Az sermaye ile çok karlı işler

Az sermaye ile çok karlı işler

İşte köfteden pizzaya, hamburgerden dönere en popüler markaların franchising şartları...

Az sermaye ile çok karlı işler
16px
24px
18.06.2010 12:29
ABONE OLgoogle

Ersan Çıplak'ın haberi/Para Dergisi

Yabancılara göre daha uygun koşullarda franchise veren yerli gıda markaları, yüksek ciro potansiyeliyle girişimcilerden yoğun talep görüyor. İşte köfteden pizzaya, hamburgerden dönere en popüler markaların franchising şartları... 

HIZLI büyüme sürecine giren yerel gıda markaları, girişimcilere cazip yatırım seçenekleri sunuyor. Bunda, içinde bulunduğumuz global krizin de etkileri var elbette. Daha açık bir dille ifade etmek gerekirse, piyasalardaki durgunluk bir anlamda küçük girişimciler için cazip fırsatların ortaya çıkmasını sağladı. İçinde bulunduğumuz ekonomik konjonktür, firmalar ve girişimciler arasındaki mesafenin kısalmasını sağladı. Özellikle yerli gıda fast food zincirleri bu süreci iyi değerlendiriyor. Siz de uygun koşullarla, Sampi’den Köfteci Ramiz’e, Mantı Keyfi’nden Pizza Pizza’ya onlarca yükselen markanın isim ortağı olabilirsiniz...

SALAD STATION

Hızlı tüketime sağlıklı  alternatif

Salad Station, İbrahim ve Cem Eriş isimli iki kardeş tarafından birkaç ay önce

İstanbul Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde açıldı. Mönüde 6 değişik çeşit yeşillik üzerine ekletilebilen ve her biri ev yapımı olan 50’den fazla salata malzemesi, birbirinden farklı 14 çeşit salata sosu var. Acelesi olan ya da salatasını daha sonra yemek isteyenlerse pratik kaplar içerisinde sunulan bu lezzetleri alıp yanında götürebiliyor. Ayrıca dürüm seçenekleri var. Bunların dışında çorba, sucuklu kuru fasulye, rokalı mantar ve tavuklu bamya seçenekleri bulunuyor. Franchising sistemiyle yeni şubeler açmaya hazırlanan Salad Station, şu sıralar franchise altyapısını hazırlıyor. 

Telefon: 0212 278 48 85

Web: www.salad-station.com


PATATA

Bu patatesler çok sevildi

Külahta sunulan Hollanda’nın ünlü patates kızartması müthiş ilgi görüyor. Türkiye’de bu işin öncülüğünü yapan markalar birbiri ardına şubeler açıyor. Patata’da bu markalardan biri. Patata’nın halen İstanbul Beyoğlu’ndaki İstiklal Caddesi’nde 2, Eskişehir Espark Alışveriş Merkezi’nde 1 olmak üzere 3 şubesi var. Kısa bir süre sonra Ortaköy’de 1şube daha açılacak. Franchising sistemiyle yeni şubeler açmaya devam eden şirket, franchise giriş bedeli olarak 10 bin TL talep ediyor.

Telefon: 0212 293 60 66

Web: www.patata.com.tr


FİLİZLER KÖFTECİSİ

İlk kez şube açıyor

Yaklaşık 16 yıldır  İstanbul Tuzla’daki tek şubesiyle faaliyet gösteren Filizler Köftecisi, ilk kez şubeleşme kararı aldı. İlk etapta 7 yeni şube açılacak. Bu şubelerin tamamı şirket tarafından işletilecek. Ancak daha sonra franchising sistemiyle şubeler açılacak. Şu sıralar yeni açılacak şubeler için hummalı bir çalışma yürüten Filizler Köftecisi, bir yandan da franchising altyapısını hazırlıyor. Şirket yakında hazır et satışına da başlayacak. Yeni şubelerde paketli Filizler Köfte ve paketli pişirmeye hazır et ürünleri satılacak. Filizler Köftecisi, köfte yapımında kullandığı etleri, Balıkesir Gönen’de kendisi için özel olarak yetiştirilen genç erkek danalardan elde ediyor. Filizler’de hazırlanan köftelere hiçbir katkı maddesi konulmuyor, 

SHORBA

Akşam yemeği paketi hazırlıyor

Ebru Omurcalı ve Sim Aslanoğlu isimli iki girişimci tarafından kurulan Shorba’da, Türk ve dünya mutfaklarından çorbalar, özel yemekler, salatalar, tatlılar ve ev yapımı içecekler bulunuyor. Shorba’da çok yakında iki yenilik hayata geçecek. Birincisi “akşam yemeği paketi” olarak adlandırılmış. İş çıkışında eve giderken akşam yemeğini Shorba’dan paket olarak alınabilecek. İkinci yenilikse “evde pişir” konsepti. Shorba’da hazırlanan malzemeleri alanlar evlerinde yemeklerini pratik bir şekilde hazırlayabilecek.

Shorba’nın İstanbul’da halen 3 şubesi var. 2010’da franchising sistemiyle yeni restoranlar açmayı hedefleyen şirket, İstanbul’un yanı sıra Ankara, Bursa, İzmir ve Antalya’dan gelecek talepleri değerlendirecek. Shorba, girişimcilere restoran ve corner olarak iki seçenek sunuyor. 50 metrekarelik bir restoranın toplam yatırım maliyeti 20 bin euro. Corner maliyeti ise 15 bin euro. Bunun dışında reklam katkı payı olarak ayda 500 TL talep ediliyor. 

DÜKKAN BURGER

Yeni şubeler açıyor

Dükkan Burger, ilk şubesini 2009’da İstanbul Bebek’te açtı. Şubeleşme konusunda atak davranan şirket, kısa sürede restoran sayısını 7’ye çıkarmayı  başardı. Kemerburgaz ve Levent’te 2 yeni şube açılmak üzere. 2010’da açılacak yeni şubelerde franchise taleplerine öncelik verilecek. Yeni şubeler için Türkiye genelinden gelecek franchise talepleri değerlendiriliyor. Yatırım maliyetleri bölge potansiyeline göre değişiyor. Ancak bir Dükkan Burger şubesinin yatırım tutarı ortalama 100 bin dolar civarında. Dükkan Burger mönüsünde 7 çeşit hamburger bulunuyor.

