Ekonomi


AKP Hükümeti geçen yıl mart ayında yaklaşık 35 milyon elektrik abonesinden yasa dışı olarak alınan kayıp kaçak, dağıtım, iletim, perakende satış hizmeti ve sayaç okuma bedellerini yasal hale getirmek için tasarı hazırladı.

Meclis Komisyonu’nda büyük tartışmalara rağmen kabul edilen tasarı yasalaşması için en son adım olan Genel Kurul’a gönderildi. Ancak aynı günlerde seçimlerin 7 Haziran 2015 tarihinde yapılması yönünde karar alınıp oy kaybetme tehlikesi belirince bir anda unutulan 35 milyon abone hatırlandı. 

Böylece tasarı gündeme alınıp görüşülmedi. Daha sonra da Meclis tatile girince tasarı “kadük’ hale düştü, gündemden çıktı. 

YENİDEN RAFTAN İNDİ

Ancak aradan bir yıl geçip oy kaybı riski tamamen bitince bu sefer elektrik şirketleri hatırlandı, aynı düzenleme tozlu raflardan indirilip bir gecede Meclis Komisyonu’ndan geçirildi.

Üstelik vatandaşın tepkisini çekmemek için bu sefer altında hükümetin imzası bulunan tasarı değil, AKP’li vekillerin teklifi görüşmeye alındı. Böylece ileride oluşacak tepkilere mazeret de hazırlandı. Yeni bir erken seçim gündeme gelmezse teklif Meclis Genel Kurulu’nda da görüşülüp operasyon tamamlanacak. 

FATURA BAŞINA 36 LİRA

Teklif yasalaşırsa elektrik abonelerinden Yargıtay’ın aksi yöndeki kararlarına rağmen şirketler yerine vatandaştan tahsil edilen başta kayıp kaçak olmak üzere 5 kalem gider tamamen vatandaşa yüklenecek.

Vatandaşın bu giderlere itiraz etme, dava açma hakkı yok olacak. Haksız alınan 5 kalem gider, elektrik faturalarının yaklaşık yüzde 36’sına karşılık geliyor. Dolayısıyla örneğin aylık 100 liralık faturada vatandaşın cebinden 36 lira her ay alınıp elektrik dağıtım şirketlerine verilecek. Şirketlerin aylık kazancı 1.3 milyar lirayı bulacak. 

Elektrik çalmayan cezalandırıldı

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, düzenlemeye isyan etti. Çakar, düzenlemeyle elektriği çalmayan ve kurallara uyan dürüst abonelerin cezalandırıldığını, buna karşılık elektrik dağıtım şirketlerinin isteklerinin ise kabul edildiğini söyledi.

Elektrikten alınan kayıp-kaçak, dağıtım, iletim, perakende satış hizmet ve sayaç okuma bedellerinin hukuk ve adalet anlayışına aykırı olduğuna ilişkin Yargıtay kararlarının dikkate alınmadığına dikkat çeken Çakar, hukuk ve adalet anlayışı ile tüketici ve insan haklarının hiçe sayıldığını bildirdi. 
Erdoğan Süzer/Sözcü