Gelecek CNC operatörlüğünde

Gelecek CNC operatörlüğünde

İsmi çok bilinmese de şu aralar iş ilanlarında en revaçta olan meslek CNC operatörlüğü. Bir haftalık bir kursla CNC operatörü olunabiliyor.

Gelecek CNC operatörlüğünde
16px
24px
21.11.2010 11:51
ABONE OLgoogle

Overlokçuyu artık bilmeyen kalmadı ancak çok değil birkaç yıl önce overlokçu denildi mi herkes bu insanların ne iş yaptığını merak eder o kadar çok iş ilanında overlokçu aranmasına şaşırırdı. Son yılların iş ilanlarında ise en çok aranılan mesleklerin başında CNC tezgah operatörlüğü geliyor. Kimdir bu CNC operatörleri ve ne iş yaparlar?

Daha önce birkaç tezgahın yaptığı hammaddeyi dönüştürme işini şimdi tek tezgahtan son teknolojiye göre yapılıyor. Geçmişi 10 yılı bulmuyor. Bilgisayardan gelen komutlara göre imalatı gerçekleştiren tezgahlar otomotivden tekstile tarımdan makine sektörüne kadar imalat yapılan her sektörde kullanılıyor. Ve bu yaygın kullanım CNC operatörlerinin de kıymetini artırıyor.

İşkur ve sanayi odaları süresi 1 hafta ile 40 gün arasında değişen sürelerde kurslar düzenleyerek CNC operatörü belgesi veriyor. Meslek lisesi mezunlarının ve bilgisayar teknisyenlerinin çok daha kolay uyum sağlayabildiği bu mesleğin geleceği de parlak görünüyor. Türkiye’de asgari ücretle işe başlayan CNC operatörleri yurtdışında 1500-1700 euro arasında değişen maaş alıyorlar.
İşte CNC operatörlüğü hakkında merak edilenler;
CNC nedir?
Hammaddeyi dönüştürme işini bilgisayardan gelen komutlara göre otomotik olarak yapan makinelere CNC deniliyor. Bilgisayarlı nümerik kontrol anlamına gelen CNC ile tezgahlar kodlanmış komutlarla kazıma, boyama, delme yapıyor.
Ne iş yapar?
CNC operatörlüğünün alt dalları bulunuyor. CNC freze, CNC torna, CNC tel erozyon gibi. Tezgah operatörünün sistemde kullanılan bilgisayar programını bilmesine de gerek yok. Operatör yapılacak iş için hangi programın kullanılması gerektiğini giriyor ve tezgah tüm işlemi tek başına gerçekleştiriyor.
Hangi sektörlerde iş bulabilir?
Otomotiv, tekstil, makine, kalıpçılık, tarım makineleri imalatı gibi üretim yapan hemen hemen tüm sektörlerde iş imkanı bulunuyor.
Nasıl CNC operatörü olunur?
CNC tezgahlarının ilk kullanıldığı yıllarda meslek liselerinde CNC bölümü bulunuyordu. 3 yıllık eğitimin ardından CNC operatörleri yetişiyordu. 2007’de bu bölümler kapatıldı ve makine bölümüne eklendi. Sanayi odaları ve İşkur operatörlük eğitimi veriyor. Bir haftalık kursun ardından sertifika alınabiliyor.

GELECEK CNC OPERATÖRLÜĞÜNDE

CNC tezgahlarını kullanan Özgüç Makine’nin sahibi Taylan Altınova’ya göre gelecek CNC operatörlüğünde. CNC tezgahlarının şekil vermede kullanıldığını söyleyen Altınova “Her tezgahın kendisine göre programlama dili var. Makineyi kullanmak için programlama dilini bilmek gerekiyor ancak genel programlama diliyle çalışan makinelerde iş daha kolay” diyor. Altınova piyasadaki tezgah sayısının hızlı şekilde arttığını ve cnc operatörlerine olan ihtiyacın da aynı hızla artış gösterdiğini ifade ederek şöyle konuşuyor: “Geleceği olan bir meslek. Şu anki üretim yoğunluklu olarak CNC’ye kanalize ediliyor. Küçük işletmelere varana kadar herkes CNC tezgahnları aldı. Tüm piyasa bu tezgahlarla iş yapmaya başladı.”

Şebnem Turhan/Radikal

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde