Kerim ÜLKER
2.8 MİLYAR LİRALIK YATIRIMI GEÇEN YIL DUYURMUŞTU
Geçtiğimiz yıl Japon devi Hitachi Enerji, transformatör operasyonlarını genişletmek için Türkiye'ye 2 milyar 800 milyon liralık (70 milyon dolar) yatırım yapacağını duyurmuştu.
İzmit-Dilovası'nda kurulacak olan Hitachi Energy'nin güç transformatörleri üretimine yönelik 45 bin metrekarelik alana kurulacak olan yeni fabrikanın yatırımına yönelik Japon devinin Türkiye Genel Müdürü Yasemin Hoşder Öztekin, “Dilovası'ndaki Organize Sanayi'ne taşınmamız ticari limana yakınlık sayesinde transformatörlerin nakliye kolaylığı da dahil olmak üzere önemli avantajlar sağlıyor” demişti.
JAPON BANKALARI JBIC VE MUFG İMZALADI
Japon devinin Türkiye’deki bu yatırımıyla ilgili önemli bir aşama kaydedildi.
Japonya Uluslararası İşbirliği Bankası (JBIC) geçtiğimiz günlerde Hitachi Energy Ltd.'nin iştiraki olan Hitachi Energy Turkey Elektrik Sanayi A.Ş. ile 18 milyon dolarlık kredi anlaşması imzaladı.
Toplamda 30 milyon dolarlık kredinin geri kalan 12 milyon doları ise Japon bankacılık devi Mitsubishi UFJ Financial Group, Inc. bünyesindeki Türkiye merkezli MUFG Bank Turkey A.Ş. ile ortak finansman sağlanarak gerçekleşecek.

288 BİN ÇALIŞANI, 94 MİLYAR DOLAR CİROSU VAR
1910’da kurulan Hitachi, sadece Japonya’nın değil, dünyanın da en büyük sanayi ve teknoloji şirketlerinden.
Son açıklanan 2021 yılı verilerine göre 94 milyar dolar gelir elde eden şirket, yenilenebilir enerji, demiryolu sistemleri, sağlık ürünleri ve finansal sistemler dahil olmak üzere çeşitli sektörlerde faaliyet gösteriyor.
Varlıkları 126 milyar doları bulan Hitachi’nin 288 bin çalışanı var.
patronlardunyasi.com