Mango 54 Milyona bina aldı fiyatlar uçtu

Mango 54 Milyona bina aldı fiyatlar uçtu

Türkiye'nin en ünlü caddesi yabancı yatırımcı akınına uğradı.

Mango 54 Milyona bina aldı fiyatlar uçtu
16px
24px
03.12.2010 09:43
ABONE OLgoogle

Beyoğlu'nda son olarak Mango, 54 milyon liraya bina satın aldı. Cadde'de toplu alım yapan 10'a yakın yabancı fon var

Türkiye'nin sembol caddelerinden Beyoğlu'ndaki İstiklal Caddesi yeniden yabancıların akınına uğruyor. Küresel finansal kriz öncesinde 19. yüzyıl mimarisinin en son örneklerinden binaların bulunduğu İstiklal Caddesi'nde yatırım fırsatlarını araştıran şirketler krizin geride kalmasıyla yeniden Cadde'ye akın etti. Üstelik İstiklal Caddesi'nde yatırım fırsatlarını arayanlar artık sadece yabancı fonlar da değil. Artık perakende şirketleri de bu trende katıldı.

İstiklal Caddesi'ne en fazla ilgiyi ise Hollandalı yatırım fonu Vast- Ned gösterdi. Şirketin cadde üzerinde 90 milyon euroya beş binayı satın aldığını açıklamasının ardından son olarak İspanyol moda devi Mango'nun patronu İsak Andiç Ermay, İstiklal Caddesi'ne yatırım yaptı. Mango'nun Türkiye'de kurduğu Punta Na Taksim Gayrimenkul şirketi aracılığıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bulunan ve hâlâ Kültür AŞ. tarafından İstanbul Kitapçısı olarak faaliyet gösteren binayı 54 milyon TL'ye satın aldı. 7 katlı bina toplam 5 bin metrekare kullanım alanına sahip. İstanbul doğumlu olan ve 14 yaşında İspanya'ya göç eden Yahudi asıllı Ermay'ın sahibi olduğu Mango, İstiklal Caddesi'ne 2007'de eski Vakko binasında açtığı mağaza ile giriş yapmıştı. Mango'nun binayı İstiklal'deki ikinci mağazası olarak kullanacağı öğrenildi.

Eastern European 9 bina birden aldı

İSTİKLAL Caddesi'nde en büyük satın almayı gerçekleştiren Hollandalı VastNed, Galatasaray Lisesi'nin yanındaki Yapı Kredi Sanat'ın binasını geçtiğimiz ay 29.5 milyon euroya satın almıştı. Bunun yanı sıra şirket caddedeki tarihi Hasan Bey Apartmanı ile 119, 84 ve 34 numaralardaki binaları toplam 90 milyon euroya devralmıştı. VastNed dışında İngiltere merkezli Eastern European Property Fund Limited'in (EEPFL) Beyoğlu'nda toplam 9 bina satın aldı. Şirketin portföyünde Eski Markiz Pasajı, Nil Pasajı, Ravouna Apartmanı, Mısır Apartmanı içinde çok sayıda ofis in dışında Asmalımescit'te 4 bina ve Cihangir'de de bir binası bulunuyor. Kazak Capital Partners ise Galata'daki Kamondo Han'ı satın alarak Beyoğlu'na giriş yapmıştı.

Kazak ve İngilizler de bakıyor

BU satın almaların ardından İstiklal Caddesi'ne yabancı ilgisi giderek daha çok artıyor. Adı açıklanmayan Kazak bir grubun da Demirören AVM'ye benzer bir yatırım için yer arayışında olduğu ve halen çeşitli görüşmelerde bulunduğu öğrenildi. Yine adı açıklanmayan yabancı bir fonun Hasnun Galip Caddesi üzerindeki iki binayla ilgilendiği konuşuluyor. Daha önce de İngiliz Fairmount Properties Limited ile ortaklığındaki Galata A.Ş. de Doğan Apartmanı ve Rizzo Apartmanı gibi çok sayıda eski apartmanı satın alarak restore etmişti.

4 yılda 5 kat prim yaptı

BEYOĞLU Güzelleştirme Derneği Başkanı Nizam Hışım, caddedeki metrekare fiyatlarının 2006'ya kadar bin 500 dolar seviyelerindeyken 4 yılda 5 kat artarak 7 bin 500 dolara ulaştığını kaydetti. Beyoğlu'ndaki bu ilgi yakın zamanda Galata'daki Kule Meydanı'na yönelmişti. Son dönemde Türk işadamlarının da bölgeye ilgisi artmıştı. Faruk Eczacıbaşı, Ferit Şahenk, Kamhi ailesinden Kerim Kamhi de bölgede eski binaları satın alan işadamları arasında gelmişti. Bunun yanı sıra işadamı Yılmaz Ulusoy ise eski Sümerbank binasını satın almıştı.

Dilek Taş/Sabah

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde