Ekonomi


Devletin yaptırdığı altyapı projeleri ile satın aldığı hizmet ihalelerine dair mevzuatta sessiz sedasız köklü değişiklikler oluyor. 

Art arda iki yönetmelikte değişen maddeler, bu alanda kamuda sıkışıklıklar yaşandığının işareti. 

İlk kritik değişiklik, geçen hafta ve Borç Üstlenim Yönetmeliği’yle ilgiliydi. Yazdık. Hazine garantili Kamu Özel İşbirliği projesinde, “fesih olursa şirketin ve kreditörün de bu bildirimi yapabileceği, eğer Kamu İdaresi zamanındayapmazsa, kredi veren bankanın yaptığı fesih bildiriminin kamu idaresi yapmış gibi sonuç doğuracağı” düzenlenmişti. 

O değişiklik için “Adeta bir KÖİ projesinde gerçekleşmiş ya da gerçekleşmeküzere olan bir fesih var da hatta bu feshi yurtdışından kredi veren bir banka yapmış da ona uygun bir madde yazılmak zorunda kalınmış gibi izlenimbırakıyor” dedik.

Yıl biterken bir kallavi değişiklik de Hizmet Alımı İhaleleri Yönetmeliği’nde yapıldı. 2009 tarihli yönetmeliğin “tahkim” maddesi upuzun değiştirilmiş. Mesela, uyuşmazlığın esasına ilişkin hukuk kurallarında (... ...) biçiminde boşluk bırakılmış ve “uygulanması istenilen ülke hukuku belirtilecektir” denilmiş. 

Keza tahkim dili de Türkçe dışında başka bir dil olabilecek. 
Bir ilginç not da bu değişikliğin 20 gün sonra yürürlüğe gireceğine dair. 

AKP’nin yabancı ülke şirketlerinden satın aldığı hangi büyük hizmette uyuşmazlık çıktı acaba?

Çiğdem Toker / Cumhuriyet