Telefon: 0212 257 58 58

Web: www.dukkanburger.com

EDİRNE KIRKPINAR KÖFTECİSİ

Köfte ve ciğer bir arada

Gruppo Turizm İşletmeleri tarafından 2007'de kurulan Edirne Kırkpınar Köftecisi'nin kısa sürede müdavimleri oluştu. İlk franchise şubesi İstanbul 212 Power Outlet AVM'de açıldı. Gruppo, Edirne Kırkpınar Köftecisi ve Edirne Kırkpınar Lokantası olmak üzere 2 farklı konsepte şubeler açıyor. İlkinde sadece köfte çeşitleri, ciğer, salata, piyaz ve tatlı bulunuyor. Edirne Kırkpınar Lokantası'nda ise Osmanlı mutfağının özgün yemekleri arasında bulunan keşkek, zerde, beğendili tandır, islim kebabı gibi günümüzde menülerde nadir olarak rastladığımız lezzetlerin yanı sıra köfte ve meşhur Edirne tava ciğeri sunuluyor.

Telefon: 0212 540 85 40

Web: www.gruppo.com.tr


PİDE EXPRESS

İlk kez franchise veriyor

Pide Express, 2007 yılında İstanbul Ataşehir'deki ilk restoranıyla faaliyete başlamıştı.  Şirket, bu yıl franchising sistemiyle yeni şubeler açacak. Pide Express Genel Müdürü Müge Alten, 2010'da 5 yeni şube açacaklarını söylüyor. Bunların tamamı franchising sistemiyle açılacak. Şirket, şimdilik franchise giriş bedeli talep etmiyor. Yaklaşık 80 metrekarelik bir Pide Express restoranı için toplam 70 bin dolar gerekiyor. 


KÖFTECİ RAMİZ

81 yıllık köfteci

Köfteci Ramiz, 81 yıl  önce Ramiz ve Rasim Taşkınlar kardeşler tarafından Manisa Akhisar'da kuruldu. Bugün ikinci kuşak tarafından yönetilen şirket, ülke genelinde 65 şubeye ulaştı. Franchise giriş bedeli lokasyona göre değişiyor. Ortalama yatırım tutarı 200 bin TL civarında. Reklam katılım payı yok. Sürekli franchise ödemesi ise ciro üzerinde yüzde 2 olarak belirlenmiş.

Telefon: 0236 414 33 33

Web: www.kofteciramiz.com.tr


DİYAR BURMA-DİYAR LAHMACUN

İlk kez franchise verecek

1905’ten bu yana 5 kuşaktır tatlı üreten Diyar Burma’nın 8 şubesi var. Bu şubelerin tamamı şirket tarafından işletiliyor. Bu yıl sonuna kadar 3 yeni Diyar Burma şubesi daha açılacak. İlk kez franchise vermeye hazırlandıklarını belirten Diyar Burma ortaklarından Hakan Ok, “Şimdilik franchise altyapımızı geliştiriyoruz. İlk franchise şubemizi 2011’de açmayı hedefliyoruz” diyor. Şirketin Diyar Burma dışında birde Diyar Lahmacun adıyla fast food alanında faaliyet gösteren markası var. Diyar Lahmacun’un şube sayısı ise 5’e ulaşmış. Yine aynı şekilde 2011’de franchising sistemiyle Diyar Lahmacun şubeleri açılacak.

Telefon: 0216 576 82 75

Web: www.diyarburma.com.tR


KEBAPIX

Denizli Merkezli Kebapix, çok yeni bir marka. Yaklaşık 10 ay önce ilk şubesini Denizli’deki Forum Çamlık AVM’de açtı. Daha sonra Aydın’da bir şube daha açtı. Şimdi de İstanbul’da üçüncü şubesini açmak üzere. Kebapix Franchise Sorumlusu Birsen Çiftçi, “Mevcut şubeler bizim tarafımızdan işletiliyor. Ancak bu yıl içinde franchising sistemiyle şubeler açılacak. Bunun için öncelik İstanbul’da olacak” diyor. Kebapix’te kebap çeşitlerinin yanı sıra salata ve tatlı seçenekleri de var.   

Telefon: 0258 215 12 20  

Web: www.kebapix.com.tr


BURGER BAR

Önce Bağdat Caddesi, ardından...

Burger Bar, yeni nesil hamburger restoranlarının öncüleri arasında yer alıyor. İlk Burger Bar restoranı yaklaşık 3 yıl önce İstanbul İstinye Reşitpaşa'da hizmet vermeye başladı. Restoranın mönüsünde çok çeşitli hamburger seçenekleri var. Burger Bar'da hamburger dışında Meksika fasulyesi, falafel, salata, tatlı ve çeşitli içecek seçenekleri bulunuyor. Restoranda istenmedikçe çatal bıçak servisi yapılmıyor. Restoran sahipleri hamburger ve patates kızartmasının elle yenmesinden yana.

Burger Bar, ilk kez bu yıl şube açma kararı aldı. Burger Bar Müdürü Ceki Batı, "Önümüzdeki birkaç ay içinde ikinci şubemizi Bağdat Caddesi'nde açacağız. Ardından İstanbul'un diğer semtlerine yayılmayı hedefliyoruz" diyor. Burger Bar'ın ikinci restoranı da şirket tarafından işletilecek. Daha sonrakilerse franchising sistemiyle açılacak. Batı, franchising altyapısını tamamladıktan sonra İstanbul dışında da yeni şubeler açacaklarını söylüyor. 

HARDAL

Eğlenceli bir konsept

Hardal, ilk şubesini Şubat 2010'da İstanbul Asmalımescit'te açtı. Şimdi ortaklar, Etiler ve Bağdat Caddesi'nde 2 yeni şube açmaya hazırlanıyor. İstanbul'un diğer semtlerinde de şubeler açılması gündemde. Hardal, 18 çeşit hamburgerin yanı sıra geniş bira mönüsüyle de dikkat çekiyor. Mönüde özel hazırlanmış soslar, salatalar, kendine özgü patates ve wrap çeşitleri, makarnalar, ana yemekler, atıştırma alternatifleri bulunuyor. Ancak Hardal'ın konsepti diğer hamburger restoranlarında biraz farklı. Örneğin, haftanın dört günü DJ performansıyla canlı müzik ziyafeti sunuluyor. Ayrıca, müşterilere dev ekranda spor karşılaşmalarını izleme imkanı sunuluyor. 

BİBUÇUK

Burger restoranları da açacak

Bibuçuk, şimdi de burger&wrap konseptinde restoranlar açıyor. Bu konseptte çok çeşitli hamburger seçenekleri var. Özel dana etinden çekilmiş burger kıyması, yine özel bir şekilde lezzetlendirilip dinlendirilerek elde yoğrularak şekillendiriliyor. Ardından kömür ızgarada kurutulmadan pişirilerek servis ediliyor. Standard hamburger ve cheeseburger'in yanı sıra Bibuçuk'a özgü barbeque burger, chefburger, keçi peynirli burger ve isli Çerkez peynirli burger, farklı ve öne çıkan çeşitler. Bibuçuk'un halen İstanbul Suadiye ve Beyoğlu'nda iki restoranı var. Bu yılın sonunda, Bağdat Caddesi'nde halen tadilatta olan şube yeniden açılacak. Halen hizmet veren iki şube şirket tarafından işletiliyor. Önümüzdeki yıl franchise vermeye hazırlanan şirket, bu sıralar altyapıyı hazırlamaya çalışıyor.

KOMAGENE

Şube sayısı 110’a çıktı

Etsiz çiğ köfte üreten Komagene, 2003’te İstanbul Şişli'deki bir büfede faaliyetlerine başladı. Kamil Kaya Sivrikaya tarafından kurulan şirketin

şube sayısı 110’a ulaşmış durumda. Bunların bazıları mağaza, bazıları da alışveriş merkezlerinde stand şeklinde açılmış. Şirket, önümüzdeki bir yıl içinde franchising sistemiyle 50 yeni şube daha açmayı hedefliyor. Komagene’nin büyüme stratejisi sadece yurtiçiyle sınırlı değil. Şirket, şu sıralar yurtdışına açılma planları yapıyor. Şirket, Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinde şubeler açmayı hedefliyor. Komagene’de etsiz çiğ köftenin yanı sıra içli köfte ve Erzurum’un meşhur kadayıf dolması da müşterilerin beğenisine sunuluyor. Komagene'nin çiğköftesi; ceviz, badem içi, antepfıstığı, baharat ve özel bir sosla hazırlanıyor. 

BONNYFOOD LEZZET ÇİÇEKLERİ

Çiçek görünümlü hediyelik meyve sepeti

Klasik hediyeler ya da sade bir çiçek gönderme anlayışı, yurtdışında olduğu gibi artık  ülkemizde de yavaş yavaş değişiyor. Çiçekten vazgeçemiyoruz ama aynı zamanda farklı türde bir hediye de sunmak istiyoruz. İşte bu gerçekten yola çıkan Bonnyfood Lezzet Çiçekleri hem "çiçek görselliği" hem de lezzetli ve keyifli tatlar hediye etme imkanı sunuyor. Bonnyfood Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Kekeç, “Çeşitli meyvelerden hediye sepetleri hazırlıyoruz. İstenirse çikolata da ekleniyor. Ürünlerimiz doğum günü, yıldönümü, doğum, terfi, teşekkür ya da arkadaşlarına jest yapmak isteyenler tarafından talep görüyor” diyor.

Bonnyfood’un halen 8 şubesi var. Şirketin ortağı Didem Güney Alsoy, “2011 yılı sonuna kadar 7’si yurt dışında olmak üzere 40 şubeye ulaşmayı hedefliyoruz. Yeni mağazalarımız bayilik sistemiyle açılacak” diyor. Bayilik için gerekli yatırım tutarı 100 bin ile 120 bin dolar arasında değişiyor

Telefon: 0212 444 13 71

Web: www.bonnyfood.com

CHOCNETTE

Çikolata şelalesi

Chocnette; Abdulkadir Karagöz, Murat Ceylan ve Mehmet Fatih Kacır isimli girişimciler tarafından kurulmuş. Türkiye genelinde 32 şubesi var. Şirket, franchising sistemiyle yeni şubeler açacak. Chocnette şubesi işletimi için gereken tüm ekipmanlar (2 çikolata şelale makinesi, sanayi tipi buzdolabı, stand...) dahil yatırım maliyeti 28 bin dolardan başlıyor. Abdülkadir Karagöz,

“Bu yatırım bedeli, 8-10 ay içerisinde kendini amorti ediyor” diyor. Şirket franchise alanlara personel eğitimi ve doğru yer seçimi gibi konularda destek oluyor.

Telefon: 0212 245 25 65

Web: www.chocnette.com

SAMPİ

Şube sayısını 100'e çıkaracak

2008'de Metro Grubu tarafından satın alınan Sampi Pide'nin şube sayısı 36'a ulaştı. Sampi şubeleri İstanbul, Ankara, Kayseri, Çorlu, Hendek, Tekirdağ, Samsun, Sivas, Antalya, İzmit ve Düzce'ye dağılmış durumda. Ayrıca KKTC Girne'de bir şubesi var. Şirketin büyüme planları içinde franchise çok önemli bir yer tutuyor. Sampi, 2010’da franchising sistemiyle 100 şubeye ulaşmayı hedefliyor. Yatırımın geri dönüş süresi ortalama 1.5-2 yıl arasında değiştiği belirtiliyor. Şubelerin cirosu lokasyon ve performansa göre değişiyor. Ayda 30 bin TL'lik ciro yapanlar da var, 120 bin TL’yi geçenler de... Sampi, kendisine başvuracak ilk 14 bayi adayından franchise bedeli almayacak. 

