Emlak


Kenan GÜRBÜZ

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye genelinde Hazine’ye ait 27 ilde bulunan toplam 55 taşınmaz özelleştirme kapsam ve programına alındı. Karar kapsamında Muğla’nın Datça ilçesinde denize sıfır konumda bulunan bir kamu arazisinin de satış listesine girmesi dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Kararı doğrultusunda başlatılan süreç kapsamında taşınmazların ekonomiye kazandırılması hedeflenirken, özelleştirme işlemlerinin Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yürütüleceği belirtildi. Taşınmazların satış, kiralama, gelir ortaklığı modeli, işletme hakkı devri ya da benzeri hukuki yöntemlerle değerlendirilebileceği ifade edildi. Gerek görülmesi halinde bu yöntemlerin birden fazlasının birlikte uygulanabileceği de kararda yer aldı.

Karar kapsamında Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Amasya, Ankara, Aydın, Balıkesir, Bolu, Bursa, Çorum, Erzurum, Eskişehir, Iğdır, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kastamonu, Kayseri, Kocaeli, Kütahya, Manisa, Mersin, Muğla, Sakarya, Samsun, Tekirdağ ve Uşak’ta bulunan taşınmazlar özelleştirme programına dahil edildi. Programda en fazla taşınmazın bulunduğu iller arasında İstanbul 7 taşınmazla ilk sırada yer alırken, Bursa’da 6 taşınmazın listede yer aldığı görüldü.

Özelleştirme programına alınan taşınmazlar arasında arsa ve üzerindeki kamu binaları da bulunuyor. Yetkililer, söz konusu taşınmazların değerlendirilmesiyle elde edilecek gelirin kamu yatırımlarının finansmanında kullanılmasının planlandığını ifade etti. Program kapsamındaki özelleştirme işlemlerinin ise 1 Aralık 2028 tarihine kadar tamamlanması öngörülüyor.

DATÇA'DAKİ DENİZE SIFIR ARAZİ DİKKAT ÇEKTİ

Özelleştirme listesinde yer alan taşınmazlar arasında Datça ilçesine bağlı İskele Mahallesi’nde bulunan denize sıfır konumdaki arazi dikkat çekti. 593 ada 3 parselde bulunan ve toplam 5 bin 174 metrekare tapu alanına sahip taşınmazın, geçmişte hastane olarak kullanıldığı ve halen adliye hizmeti verilen bir alanı kapsadığı öğrenildi. Arazide ayrıca memur lojmanı bulunduğu da ifade edildi.

Datça’nın sahil bandında yer alan ve denize sıfır konumuyla öne çıkan taşınmazın özelleştirme kapsamına alınması, ilçede kamuya ait sahil alanlarının geleceğine ilişkin tartışmaları da beraberinde getirdi.

MUĞLA'DAKİ DİĞER TAŞINMAZLAR 

Program kapsamında Muğla’nın farklı ilçelerinde bulunan bazı taşınmazlar da özelleştirme listesinde yer aldı. Yatağan ilçesi Yeni Mahallesi’nde bulunan ve toplam 6 bin 946 metrekare tapu alanına sahip arazide Bahçeli Kargir Sağlık Merkezi’nin bulunduğu belirtildi.
Öte yandan Milas ilçesi Burgaz Mahallesi’nde bulunan 39 bin 242 metrekare tapu alanına sahip taşınmaz üzerinde ise üç katlı kamu hastanesi binasının yer aldığı kaydedildi.

Özelleştirme kapsamına alınan bu taşınmazların hangi yöntemle değerlendirileceği ve satış süreçlerinin nasıl ilerleyeceği ise önümüzdeki dönemde Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülecek ihale süreçleriyle netlik kazanacak.

İlçelerde özellikle kamuya ait sağlık ve hizmet binalarının bulunduğu taşınmazların satış listesine girmesi, söz konusu alanların geleceğine ilişkin tartışmaları da gündeme taşıdı.

patronlardunyasi.com