Tekstil


Kahramanmaraş-Gaziantep kara yolu Karacasu mevkinde 1996 yılında Şahin Balcıoğlu tarafından kurulan Çabasan A.Ş, günlük 25 ton üretim kapasitesi ile her türlü pamuk, viskon, sentetik, örgü kumaş boya ve apreleme işlemi gerçekleştiriyor. 

     Ürettiği mamulün yüzde 90'ını yurt dışına pazarlayan firma, oluşturduğu Ar-Ge birimi ile de yeni ürünler geliştiriyor. 

     Farklı üniversitelerle de işbirliği yapan Çabasan A.Ş, son bir yıldır üzerinde çalıştığı yeni kumaş ürünlerinden de netice almaya başladı. 

     Bir kısmı daha önce üretilen ürünlere ilave olarak kafeinli, rahatlatıcı kumaş üretimini başarıyla yaptı. Çabasan A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Balcıoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, uzun zamandır farklı kumaş konusunda çalıştıklarını ve yeni yeni netice almaya başladıklarını ifade etti. 

     Yaptıkları yeni kumaşlardan bir kısmının daha önce gerçekleştirildiğini hatırlatan Balcıoğlu, 'Serinletici Efektli' ürün olan kumaşın giyildiğinde insanlara farklı serinlik vereceğini söyledi.
     Kumaşla ilgili bilgi veren Balcıoğlu, şöyle konuştu: 

     ''Mamule son olarak doğal karışımdan oluşturduğumuz bir madde ile apreledikten sonra makineden çıkartıyoruz. Doğal ürün görülmeyecek şekilde kumaşın üzerinde yer alıyor. Dolayısıyla giyildiğinde hareketten dolayı bu doğal maddeler patlayarak insanları serinletiyor. Diğer bir ürünümüz ise 'Cafein'. Aynı işlemi bu seferde kumaşın üzerine kafein maddesi ilave ediyoruz. Bu da insanların rahatlamasına neden oluyor. Her iki ürünümüz de yeni. İnşallah güzel tepkiler alırız.'' 

     Yeni ürünler yapmaya devam edeceklerinin altını çizen Balcıoğlu, antibakteriyel, kir yağ itici, yanmaz alev almaz ve kene-haşere kovar kumaş üretimini de yaptıklarını ifade etti. 

     Kahramanmaraş ihracatını sürekli artıran bir il olduğunu hatırlatan Balcıoğlu, ''Biz bunu sürdürülebilir hale nasıl getirebiliriz diye firma olarak çalışma başlattık. Bunun üzerine arkadaşlarımız yeni ürünler geliştirmek üzere yola çıktılar'' diye konuştu. 

     Geliştirdikleri ürünleri isim bulmak amacıyla Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ile işbirliği yaparak jüri oluşturduklarını kaydeden Balcıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: 

     ''Bir ay önce duyuru yaparak kumaşlarımıza marka bulma yoluna gittik. Yaklaşık 463 başvuru oldu. Jüri kendilerine gönderilen isimleri titizlikle inceleyerek bir karara vardılar. Buna göre antibakteriyel kumaşa Anti-B, su kir yağ itici kumaşa Fabriclean, serinletici efektli kumaşa Coolife, yanmaz alev almaz örgü kumaşa Unblaze, kafeinli kumaşa Erke, kene haşere kovar kumaşa ise Antınsect ismini verdik. Jüri tarafından tespit edilen isimleri öneren öğrencilere ise para ödülü verdik.''