BEBETO EĞLENCE ADASI

100 çeşit şeker ve sakızı  var

Kervan Gıda tarafından geliştirilen Bebeto Eğlence Adası konsepti, özellikle çocuklara yönelik 100 çeşit şeker ve sakızıyla dikkat çekiyor. Bu standların müşteri kitlesi sadece çocuklarla sınırlı değil. Örneğin, kahve gibi farklı ürünleri de var. Ergonomik tasarımıyla her türlü mekana kolayca uyum sağlayabilen Bebeto standları, istenirse bir alışveriş merkezi ya da mağazanın içerisine de yerleştirilebiliyor. Şirket, Türkiye genelinden gelecek tüm bayilik taleplerine açık. Bir Bebeto Eğlence Adası’nın toplam yatırım tutarı ise 18 bin TL civarında.

Telefon: 0212 875 76 90

Web: kervangida.com

ÇITIR USTA

15 yeni şube açacak

Çıtır Usta, son 2 yıldır istikrarlı bir şekilde büyüyor. Yeni restoranların genelde alışveriş merkezlerinde açılması tercih ediliyor. Şirketin mevcut şubeleri İstanbul, Bursa, Ankara, Zonguldak ve Edirne'ye dağılmış durumda. Bu yıl franchising sistemiyle 15 yeni şube daha açılacak. Yeni şubeler için öncelik İstanbul, Ankara, Bursa, Isparta, Kayseri, Kütahya ve Malatya'ya verilmiş.

Çıtır Usta restoranı açmak için alışveriş merkezlerinde 50-60 metrekarelik bir mekan yeterli. Cadde üzerinde açılacak bir restoran içinse en az 120 metrekarelik mekana ihtiyaç var. Franchise giriş bedeli olarak 20 bin TL talep ediliyor. Ortalama işletme sermayesi 100-150 bin TL arasında değişiyor. Reklam katılım payı olarak cirodan yüzde 1 kesiliyor. Sürekli franchise ödemesi olarak da cirodan belli oranda pay alınıyor.

Telefon: 0212 494 31 00

Web: www.citirusta.com


ŞAMPİYON KOKOREÇ

Gelişmiş illerde şube açacak

Şampiyon'un şube sayısı 32'ye ulaşmış durumda. Markanın İstanbul dışında Bursa, Edirne, Ankara, İzmit, Denizli ve Mersin gibi birçok ilde şubeleri var. Bu şubelerin 7'si şirket tarafından işletiyor. Kalanların tamamı franchise sistemiyle açılmış. 2009'da Anadolu'da büyüme kararı alan Şampiyon, gelişmiş tüm illerde şubeler açmayı planlıyor. Bir Şampiyon Kokoreç şubesi açmanın toplam yatırım maliyeti 200 ile 500 bin TL arasında değişiyor.

Telefon: 0212 251 25 11

Web: www.sampiyonkokorecci.com


SUSURLUK TOST VE AYRAN EVİ

Meşhur ayran, süper tost

Ertekin Gıda tarafından kurulan Susurluk Tost ve Ayran Evi'nin 5 şubesi var. Bunlar İstanbul'daki çeşitli alışveriş merkezlerinde ve İstanbul-Ankara karayolu üzerinde bulunuyor. Şirket, franchise giriş bedeli olarak 10 bin euro talep ediyor. Ayrıca aylık ciro üzerinden yüzde 2.5 katılım payı alıyor. Alışveriş merkezlerinde açılacak bir Susurluk Tost ve Ayran Evi'nin dekorasyon ve gerekli donanımlar dahil toplam yatırım maliyeti 70 bin TL'yi buluyor. Cadde üzerinde ise bu tutar 150 bin TL'ye yükseliyor. İsteyenler, yaklaşık 10 metrekarelik kiosklar şeklinde Susurluk Tost ve Ayran Evi de açabiliyor. Bunun yatırım tutarı ise 30 bin TL. Susurluk Tost ve Ayran Evi'nde tost, gözleme, kumpir, kumru, kokoreç ve içecek çeşitleri servis ediliyor.

Telefon: 0216 630 30 30

Web: www.susurluk.com.tr


OKLAVA

Günün her saati taze ürünler

Börek, baklava, pasta ve tatlı  gibi ürün çeşitleri bulunan Oklava'nın tüm ürünleri İstanbul Yenibosna'daki imalathanede üretiliyor. Oradan da şubelere dağıtılıyor. Ürünlerin bir kısmı pişirilmeden, bir kısmı da hazır halde sevk ediliyor. Şirket, günün her saati en taze ürünlerin bulunabilmesini sağlayacak bir satış sistemi oluşturmuş.

Oklava, bu yıl sonuna kadar 10 yeni şube daha açmayı hedefliyor. Franchise sistemiyle açılacak bu şubeler için öncelik İstanbul'da olacak. Daha sonra çevre illerden gelecek talepler değerlendirilecek. Şirket, franchise giriş ücreti olarak 20 bin dolar talep ediyor. Diğer masraflarla birlikte 50 metrekarelik bir şubenin yatırım tutarı 80 bin ile 100 bin TL arasında değişiyor. Aylık ciro üzerinden herhangi bir katılım payı alınmıyor.

