Otomotiv sanayicileri, ekonomi yönetimine sundukları sektör raporunda mevcut teşviklere ilave yeni teşvik talebinde bulunurlarken yerli otomobil konusunda hiçbir taahhüt ya da talep sunmadı.
Hükümetin aralarından bir "babayiğit" çıkmasını beklediği otomotiv sanayicileri, ekonomi yönetimine sorunlarını ve çözüm önerilerini içeren bir rapor sundu. Ancak otomotivciler, raporda yerli otomobile yer vermedi.
Yatırım uygun değil
Rapor kapsamında otomotivciler, yeni teşvik sisteminin, 'stratejik yatırımlar' tanımında yer alan 2 şart nedeniyle kendileri için uygulanabilir olmadığını ilettiler. Bir yatırımın stratejik sayılabilmesi için gereken, 'Yatırım konusu ürünle ilgili yurtiçi toplam üretim kapasitesinin ithalattan az olması' ile 'Yatırımla sağlanacak katma değerin asgari yüzde 40 olması' şartının sektöre uygun olmadığını belirten otomotivciler, sektöre yönelik daha farklı uygulamaların getirilmesi talep ettiler.
Özellikle parça üreten firmaların tasarım ortaklığı gerçekleştirebilmeleri için, küresel araç üreticilerinin tasarım ve Ar- Ge bölümlerini Türkiye'ye getirmenin son derece önemli olduğunu vurgulayan otomotivciler, "Gelişmiş sanayilerinde olduğu gibi, Türkiye'de de ana ve yan sanayi arasındaki ilişkilerin araç konsept ve tasarım aşamasından başlayan uzun vadeli bir işbirliği ile artırılması önem arz etmektedir" notunu düştüler. Raporda, Türkiye'nin otomotivde Ar-Ge merkezine dönüşebilmesi için ise şunlar istendi:
'Araç çarpma' yok
"Yol testleri için gerekli pistler, araç çarpma tesisi ve rüzgar tüneli eksikliği giderilmeli. Ar-Ge istikrarlı olarak desteklenmeli. Üniversite-sanayi işbirliği kurumsallaştırılarak desteklenmeli. Tedarik zincirinde yatay ve dikey işbirliklerini geliştirecek mekanizmalar oluşturulmalı."
Servet vergisi MTV'den çıksın
Taşıt araçlarından alınan KDV ve ÖTV'nin AB ve rekabet edilen ülkelere göre yüksek olduğu ifade edilen raporda, MTV'nin servet vergisi yerine, AB ülkelerinde uygulanan "Yol Kullanım ve Çevreyi Kirletme Vergisi" olarak yeniden düzenlenmesi istendi.
Erdoğan Süzer/Bugün