Saadet zinciri Quest hortladı Bakan uyardı

Saadet zinciri Quest hortladı Bakan uyardı

Türkiye’de 20 milyon dolarlık vurgun yaptığı ortaya çıkan ‘saadet zinciri’ Quest.Net yeniden ortaya çıktı.

Saadet zinciri Quest hortladı Bakan uyardı
16px
24px
09.01.2011 11:48
ABONE OLgoogle
Türkiye’de 20 milyon dolarlık vurgun yaptığı ortaya çıkan ‘saadet zinciri’ Quest.Net yeniden ortaya çıktı. Sanayi Bakanı Nihat Ergün şirketin QNet adını aldığını belirterek vatandaşları bu tür yapılanmalara karşı uyardı

Kamuoyunda ‘saadet zinciri’ olarak bilinen internet üzerinden ürün satışı ve üyelik sistemiyle yüksek gelir elde etmeyi vaadeden Hong Kong menşeli Quest şirketi isim değiştirdi. Sanayi Bakanı Nihat Ergün, 26 Mayıs 2010’da hakkında suç duyurusu yapılan Quest.Net sisteminin ad değiştirdiğinin ve QNet adıyla faaliyet gösterdiğinin belirlendiğini ifade etti.

Ergün yaptığı açıklamada söz konusu sistemin ülkemizde ‘QNet Promosyon Pazarlama ve Turizm Ltd. Şti.’ tarafından idare edildiğinin iddia edildiğini, aynı şirketten gönderilen açıklamada, şirketin 18 Aralık 2010 itibariyle ticari faaliyete başladığının ve yurt dışı merkezli QNet veya kendisini bu şirketin bağımsız temsilcisi olarak tanıtan kişilerle hiçbir bağının olmadığının ifade edildiğini kaydetti.

ESKİLER HAK İDDİA EDEMEYECEK

Ergün, bu doğrultuda QNet Ltd. Şti. ile Türkçe ve yazılı olarak düzenlenmiş ve taraflarca imzalanmış bir sözleşmeye sahip olmayanların herhangi bir hak iddia edemeyeceklerinin belirlendiğini söyledi. Ergün, son zamanlarda ‘network marketing’ ve ‘multilevel marketing’ sistem olarak kendilerini tanıtanlar konusunda vatandaşı da uyardı.

Boşluktan yararlanıyorlar

Sektördeki mevzuat boşluğundan yararlanan firmaların vatandaşları yanılttıklarını belirten Sanayi Bakanı Ergün, bu şirketlerin bazı önemli bilgileri gizledikleri ve müşterilerin güvenlerinin suistimal ettiğini söyledi. Ergün Türkiye’de network marketing sistemini düzenleyen özel bir düzenleme olmadığını belirtti.

Network marketing şirketlerinin Türkiye’de kurulu temsilciliği ya da şubesi bulanmadığını kaydeden Ergün, mağduriyetler halinde konuyla ilgili muhatap bulunamadığını ve tüketici mağduriyetlerinin çözümlenemediğini vurguladı. Bu şekilde faaliyeti gösteren şirketlerin kendilerini binary sistem, matrix, breakaway ya da unilevel gibi farklı şekilde tanıtabileceğine işaret eden Ergün “Vatandaşlarımızın isim farklılığı ile kafa karışıklığına uğramamaları için kendilerine anlatılanları değil, ödeme yaptıkları ya da kredi kartı kullandıkları her durumda ülkemizde muhatap oldukları yerel şirket ile yazılı bir sözleşme talep etmeleri gerek” uyarısında bulundu.

Türkiye’den 20 milyon $ topladı

Sisteme üye olanların yüzde 96’sının zarar edip sadece yüzde 4’lük bir kesimin kazançlı çıktığı ‘gayri ahlaki piramit sistemi’ olan Quest.Net’in Türkiye’de 20 bin kişiden 20 milyon dolar toplayarak vurgun yaptığı ortaya çıkmıştı. Yapılan suç duyurusunun ardından 18 kişi tutuklanmıştı. Quest.Net Amerika, İran, Arnatvutluk, Sri Lanka, Malezya, Endonezya ve Afganistan gibi ülkelerde yasaklanmıştı.

Star
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde