğiterek çözmeyi hedefleyen pek çok firma, çalışanlarına gelişim imkanı sunuyor. Alınan teorik ve uygulamalı eğitimlerle diğer meslekler kıyaslandığında tekstil sektöründe oldukça kısa sürede önemli yönetim kademelerine gelmek mümkün.
Hızlı kariyer yapmanın dışında, bu sektörde çalışanlar içeride yapılanmasını tamamlayan firmaların dış pazarlara açılma hedefleriyle birlikte yurtdışında da çalışma imkanı bulabiliyorlar. Özetlemek gerekirse; mağazacılık gelişime açık, hırslı, iletişim becerileri ve motivasyonu yüksek çalışanlar için öğrenme, gelişme ve hızlı kariyer olanakları vaat ediyor. Ayrıca prim sistemleriyle desteklenen ücret politikalarıyla Türkiye ortalamasına göre daha yüksek kazanç elde etmek mümkün.

‘Private shopping’ hızlı yükselme imkanı sunuyor

E-ticaretin, özellikle de ‘private shopping’in Türkiye’de çok yeni oluşan ve hızlı gelişen iş alanları olduğunu vurgulayan Limango Türkiye Pazarlama Direktörü Sinan Uycan, sektörde işi çok iyi bilen insan sayısının çok az olduğunu belirtiyor. Bu nedenle başarılı çalışanların sektörde hızlı bir şekilde yükseleceğine değinen Uycan, ayrıca private shopping bünyesinde çalışanların hemen her sektörün ileri gelen firmaları ve bu firmaların üst seviye çalışanlarıyla temasta olmaları sebebiyle çok geniş bir vizyona ve çevreye de sahip olabildiğinin altını çiziyor.

Talep en fazla tekstilde

İş ve İK sitesi Yenibiris.com’un Para dergisine özel olarak düzenlediği ankete göre, firmalar bu yıl satış kadrolarını güçlendirecek. İK profesyonelleri arasında yapılan ankete göre, firmaların yüzde 60’ı bu yıl içinde satış kadrolarını güçlendirmeyi planlıyor. Kasım 2010-Ocak 2011 arasındaki döneme ait veriler en çok satış ilanının tekstil sektöründe verildiğini gösteriyor. Geçen yılın aynı döneminde ise perakendecilik-toptancılık ilk sıradaydı. Yine Kasım 2010-Ocak 2011 döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre satış ilanlarında yaklaşık yüzde 15 artış yaşandığı görülüyor.
Yenibiris.com Genel Koordinatörü Burçak Pak Yılmaz konuyla ilgili şunları söylüyor: “Küresel ekonomik krizde kan kaybeden tekstil sektörünün 2010’da toparlanmaya başladığını sektördeki satış pozisyonu ilanlarından da gözlemlemek çok sevindirici. Bir önceki yıl perakendecilik-toptancılık sektörü en fazla satış pozisyonu ilanı yayınlarken tekstil bu dönemde onu geçip ilk sıraya yerleşmiş durumda.”
Yenibiris.com’da yayınlanan ilanlarda talep yaşanan satış pozisyonlarına bakıldığında, tekstil ve perakende-toptancılık sektörlerinde mağaza satış danışmanı, temsilcisi, sorumlusu (AVM) pozisyonlarına; üretim-imalat ve otomotiv sektörlerinde satış mühendisi pozisyonuna; bilişim, telekomünikasyon ve hizmet sektörlerinde ise satış hizmet sonrası destek pozisyonuna talep olduğu görülüyor.

Dilek YILMAZ TEKİRGÖL / KRM Yönetim Danışmanlık Operasyon Müdürü
“Geleceğin üst düzey yöneticileri onlar olacak”

Son dönemde kriz ortamından çıkıldığına yönelik olumlu algı, işe alım sürecinde şirketleri daha cesur hale getirdi. Bununla uyumlu olarak şirketlerin itici gücü olan satış ekipleri de yeniden güçleniyor. Başta perakende olmak üzere hemen her sektörde satış alımlarında artış var. Örneğin hizmet sektöründe nitelikli satışçı talebinde artış görülüyor. FMCG (hızlı tüketim ürünleri), sigorta gibi alanlarda da geçmiş dönemde azalan alımlarda hareketlilik artıyor.
Satış kadroları şirketlerin en fazla yatırım yaptıkları ekiplerin başında gelse de zor günde en fazla yara alan birimlerin başını çekiyor. Bu da doğal olarak satışçılar için diğer fonksiyonlarda çalışan kişilere kıyasla daha fazla risk anlamına geliyor. Satışçılar için hem avantaj hem de dezavantaj olarak görülebilecek en önemli unsur, çoğunlukla ölçülebilir somut sayısal hedeflerinin olması. Bu da başarıyı ve beraberinde başarısızlığı daha kolay görünür kılıyor.
Özellikle stres toleransı düşük olan, empati yeteneğine güvenmeyen, ilişki kurmakta zorluk yaşayan ve insanlarla vakit geçirmekten keyif almayan ve iş görme enerjisine güvenmeyen kişiler için bu fonksiyonda başarı ihtimalinin görece düşük olduğunu söylemek gerçekçi olur. Satışçıların çoğunluğunun seyahat yoğun işlerde çalıştığı düşünüldüğünde bazı görevler için iyi araba kullanmak ve fiziksel enerjinin bile önemli olabileceğini söylemek abartılı olmaz.
Yolun başında olan satışçılara bir de iyi haber: Geleceğin üst düzey yöneticileri çoğunlukla bu fonksiyonda başarı öyküleri oluşturanlar arasından çıkıyor.

