Bakü Askeri Mahkemesi, Dağlık Karabağ’da “devlet bakanı” olarak görev yapan Rus asıllı iş insanı Ruben Vardanyan’ı 20 yıl hapis cezasına çarptırdı.
Azerbaycan savcılığı daha önce sanık için ömür boyu hapis talep etmişti. Karar, Karabağ’ın Bakü’nün tam kontrolüne geçmesinden sonra açılan en dikkat çekici davalardan biri olarak kayda geçti.
PETKİM İHALESİNDEN BAKÜ ZİNDANLARINA
Takvimler 5 Temmuz 2007’yi gösterdiğinde, Türkiye kamuoyu tarihi bir ihaleye kilitlenmişti. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından düzenlenen ihalede Petkim’in yüzde 51’lik kamu hissesi blok satışa çıkarılmıştı.
En yüksek teklifi 2 milyar 50 milyon dolarla TransCentral Asia Petrochemical Ortak Girişim Grubu verdi.
Konsorsiyumun arkasındaki en dikkat çekici isim ise Moskova merkezli yatırım bankası Troika Dialog’un kurucularından Ruben Vardanyan’dı.
O dönem Türk basınında, konsorsiyumun arkasındaki sermaye yapısı ve Vardanyan’ın rolü geniş tartışma konusu oldu. “Ermeni diasporasının paralarını yöneten isim” yorumları manşetlere taşındı.
Siyasi iradenin de oluşması ile 8 Kasım 2007 tarih ve 883 sayılı kararında ihaleyi kazanan grup ile ilgili kuşkulu veriler dikkate alınarak, ihalenin ikinci sırada yer alan gruba verilmesi kararı alındı.
Ve 22 Kasım 2007 tarihinde Başbakanın başkanlığında toplanan Özelleştirme Yüksek Kurulu, Petkim'in yüzde 51'ine 2 Milyar 40 milyon dolar teklif veren SOCAR&Turcas ortaklığını ihalenin galibi olarak ilan etti. Kurulun 2007/63 sayılı kararı, 23 Kasım 2007 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanmış ve yürürlüğe girmişti.
Böylece Vardanyan’ın Türkiye macerası kısa sürede sona erdi.

OLİGARKLIKTAN "KARADAĞ BAKANLIĞI"NA
1968 Erivan doğumlu Vardanyan, Moskova Devlet Üniversitesi Ekonomi Fakültesi mezunu. 1990’lı yıllarda Rus finans piyasasında yükseldi. Troika Dialog’un büyümesi ve daha sonra Rusya’nın en büyük bankalarından Sberbank’a satılmasıyla milyarderler ligine girdi. Uzun süre Forbes listelerinde yer aldı.
Ukrayna savaşı sonrası 2022’de Rus vatandaşlığından çıktığını açıklayan Vardanyan, Dağlık Karabağ’a yerleşti. Kasım 2022’de bölgede tanınmayan yönetimde “devlet bakanı” olarak göreve başladı. Bu adım Bakü’nün sert tepkisine yol açtı.
Şubat 2023’te görevinden ayrıldı ancak bölgede kalmayı sürdürdü. Eylül 2023’te Karabağ’dan Ermenistan’a geçmeye çalışırken Azerbaycan güçlerince gözaltına alındı ve Bakü’ye götürüldü.
AĞIR SUÇLAMALAR 20 YIL HAPİS CEZASINI BERABERİNDE GETİRDİ
Vardanyan; terörün finansmanı, yasa dışı silahlı oluşumlara destek ve savaş suçları dahil çok sayıda ağır suçlamayla yargılandı. Kendisi ise yargılamayı “siyasi” olarak nitelendirdi.
Mahkeme 20 yıl hapis cezası verdi.
16 yıl önce Türkiye’de Petkim’in büyük ortağı olmaya hazırlanan milyarder, bugün Bakü’de cezaevine gönderilen bir mahkûm.
patronlardunyasi.com