Ekonomi


IMF heyeti, Türkiye Temsilcisi Hugh Bredenkamp başkanlığında ASO'yu ziyaret etti. ASO Başkanı Zafer Çağlayan ve yönetim kurulu üyelerinin tam kadro katıldıkları görüşme, 1 saat 25 dakika sürdü. Toplantı sonrası IMF Türkiye Temscisi Bredenkamp herhangi bir açıklama yapmadan ASO'dan ayrıldı. Görüşmeye ilişkin bilgi veren ASO Başkanı Çağlayan ise, Türkiye'nin yapısal sorunlarının çözümünü IMF ya da Dünya Bankası istediği için değil Türkiye'nin bu yapılanmaya ihtiyacı olduğu için istediklerini söyledi. Söz konusu yapılandırma için TBMM'nin istekli olduğunu, ancak gecikmelerin yaşanabileceğini ifade eden Çağlayan, Türkiye'deki işsizliğin genel anlamda arttığını IMF heyetine ilettiklerini kaydetti. Türkiye'de her 10 kişiden birinin işsiz olduğunu ve çalışanların yarısının kayıtdışı olduğunu hatırlatan Çağlayan, bu sorunları çözmek için sadece Sosyal Güvenlik Reformu'nun yeterli olmadığını, asgari ücret yapısında da mutlaka değişikliğe gidilmesi gerektiğini ifade etti. IMF heyetine, Türkiye'deki istihdamın önündeki engelleri de aktardıklarını dile getiren Çağlayan, özellikle kıdem tazminatının uygulama biçiminin dünyanın başka hiçbir ülkesinde görülmediğini ilettiklerini söyledi. Çağlayan, zorunlu istihdam meselesinin de toplantıda görüşüldüğünü belirterek, esnek çalışma ve bölgesel asgari ücret konusunda kendilerine İngilizce bir rapor sunduklarını kaydetti.

Çağlayan, IMF heyetinin kıdem tazminatı ve zorunlu istihdam konusunda kendilerine yüzde 100 katıldıklarını belirterek, "İstihdam ve tazminat yükü konusunda OECD ülkeleri içinde ve dünyada en katı ülke Türkiye. Bölgesel asgari ücretle ilgili çalışmalarını yakından takip ediyoruz. Bu konuda sizinle mutabık olduğumuzu hükümetin birkaç bakanına da ilettik" dediklerini söyledi. IMF heyetinin Türkiye'deki genel ekonomik gidişattan memnun olduğunu ileten Çağlayan, "IMF heyetine, buzdolabı, ütü, fırın gibi makinelerin lüks olup olmadığını sorduk. Türkiye'de bu ürünlerden KDV'nin yanı sıra ÖTV'de alınıyor. Bu ürünler Avrupa'da lüks değilken neden Türkiye'de lüks diye sorduk. Onlar da bize katıldıklarını, Türkiye'deki vergi oranlarının gerçekten çok yüksek olduğunu, ancak kayıt dışının çözülmeden bu oranların düşmeyeceğini söylediler" açıklamasında bulundu.

IMF heyetini vergi indirimine karşı çıktıkları için eleştirdiğini söyleyen Çağlayan, heyetin önümüzdeki dönem gelir idaresiyle yoğun bir çalışmaya girmeyi planladığını da sözlerine ekledi.