Ebru COŞ / Manpower Türkiye Genel Müdürü
“Saha satış kadrolarının önü açık”

2011’de özellikle hızlı tüketim, mağazacılık ve elektronik sektörlerinde faaliyet gösteren müşterilerimizden kadrolarını güçlendireceklerine dair sinyaller ve bu gerçeğe bağlı talepler alıyoruz. Bu yıl satış kadrolarında 2010’a kıyasla yüzde 10 ila 15 arasında bir artış bekliyoruz.
Özellikle çok uluslu firmaların saha satış kadrolarında çalışan, çok hızlı gelişim gösteren, potansiyeli yüksek ve gelecek vaat eden adaylar firmaların gelecekteki yönetici kadroları için yetiştirilmek üzere yetenek havuzuna alınıyor. Hatta bazı firmalar daha üst seviye pozisyonlarda çalıştıracağı adayları mutlaka sahada değerlendirmek istiyor ve saha tecrübesini olmazsa olmaz bir koşul olarak görebiliyor. Bu tip firmalar kendini gösterebilen, başarılı saha çalışanları için büyük kariyer fırsatları sunabiliyor.
Satış pozisyonlarında performansı iyi olan çalışanlar için dikey kariyer basamakları mevcut. Hatta bu ilerleme diğer departmanlara göre daha hızlı ve kısa aralıklarla gerçekleşebiliyor. İşe satış temsilcisi olarak başlayan bir kişi, istikrarlı bir performans sergilemesi ve kendini farklı alanlarda yetiştirmesi durumunda ekip lideri, satış şefi, bölge satış müdürü ve satış direktörü gibi pozisyonlara gelebiliyor. Sigorta, bankacılık, gıda gibi ülke çapında, geniş satış kadroları vasıtasıyla çok geniş bir ağa satış yapılan sektörlerde satış temsilcilerinin kariyer basamaklarında yükselmesi daha sık ve hızlı gerçekleşiyor. Bilişim, mühendislik gibi daha sofistike ürün ve hizmetler sunan sektörlerde satış kadroları daha az kişiden oluştuğu ve çalışan devir hızı daha düşük olduğu için, kariyer basamakları daha geniş zaman aralıklarında ancak daha sağlam adımlarla çıkılıyor.

Nuran TAŞHAN / NBS İK ve Yönetim Danışmanlığı Executive Partner
“Pek çok üst düzey yönetici satış kökenli”

Firmalar her yıl önceliği satış kadrolarını güçlendirmeye veriyor. Ancak yılın sonlarına doğru ekonomik anlamda yine zorlu bir döneme girilecek gibi görünüyor. Artan petrol fiyatları, faizlerde artış beklentisi ürün ve hizmetlerini satmak konusunda başarılı olmak isteyen firmalar için bu departmanlara yatırım yapılmasını gerektiriyor. En çok hizmet sektörü satışı ön planda... Özellikle telekomünikasyon, finans satış kadrolarında daha çok alım yapılacak.
Satış, kariyer anlamında diğer bölümlere göre çok daha geniş bir yelpaze sunabiliyor. Dikkat ederseniz pek çok üst düzey yönetici satış kökenlidir. Yine firmalar yeni alanlara yatırım yapmayı planladıklarında, yeni departmanlar oluşturduklarında sahayı ve satışı bilen profilleri terfi ettirmeyi tercih ediyorlar.
Satış alanında işe girmek isteyenlerin dışadönük, insanlarla iletişim kurmaktan keyif alan, rahat ilişkiler kurabilen, strese toleransı yüksek ve rekabetten etkilenmeyen, kendi kendine motive olan kişiler olması gerekiyor. Bu işe uygun olduğunu düşünen kişilere yeteneklerini pekiştirmek dışında kendilerini entelektüel anlamda geliştirmelerini, sattıkları ürün ve bulundukları sektörü çok iyi analiz etmelerini ve bu yönde zaman harcamalarını öneririm.

