Ekonomi


İşsizlik Fonu’nda biriken paradan işsizlere sadece 5.6 milyar TL verilmesi, başvuranların büyük bölümünün şartları yerine getiremediği için geri çevrilmesi üzerine CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Aydın Ayaydın koşulları yumuşatan bir kanun teklifi hazırlayarak TBMM Başkanlığı’na sundu.

İşsizlik ödeneği yetersiz

Ayaydın, kanunun değiştirilme gerekçesini şu şekilde özetledi:

- Ülkemizde işsizlik sigortası uygulaması, 4447 Sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu çerçevesinde 01.06.2000 tarihi itibarıyla yürürlüğe girmiş, ancak geldiğimiz nokta itibarıyla amacına ulaşamamıştır. Zira işsizlik ödeneğinden yararlanabilmek için aranan şartlar ağır olup, işsizlik ödeneğinin tutarı son derece az ve yetersizdir.

- Özellikle halihazırda aranan son 120 gün kesintisiz sigortalı olma şartı, pek çok vatandaşın bu olanaktan mahrum kalmasına neden olmaktadır. Ayrıca, ülkemiz işsizlik maaşı süresi en kısa olan ülkeler arasında yer almaktadır.

- Örneğin, işsizlik maaş süresi, Fransa’da 30 ay, İsveç’te 28 ay, Hollanda’da 24 ay, İspanya’da 21 ay, Almanya ve Polonya’da 12 ay iken, Türkiye’de 6 aydan başlayıp 8 veya maksimum 10 ay olarak değişmektedir. Kanun teklifi ile işsizlik ödeneğinden yararlanma şartları hafifletilerek, daha fazla vatandaşın bu olanaktan yararlanabilmesi amaçlanmaktadır.

62 Milyar birikti, Hazine’yi fonluyor

Aydın Ayaydın, bugüne kadar 2.8 milyon kişinin işsizlik ödeneği alabildiğini, bunun tutarının da 5,6 milyar TL’yi geçmediğini söyledi. “Oysa aynı fondan 11 milyar TL, GAP)’a aktarıldı. Şu an fonda 62 milyar TL var” diyen Ayaydın, fon varlığının yüzde 97’sinin iç borçlanma senetlerine yatırıldığını, fonun işsize değil, hükümetin kamu harcamalarına tahsis edildiğini söyledi.