Telefon: 0212 503 10 60

Web: www.oklava.net 


HACIOĞLU

Patentli ürünleri var

Hacıoğlu, başlangıçta lahmacun ayran ve meşrubattan oluşan ürün yelpazesine zamanla piliç döner, et döner, soslu kanat, patates kızartması, salata gibi ürünler eklemiş durumda. Şirketin Peymacun ve Lezzet Topu gibi tescilli markaları bulunuyor. Hacıoğlu’nun halen İstanbul'dan Ankara'ya, Konya'dan Balıkesir'e, Samsun'dan Antalya'ya birçok ilde şubeleri var. Şirket, franchising sistemiyle yeni şubeler açmaya devam ediyor. Eğer bir alışveriş merkezinde Hacıoğlu şubesi açmak istiyorsanız, bunun maliyeti 220 bin dolardan başlıyor. AVM'lerdeki restoranların en az 100 metrekare olması gerekiyor. Şirket, alışveriş merkezleri dışında ise daha büyük şubeler açıyor. Bunların yatırım tutarları ise 500-600 bin dolar arasında değişiyor.

Telefon: 0216 3873030

Web: www.hacioglu.com.tr 


MANTI KEYFİ

40 çeşit mantı üretiyor

Yakup Aksoy tarafından 2004’te kurulan Mantı Keyfi, kısa sürede muazzam bir büyüme gösterdi. Şube sayısını 24’e çıkaran şirket, aynı zamanda birçok tanınmış restoran ve lüks oteller için de mantı üretiyor. Mantı Keyfi, franchise giriş bedeli olarak 30 bin TL talep ediyor. Ancak buna karşılık franchise alanlara 15 TL tutarında mantı ve 5 TL’lik malzeme desteği sunuyor. Bu durumda ilk yatırım tutarı 10 bin TL’ye kadar düşüyor. Diğer yatırım maliyetleri ise konsepte göre değişiyor. Zira şirket "Mantı Keyfi", "Mobil Mantı Keyfi", "Mantı Keyfi Express" ve "Mantı Keyfi Cafe&Restaurant" olmak üzere 3 konseptle şubeler açıyor. İşyeri büyüklükleri 40 ile 70 metrekare arasında değişiyor. Mantı Keyfi'nde klasik mantı, kepekli mantı, kızarmış mantı, buharlı mantı ve çikolatalı mantı çeşitleri müşterilerin beğenisine sunuluyor. Bunların diyet, diyabetik ve vejetaryen çeşitleri de var. Mantıların yanı sıra salata ve tatlı çeşitleri bulunuyor.

Telefon: 0216 413 99 66

Web: www.mantikeyfi.com


EKMEKİÇİ

Kebap ve Anadolu yemekleri bir arada

Ekmekiçi'nde, kebap ve geleneksel Anadolu yemekleri bir arada servis ediliyor. Şirket, girişimcilere AVM (alışveriş merkezi) ve cadde olmak üzere 2 faklı  franchise modeli sunuyor. Birinci modelde, hizmete girmiş ya da açılması planlanan AVM'lerde 50 ile 80 metrekarelik alanlar uygun görülüyor. Cadde modelinde ise insan trafiğinin yoğun olduğu bölgeler uygun bulunuyor. Her iki seçenekte de şubeler girişimciye anahtar teslimi veriliyor. Ekmekiçi'nin franchise giriş bedeli 25 bin dolar. Dekorasyon ve gerekli donanımlar, açılacak şubenin özelliğine göre değişiyor. Örneğin, AVM bünyesindeki bir Ekmekiçi şubesinin anahtar teslimi maliyeti 120 bin ile 150 bin dolar arasında değişiyor. Reklam katılım payı yüzde 2, sürekli franchise ödemesi ise yüzde 3.

Telefon: 0232 253 03 03

Web: www.ekmekici.com


MR. PATO

Patatesleri yağsız kızartıyor

Mr. Pato, patatesleri fritöz ve yağ kullanmadan sadece bu işlem için geliştirilmiş özel bir makinede kızartarak müşterilerine sunuyor. Şirket, franchising sistemiyle yeni şubeler açılacak. Girişimcilere küçük mobil stand, dış ve iç mekan için hareketli stand, AVM standı ve mağaza olmak üzere 4 farklı seçenek sunuluyor. 10-30 metrekare arasında değişen mağaza seçeneği ise inşaat altyapısı hariç mutfak, masa, sandalye ve tabela dahil satışa hazır halde teslim ediliyor. Stand maliyetleri 9 bin, dükkan maliyeti ise 15 bin dolardan başlıyor.

Telefon: 0216 580 90 41

Web: www.mrpato.com


ÇİĞKÖFTEM

Avrupa’da şubeler açtı

Erdoğan Güner tarafından İstanbul’da kurulan Çiğköftem, hijyenik ortamda ve standartlara uygun bir şekilde üretim yapıyor. Ancak bu şirket, diğer markalardan farklı olarak çiğköftenin içinde pişmiş et kullanıyor. Parça halinde haşlanan etler, özel bir sos ve çeşitli baharatla karıştırılıyor. Çiğköftem’in yurtiçinde şube sayısı 100’ü geçmiş durumda. Ayrıca Belçika, Hollanda ve İngiltere’de 8 bayisi var. Şirket, Türkiye genelinden gelecek tüm bayilik taleplerini değerlendiriyor.

Telefon: 552 20 00

Web: cigkoftem.com


JUICE PLANET

40’tan fazla çeşidi var

Müşterilerine taze sıkılmış meyve ve sebze suyu Juice Planet’in halen 16 şubesi bulunuyor. Bu şubelerin sadece İzmir Tesco Kipa AVM’de açılanı Planet Gıda tarafından işletiliyor. Kalanların tamamı franchise olarak açılmış. Şirket, 2 tip meyve suyu barı açıyor. Birincisi, yaklaşık 6 metrekare gibi küçük bir alanda açılıyor. Bu konsept sınırlı bir menüye sahip. İkincisinde ise çok zengin bir menü seçeneği var. Kafe konseptinde açılıyor ve kullanım alanı 20-40 metrekare arasında değişiyor. Juice Planet meyve suyu barlarında, doğal ve taze meyvelerden elde edilen meyve sularının satışı yapılıyor. Ayrıca farklı meyvelerden oluşturulan karışımlarla alternatif lezzetler yaratılıyor. Juice Planet’te halen 40’tan fazla meyve suyu kokteyli, 12 smoothie çeşidi ve 15 sebze karışımı bulunuyor.

