Finans


* Tüketici hakem heyetlerine 8 ayda 224 bin başvuru oldu. Bunun yüzde 54’ü bankalara ait
* Ödeme kabiliyeti olmayana kredi kartı veriliyor. İstenmediği halde avans kredi hesabı açılıyor
* Kredi faizi yüzde 0.89 deniyor, ancak masraf eklendiğinde bu rakam yüzde 1.5’a çıkıyor

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye Bankalar Birliği tarafından düzenlenen “Finans Sektöründe Tüketici Hukuku ve Uygulama Alanları” konulu sempozyumda bankalara fena yüklendi.

Yazıcı, bu yılın ilk 8 ayında tüketici hakem heyetlerine yapılan şikayet başvurusunun 224 bin 889’a çıktığını, bunun yüzde 54’ünün yani 122 bininin krediler ve kredi kartları gibi bankacılık uygulamalarıyla ilgili olduğunu söyledi.

Bakanlığa yapılan şikayetler sonucunda tüketicinin yeterince bilgilendirilmediği, bilgisi ve onayı dışında birçok işlemin tesis edildiğinin görüldüğüne değinen Yazıcı şunları kaydetti:

“Tüketicinin talebi olmadan avans kredi hesabı açılıyor. Ödeme kabiliyeti olmayanlara kredi kartı veriliyor. Kredi kartını iptal etmek isteyenlerin tüm borçlarını ödemesi isteniyor.

Alınan krediler için hayat sigortası şartı öne sürülüyor. Kredilerini erken kapatanların faiz indirimi eksik hesaplanıyor, sigorta primleri de geri ödenmiyor.” Dayak bile atarlardı Bakan Yazıcı, yapılan reklamlarla da tüketicinin yanıltıldığını ifade ederek, “Kredi için uygulanan faiz oranı yüzde 0.89 olarak gösteriliyor.

Ancak dosya ve komisyon masrafı eklendiğinde faiz oranı yüzde 1.5’a çıkıyor. Bu müşteriye anlatılmıyor” uyarısı yaptı.

Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde esnaf ve sanatkarlar için ağır şartların olduğunu hatırlatan Yazıcı, bazı durumlarda dayak bile atıldığını bildirdi. Yazıcı, tüketicinin bankalarla yaşadığı sorunları bertaraf etmek için 4077 sayılı Tüketiciler Kanunu’nda değişiklik yapacaklarını sözlerine ekledi.

Kart aidatı kalacak mı?

Bakan Yazıcı, bankaların tüketicilerden aldığı faiz dışındaki 31 farklı ücretin tamamen kaldırılacağı yönünde bir anlayışa sahip olmadıklarını açıkladı.

Yazıcı, “31 kalemin tamamen kalkacağı yönünde bir beklenti, algı oluşuyor, bu yanlış. Biz burada kriterlerimizi ortaya koyuyoruz. Biz tüketiciyi ezdirmeyeceğiz, ancak kimseye de angarya yüklemeyeceğiz’’dedi.

Çerçeveyi ortaya koyduk Kredi kartından yıllık aidat alınıp alınmayacağı sorusuna ise Yazıcı, öyle ‘kazuistik’ (kuralcı) bir soruya cevap veremeyeceğini, kendisinin çerçeveyi ortaya koyduğunu, şu alınıp, bu alınmaz şeklindeki bir düzenlemenin içinde olmayacaklarını kaydetti.