Ekonomi


TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi konuya ilişkin, Türk ihracatçılar olarak Katar'ın gıda ve su talebini karşılamaya hazır olduklarını söyledi.

Katar, başlıca tedarikçileri Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) yaptırımları nedeniyle ortaya çıkması olası gıda ve su sıkıntısını gidermek için Türkiye ve İran ile tedarik görüşmeleri yürüttüğünü bu sabah açıklamıştı.

Türkiye İhracatçılar Birliği (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, yaptığı açıklamada, taleplerin insani ihtiyaçlar olduğuna da dikkat çekerek, “Bize talep henüz ulaşmadı. Tahminen yarın ulaşmış olur. Türkiye ihracatçıları olarak bu talebi karşılamaya hazır” dedi.

2016 yılında Türkiye Katar'a 421 milyon dolarlık ihracat yaptı. Buna karşın Katar'dan yapılan ithalat ise 271 milyon dolar oldu.

Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn’in de aralarında bulunduğu Arap ülkeleri, İran ve İslamcı grupları desteklediği suçlamasıyla Katar ile ilişkileri eşgüdümlü olarak Pazartesi günü kesti.

Katar coğrafi şartlarının büyük bölümü çöl olması nedeniyle çoğunluğu yabancı olan 2.6 milyon nüfusunun gıda ve su ihtiyacının neredeyse tamamını dışarıdan sağlıyor.

TÜRKİYE’YE EN ÇOK YATIRIM YAPAN 7. ÜLKE KATAR

Uluslararası Yatırımcılar Derneği'nin (YASED) raporuna göre 2016 yılında Türkiye'ye en çok yatırım yapan 7. ülke Katar oldu. Hollanda 956 milyon dolar ile Türkiye'ye yapılan doğrudan yabancı yatırımlarda zirvede yer aldı. Katarlı şirketler ise yaptıkları 375 milyon dolarlık yatırımla 7. sırada yer aldı.