Telefon: 0232 463 96 84

Web: www.juiceplanet.com.tr 


PİZZA PİZZA

Yeni şubeler açacak

İzmir merkezli Pizza Pizza, 1995 yılında kuruldu. Halen 45 il ve KKTC'de 200 civarında şubesi bulunan Pizza Pizza'nın franchise giriş bedeli 30 bin dolar. Gerekli ekipman yatırımı ise 120 ile 160 bin dolar arasında değişiyor. Franchisee'lerin kârından pay almayan şirket, aylık reklam katkı payı olarak 250 dolar istiyor. Pizza Pizza, sadece toplu konut ya da iş merkezlerine yönelik hizmet veren Express Pizza Pizza Shop'lar da açacak. Bunun yatırım bedeli ise 50 bin dolar. Express şubeler gece 02.00'ye kadar açık kalacak. Pizza Pizza, kullandığı farklı teknik, özel olarak ürettiği pizza çeşitleri ve zengin menüleriyle dikkat çekiyor.

İletişim için telefon: 0232 853 70 70

Web: www.pizzapizza.com.tr 


BAY DÖNER

85 yeni şube açacak

İzmir merkezli Bay Döner, önümüzdeki 5 yılda restoran sayısını 100'e çıkarmayı hedefliyor. Bay Döner’in halen 15 şubesi var. Yeni açılacak şubeler için Türkiye genelinden gelecek franchise talepleri değerlendirilecek. Franchise giriş bedeli 50 bin dolar. Tabela, dekorasyon ve gerekli tüm ekipmanlar için 200 bin TL gerekiyor. Bir şubenin büyüklüğü 100 metrekareden başlıyor. Bay Döner, ürünlerinde kullandığı etleri Erzurum ve Erzincan'dan, tereyağını ise Bursa'dan temin ediyor. Bay Döner'de döner, İskender kebabı, pide, çorba, turşu, salata ve tatlı seçenekleri bulunuyor.

Telefon: 0232 342 71 46

Web: www.baydoner.com.tr

 BAMBİ CAFE

İlk kez franchise veriyor

Bambi Cafe, 1974 yılında Rizeli Mustafa Güner tarafından İstanbul Taksim Sıraselviler'de kurulmuş. Mustafa Güner'e göre, Bambi şöhretini kaşarlı döner, dilli kaşarlı tost, atom ve tereyağlı kaşarlı kokoreç gibi kendi icatları olan lezzetlere borçlu. Bambi Cafe, ilk kez franchise vermeye hazırlanıyor. Şirket bunun için şu sıralar hummalı bir çalışma içinde. Franchise altyapısı tamamlandıktan sonra Bambi Cafe, İstanbul dışında gelişmiş tüm il ve ilçelerde şubeler açmayı hedefliyor.

Telefon: 0212 292 45 01

Web adresi: www.bambicafe.com.tr


SİMİT SARAYI

İki yeni konsept daha geliştirdi

Girişim uzmanlarına göre Simit Sarayı, son yılların en başarılı işlerinden biri. Simit Sarayı, adeta büyüme rekorları kırıyor. Haluk Okutur ve Mehmet Tarakçı tarafından kurulan şirket, ilk şubesini 2001'de İstanbul Mecidiyeköy'de açmıştı. Şimdi İstanbul'dan Van'a, Hatay'dan Trabzon'a birçok ilde 118 şubesi var. Simit Sarayı, yıl sonuna kadar 50 yeni şube daha açmayı hedefliyor. Bu şubelerin tamamı franchise sistemiyle açılacak. 150 metrekarelik bir şubenin toplam yatırım maliyeti 200 bin TL. Ayrıca Simit Sarayı, kiosk ve mini şube olmak üzere 2 yeni konsept geliştirdi. Bunların yatırım şartları ise açıldıkları bölgeye göre değişiyor.

Telefon: 0216 561 37 00

Web: www.simitsarayi.com.tr

 HOSTA PİKNİK

Şube sayısı artıyor

Ankara merkezli Hosta Piknik’in halen 26 şubesi var. Şirket, franchise sistemiyle yeni şubeler açacak. Hosta Piknik'in cadde ve alışveriş merkezlerine yönelik iki farklı konsepti var. Alışveriş merkezleri için 70-90 bin, cadde restoranları içinse 100-150 bin dolarlık yatırım gerekiyor.

İletişim için telefon: 0216 414 50 63


ELAZIĞLI ÇİĞKÖFTECİ  AHMET USTA

Organik çiğ köfte çıkardı

Elazığlı Çiğköfteci Ahmet Usta, İstanbul Avcılar'daki bin 500 metrekare kapalı alana sahip tesislerinde ISO 9001 standartlarına uygun şekilde üretim yapıyor. Burada müşterilerin damak zevklerine göre farklı seçenekler hazırlanıyor. Vejetaryen çiğ köfte, organik çiğ köfte, kıymalı ve kaşarlı içli köfte, çiğburger, kadayıf ve halka tatlısı bunlardan ilk akla gelenler... Şirket yeni bayilik taleplerini değerlendiriyor.

Telefon: 0212 428 51 10

Web: www.elaziglicigkofteci.com.tr


MAX4ALL

Hollanda’dan çabuk pişen patates getiriyor

Max4all, ilk şubesini geçen ekim ayında İstanbul Beşiktaş’ta açtı. Franchising sistemiyle yeni şubeler açma kararı alan şirket, girişimcilere 3 seçenek sunuyor. Bunlar mobil stand, AMV’lere özel stand ve 20 metrekarelik mağaza şeklinde. Max4all’da satışa sunulan ürünler, Hollanda’dan ithal edilen özel bir patatesten yapılıyor.

