Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş. (Şişecam), Tarsus’taki düzcam tesisi yatırımını tamamladığını açıkladı. Yatırımın toplam maliyeti 315 milyon euro oldu.
KAPASİTE 5,1 MİLYON TON / YILA ULAŞTI
Tarsus'taki TR9 fırını 16.03.2026 tarihinde ateşlendi. Tesis yıllık 432.000 ton brüt üretim kapasitesine sahip. Bu yatırımla Şişecam’ın toplam düzcam üretim kapasitesi yüzde 9 arttı. Kapasite 5,1 milyon ton/yıla ulaştı.
Bununla birlikte şirket, Mersin’deki yatırımları da tamamladı. Yeni kum hazırlama tesisi yıllık 490 bin ton üretim kapasitesi sunuyor. Mevcut kireçtaşı ve dolomit işleme tesisinde ise kapasite 165 bin ton/yıl arttırıldı. Bu yatırımlar daha önce 08.03.2023 tarihinde kamuya açıklanmıştı.
CAN YÜCEL: DÜNYANIN EN BÜYÜK DÜZ CAM ÜRETİM TESİSLERİNDEN BİRİ
Şişecam Genel Müdürü Can Yücel, Tarsus’un stratejik konumunun projeye önemli avantaj sağladığını belirtti. Yücel şöyle devam etti:
“Sürdürülebilirlik odaklı katma değerli üretim stratejimizle uyumlu bu yatırımımızla, dünyanın en büyük düz cam üretim tesislerinden birini hayata geçirdik. Yeni hattın devreye alınmasıyla Şişecam’ın düz cam üretim gücü artarken, şirketimizin global pazardaki rekabet pozisyonunu da önemli ölçüde güçlenecek. İç piyasaya renksiz düz cam ürünleri sağlayacak olan tesisimiz yine Tarsus’ta devreye alacağımız kaplama hattını ham cam olarak besleyecek. Bu katma değerli ürünler mimari camlar ürün gruplarına girdi olacak. Bunun sonucunda kapasite kullanımı ve marj dayanıklılığı artarken, tedarik ve lojistik iyileştirmeleriyle çalışma sermayesi verimliliği de güçlenecek.”
patronlardunyasi.com