Ekonomi


Kemer'de Kazakistan'a konukevi için tahsis edilen araziye otel de yapılınca kriz çıkmıştı. TBMM'de kabul edilen "mütekabiliyet" formülüyle krize çözüm aranınca CHP itiraz etmişti.

Türkiye ile Kazakistan arasında Kemer'deki taşınmazın Kazakistan'a Kullandırılmasına İlişkin Protokole Değişikliklerin Ve Eklemelerin Yapılmasına Dair Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğu Hakkında Kanun Resmi Gazete'de yayımlandı.

16 Nisan 2012 tarihinde Ankara'da imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kazakistan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında 13 Aralık 1993 Tarihli "Türkiye Cumhuriyeti ile Kazakistan Cumhuriyeti Arasında Antalya İlinin Kemer İlçesindeki Taşınmazın Kazakistan Cumhuriyetine Kullandırılmasına İlişkin Protokole Değişikliklerin ve Eklemelerin Yapılmasına Dair Protokolün Onaylanması Uygun Bulunduğu Hakkında Kanun" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

DİPLOMATİK KRİZ ÇIKMIŞTI

Türkiye ile Kazakistan arasında "diplomatik kriz" çıkaran arazi için TBMM'de özel yasa çıkarılmıştı. CHP, bu özel yasanın Köşk'ten dönmesini istemişti.

Türkiye, Kemer'in en güzide yerinde 2001'de Kazakistan'a "devlet konukevi" yapılması koşuluyla 45 dönüm araziyi 49 yıllık süre sürekli uzatılmak üzere tahsis edilmişti.

Kazakistan ise bitişikteki alanlarla birlikte toplam 67 dönümlük araziyi kullanarak, buraya devlet konukevinin yanı sıra, Türk hükümetiyle yaptığı protokole aykırı bir şekilde otel inşa ettirdi.

Kazakistan, 2003-2009 yılları arasında anlaştığı Fettah Tamince'ye yetki vererek, "Beldibi Rixos Otel" adıyla bu otelin işletmesini yaptırdı.

2009'dan sonra otelin işletmesi AYT Uluslararası Nakliyat A.Ş'ye verildi. Otel, burada şimdi "Turkiz Beldibi Resort" adıyla işletiliyor.