Telefon: 0212 280 24 33

Web: www.Max4all.com.tr


CIZBIZ KÖFTE

Franchise bedeli 30 bin TL

Cızbız Köfte’nin İstanbul Zeytinburnu'nda, aylık 30 ton et işleme kapasitesine sahip bir üretim tesisi var. Burada hazırlanan köfteler, soğuk zincir kırılmadan günlük olarak şubelere sevk ediliyor. Cızbız Köfte, franchising sistemiyle yeni şubeler açacak. Franchise giriş bedeli olarak 30 bin TL talep ediliyor. Diğer yatırım maliyetleri ise seçilen yerin konumuna ve mekanın büyüklüğüne göre değişiyor. Yaya yoğunluğunun olduğu işlek caddeler ya da alışveriş merkezlerindeki işyerleri tercih edilecek.

Telefon: 0212 558 17 82

Web:www.cizbizkofte.com


ÖZSÜT

Artık kahve de satıyor

Özsüt, franchise sistemine geçtiğinden bu yana şube sayısını hızla artırıyor. Şube sayısı 155’e ulaştı. Bunların 154’ü Türkiye’nin 33 ilinde, biri de KKTC’de Lefkoşa’da bulunuyor. Özsüt Genel Müdürü Yıldırım Çullu, “Şubelerimizin 4’ü kendimize, diğerleri franchisee’lerimize ait. 2010’da yeni şubeler açacağız. İsim hakkı olarak 20 bin dolar talep ediyoruz. Bir şubenin kurulum maliyeti ise metrekaresine göre değişiklik gösteriyor” diyor.

Özsüt, birkaç ay önce ürün yelpazesine kahveyi de ekledi. Fransa’nın en büyük kahve üreticilerinden Cafes Richard ile işbirliği yapan şirket, Türk damak tadına uygun yeni kahve harmanları geliştirerek tüm şubelerinde sunmaya başladı. Telefon: 0232 877 00 11

Web: www.ozsut.com.tr 


ATOM TOST

Franchise bedeli 15 bin euro

Atom Tost, franchise giriş  bedeli olarak 15 bin euro talep ediyor. Şirketin halen 18 şubesi var. Franchise sistemiyle açılacak yeni şubeler için alışveriş  merkezleri ve işlek caddeler tercih ediliyor.

Telefon: 0216 495 78 30

Web: atomtost.com  


KÜNEFECİM

Seveni çok fazla

Künefe tutkunlarına hitap eden Künefecim, Türkiye genelinde franchise veriyor. Şirket, özellikle AVM'lerden gelecek tekliflere sıcak bakıyor. Yeni açılacak şubeler için İstanbul, Antalya, Gaziantep, Bursa ve İzmit'e öncelik verilmiş. Künefecim, franchise giriş bedeli olarak 16 bin TL talep ediyor. Künefecim'in künefeleri, tüm şubelere tek bir noktadan dondurulmuş ve porsiyonluk paketler halinde sevk ediliyor.

Telefon: 0212 254 12 58

Web: www.kunefecim.com 


PİZZA HOUSE

Pizzaları odun ateşinde pişiriyor

Pizza House, halen 10 ilde 15 restoranıyla hizmet veriyor. Şirket, franchise giriş bedeli olarak 26 bin 500 dolar talep ediyor. Ortalama işletme sermayesi ise 80-100 bin dolar arasında değişiyor. Reklam payı katılımı yüzde 1, sürekli franchise ödemesi yüzde 4 olarak tespit edilmiş. İşyeri olarak alışveriş merkezleri ya da ana cadde üzerinde, 80-100 metrekarelik dükkanlar tercih edilecek. Pizza House pizzaları odun ateşinde pişiriliyor. Restoranlarda ince hamurlu, sosunda ve hamurunda sızma zeytinyağı bulunan İtalyan pizzası sunuluyor. Sandviçlerin yanı sıra salata ve yine İtalyan tarzı makarna çeşitleri de var.

Telefon: 0212 275 77 66

Web: www.pizzahouse.com.tr


PİZZA MAX

Keyfinize göre pizza yaptırın

Pizza Max, franchising sistemiyle şube sayısını artırmaya devam ediyor. Pizza Max’ın halen 12 şubesi var. Şirket yeni şubeler açacak. Bir Pizza Max restoranı açmanın toplam yatırım maliyeti 200 bin doları buluyor. Buna ekipman, motosiklet ve dekorasyon masrafları dahil. Pizza Max'ın en önemli özelliği, pizzayı geleneksel bir teknikle pişirmesi. Bu tekniğe göre pizzalar tel tavada pişiriyor. Bu nedenle pizza içindeki yağ oranı son derece az.

Telefon: 0212 257 88 88

Web: www.pizzamax.com.tr


TADIM PİZZA

Franchise giriş bedeli 20 bin dolar

Ankara merkezli Tadım Pizza’nın Ankara, İstanbul, Antalya ve Bursa’da 15 şubesi var. Franchising sistemiyle yeni restoranlar açmaya devam eden şirket, Türkiye genelinde gelecek tüm teklifleri değerlendirecek. Tadım Pizza da diğer markalar gibi yer seçimi konusunda titiz davranıyor. Alışveriş merkezleri ya da iş merkezleri gibi potansiyeli yüksek yerlerdeki dükkanlar tercih ediliyor. İşyeri büyüklüğü ise 100-300 metrekare arasında değişiyor. Tadım Pizza, franchise giriş bedeli olarak 20 bin dolar talep ediyor. Bu rakam bazı durumlarda 35 bin dolara kadar çıkıyor. Ortalama işletme sermayesi ise 120-225 bin dolar arasında değişiyor. Reklam katılımı payı yüzde 2, sürekli franchise ödemesi ise yüzde 5.

Telefon: 0312 437 87 13

Web: tadimpizza.com.tr


MARMARİS BÜFE

Şube sayısı 30'a çıkacak

Marmaris Büfe'nin, İstanbul'da Taksim'in yanı sıra Göztepe, Koşuyolu, Bahçeşehir, Bakırköy ve Yeşilköy'de şubeleri var. Ankara ve İzmir'de de franchise verilecek. 5 yıl içinde Marmaris Büfe sayısının 30'a ulaşması planlanıyor. Marmaris Büfe'ye özel ürünlerin başında dilli kaşarlı tost, biftek kaşarlı sandviç ve Leyla tost geliyor.