Hüseyin İrfan FIRAT / İnsan Gücü Danışmanlık Genel Müdürü
“Satış, dünyanın en iyi kazandıran işleri arasında”

Yaklaşan seçimlerle birlikte piyasalarda canlılık hakim. Bu hareketlilik işgücü piyasalarına da yansıyor. Şu anda iş ilanlarında en çok aranılan pozisyonların satış ve pazarlama alanına yönelik olduğunu görüyoruz.
Günümüzde iyi bir satışçıdan öncelikle sunumunu yaptığı ürün veya hizmeti her anlamda yakından tanıyan teknik detaylara sahip, donanımlı biri olması bekleniyor. Ardından güçlü iletişim becerileri, iyi diksiyona ve ikna yeteneğine sahip olmak, prezantabl olmak gibi vasıflar aranıyor. Bu alanda çalışmak isteyenlerin öncelikle kuvvetli bir özgüvene sahip olmaları gerek.
Satış dünyanın en iyi kazandıran meslekleri arasında geliyor. İyi bir satışçının kazancı başarısıyla doğru orantılı olarak çok üst seviyelere çıkabiliyor. Bu mesleğe en alt pozisyonda başlayan biri başarılı bir gelişim süreci sonunda satış ve pazarlama organizasyonu içinde çok daha üst pozisyonlara gelebiliyor. Dolayısıyla satış ve pazarlama alanının kariyer fırsatları bakımından önemli imkanlar sunduğunu söyleyebiliriz.

İki kardeşseniz başarılı olma şansınız daha yüksek

Thoth Danışmanlık’ın yaptığı çalışmaya göre perakende sektöründe çalışan satış danışmanları arasında iki çocuklu ailelerden gelenler, daha az ya da daha çok çocuklu ailelerden gelenlere oranla daha başarılı oluyor. Araştırmaya göre, kardeş sayısı, perakende sektöründe çalışan satış danışmanları için en önemli başarı kriteri olan ikna etme becerisini etkiliyor.

Thoth Danışmanlık Kurucusu Hakan Totkanlı araştırmayla ilgili şunları söylüyor: “İki kardeş olanlar özellikle de aralarında çok büyük yaş farkları olmadığında küçüklüklerinden itibaren ikna etme becerisinde uzmanlaşıyor. İki kardeş arasında bir anlaşmazlık olduğunda her iki çocuk da kendi haklılıkları konusunda anne-babayı ikna etmeye çalışıyor. Daha çok çocuklu ailelerde ise çocuklar arasında bir anlaşmazlık olduğunda bilgisine başvurulacak bir başka çocuk mutlaka oluyor. Tek çocuklu ailelerde böyle bir anlaşmazlık durumu zaten yok.”

Türkiye çapında 34 ilde yaşları 18 ile 44 arasında değişen 393 katılımcıyla anket yöntemi kullanılarak yapılan araştırmada, ‘başarı’ kriteri belirlenirken katılımcıların kendi değerlendirmeleri değil, bağlı oldukları yöneticilerin değerlendirmeleri esas alınmış. Güven aralığı yüzde 95 olan araştırmanın sonuçlarına göre, iki kardeşli ailelerde başarılı olma oranı yüzde 49 iken, kardeş sayısı 3 veya daha fazla olduğunda bu oran yüzde 34’e düşüyor. Tek çocuk durumunda ise oran yüzde 38'de kalıyor.

Kim ne kadar satışçı alacak?

Firma Kişi sayısı
DeFacto 1.750
Akbank 750
Kim Marketler Zinciri 600
Yapı Kredi Bankası 550
Marks&Spencer 500
Customer Management Center (CMC) 500
Gold 350 kişi
Ender Mağazaları 275
Garanti Bankası 250
Aydınlı Grup 250
Darty 150
Pronet 95
Bayraktar Grubu 80
Grupfoni 80
Desa 75
Otokoç Otomotiv 70
Yataş 69
Philip Morris Sabancı 50
Türk Henkel 40
Samsung 20
Yemeksepeti 20
Millenicom Türkiye 15
Limango 7
Bilnet 5
TurkNet 4

Satışçı ilanlarının sektörel dağılımı

Kasım 2010-Ocak 2011
Sektör Yüzde (%)
Tekstil 12.2
Perakendecilik-toptancılık 11.9
Üretim-imalat 5.4
Telekomünikasyon 5.1
Bilişim 4.3
Sağlık-tıp 4.1
Otomotiv 3.9
Yapı-inşaat 3.3
Hizmet 3.1
Gıda 3.1
 
Kasım 2009-Ocak 2010
Sektör Yüzde (%)
Perakendecilik-toptancılık 18.9
Tekstil 7.2
Üretim-imalat 6.5
Yapı-inşaat 4.6
Hizmet 4.4
Telekomünikasyon 3.9
Gıda 3.6
Bilişim 3.5
Elektrik-elektronik 3.2
Hızlı tüketim 3.1

Kaynak: Yenibiris.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde