Ekonomi


Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin geçen günlerde sona eren MITT Moskova Fuarı nedeniyle hazırladığı sonuç raporu, ‘Ruble sıkıntısı’nı ortaya koydu. Rapora göre, Rusya pazarından Türkiye'ye yönelik olarak gerçekleşecek rezervasyonlar ekonomik ve siyasi etkenlerle doğrudan bağlantılı olarak şekillenecek. 

Rubledeki değer kaybı, Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan kriz ve Kırım sorunu Rus turistin Türkiye'ye gelişini doğrudan etkileyecek.
 
2009 TEKRAR EDER Mİ?

Pazarda en önemli belirleyici rubledeki değer kaybı olacak. Küresel ekonomik krizin etkisini arttırdığı 2009 yılında da ruble, dolar karşısında ciddi değer kaybına uğramış bu da Rusların yurtdışı çıkışlarını etkilemişti. 2009'da Türkiye'ye gelen Rus turist sayısı yüzde 6 düşmüştü. Ruble'de yaşanan benzer değer kaybının 2014 yılı yaz satışlarına nasıl etki edeceği henüz bilinmiyor. Ancak Rusya Federal Turizm Ajansı yetkilileri, bunun Rusya'nın iç turizmine yarayacağını ifade ediyor. 

4.2 MİLYON RUS TÜRKİYE'Yİ SEÇTİ

Rusya'da faaliyet gösteren Türk tur operatörleri Türkiye'ye yönelik erken rezervasyon satışlarının oldukça iyi başladığına ancak son dönemde ciddi biçimde yavaşladığına dikkat çekiyor. Türkiye'nin en büyük ikinci pazarı olan Rusya'dan 2013'te 4 milyon 269 bin turist gelmiş, 2 milyar 440 milyon dolar gelir bırakmıştı. 

GERGİNLİK TALEBİ AZALTABİLİR

Ruble'nin euro karşısındaki değer kaybı nedeniyle Rus turistlerin Avrupa'ya artan ilgisinin hızı kesilebilir. Kırım sorunu nedeniyle AB ile Rusya arasında gerilen ilişkiler de Rusya'dan Avrupa'ya olan talebi düşürebilir. Kırım'ın Ukrayna'ya bağlı özerk bir cumhuriyetken yılda 6 milyona yakın Ukraynalı ve Rus turist ağırladığı belirtiliyor. 
Volkan Yanardağ/Akşam