Telefon: 0212 250 23 02

Web: www.marmarisbufe.net


ÖZCANLAR KÖFTE

Sadece Trakya eti kullanıyor

Tekirdağ köftesiyle bütünleşmiş bir marka olan Özcanlar Köfte’nin halen Tekirdağ'da üç restoranı var. Şirketin İstanbul'da bir bölge bayisi (catering şirketleri, oteller ve üniversitelere hizmet veriyor), Astoria AVM'de de bir restoranı bulunuyor. Özcanlar Köfte, altyapıyı tamamladıktan sonra franchise de vermeye başlayacak.

Telefon: 0282 263 27 10

Web: www.ozcanlarkofte.com


GÖNÜL KAHVESİ

200 Türk kahvecisi aranıyor

İzmir merkezli Gönül Kahvesi, kahve ve çay evi konseptinde faaliyet gösteriyor. Gönül Kahvesi’nde Türk kahvesi ve diğer kahve çeşitlerinin yanı sıra pasta ve tatlılar bulunuyor. Halen 23 şubesi bulunan şirket, franchising sistemiyle şube sayısını 200’e çıkarmayı hedefliyor.

Telefon: 0232 702 82 97

Web: www.gonulkahvesi.com


GÜNAYDIN BURGER HOUSE

Katkısız dana eti kullanıyor

Günaydın Restoran Zincirleri bünyesinde faaliyet gösteren Günaydın Burger House, il şubesini Ekim 2009’da İstanbul Bağdat Caddesi’nde açtı. 2010’da Ortaköy ve Bebek’te 2 yeni şube daha açılacak. Bu şubelerin tamamı  şirket tarafından işletilecek. Günaydın Burger House’un büyüme planlarında franchise vermek de var. Şirket, franchising sistemiyle açılacak şubeler için önceliği İstanbul’a vermiş. İlk etapta İstanbul’un diğer semtlerinde şubeler açılacak. İstanbul’da planlanan şube sayısına ulaşıldıktan sonra sırada diğer iller var. Burger House’un mönüsünde 14 çeşit hamburger bulunuyor. 


KAHKECİZADE

Kahke Gaziantep ve çevresinde yapılan bir tür kurabiye. Tatlı ve tuzlu birçok çeşidi var. Şirketin üretim tesisi Düzce’de bulunuyor. Bin 500 metrekaresi kapalı, 12 bin metrekaresi açık olmak üzere toplam 13 bin 500 metrekarelik alanda üretim yapılıyor. Günlük üretim kapasitesi ise 4 ton. 2007’de üretime başlayan şirketin Marmara, Karadeniz ve Ege bölgelerinde bayileri var. Yeni bayilikler için Türkiye genelinden gelen teklifler değerlendirilecek.

Telefon: 380 546 60 21

Web: www.kahkecizade.com


HAS KAHVE EVİ

İzmir merkezli Has Kahve Evi’nin İzmir, Çanakkale ve Denizli’de 9 şubesi var. Bu şubelerin 3’ü franchising sistemiyle açılmış. Has Kahve Evi Franchising Sorumlusu İlknur Çetin, “2010 franchising sistemiyle yeni şubeler açacağız. Bunun için Türkiye genelinden gelecek teklifleri değerlendiriyoruz. Ancak öncelik Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde olacak. Has Kahve Evi’nin anahtar teslimi yatırım maliyeti 200 bin TL” diyor. 

Telefon: 0232 877 00 10

Web: www.haskahve.com.tr


YOORT

Dondurulmuş yağsız yoğurt

TAG Enterprises International'ın markası olan Yoort, ilk şubesini 2008'in son aylarında İstanbul'daki İstinye Park Alışveriş Merkezi'nde açtı. Yoğun ilgi gören Yoort, yeni şubeler açmakta gecikmedi. Birkaç ay sonra İstanbul Bağdat Caddesi ve Altunizade'deki Capitol Alışveriş Merkezi'nde 2 yeni şube daha açıldı. Yeni şubelerin tamamı İstanbul ve Bodrum'da açılacak ve yine tamamı şirket tarafından işletilecek. Daha sonra franchising sistemiyle diğer illerde Yoort şubeleri açılacak.

Telefon: 0212 651 94 49

 FROZEN

Doğal meyveli yoğurt ya da dondurma

Frozen'in ilk şubesi, Tolga Kaptanoğlu isimli genç bir girişimci tarafından İstanbul Bağdat Caddesi'nde açıldı. Frozen'in menüsü oldukça zengin. Ağırlıklı olarak dondurma ya da yoğurtla hazırlanmış özel karışımlar müşterilerin beğenisine sunuluyor. Bunun için öncelikle çilek, muz ananas, kavun, kayısı, fıstık, incir, nane, hurma, ceviz, fıstık, parça çikolata gibi 30 çeşit arasından birkaçını seçmeniz gerekiyor. Tolga Kaptanoğlu, şu sıralar yeni şube açmaya hazırlanıyor. Başta İstanbul olmak üzere satış potansiyeli görülen tüm illerde franchise sistemiyle yeni Frozen şubeleri açılacak. Kaptanoğlu, franchise giriş bedeli olarak 10 bin dolar talep ediyor.

Telefon: 0216 369 97 19

PARK KUMPİR

Şimdilik franchise bedeli yok

Yaklaşık 15 yıldır Eskişehir Porsuk Bulvarı’nda faaliyet gösteren Park Kumpir, ilk kez bu yıl şubeler açacak. Franchising altyapısını hazırlayan şirket, Türkiye genelinden gelecek franchise taleplerini değerlendirecek. Park Kumpir Franchise Sorumlusu Tolga Kumru, “Açılacak ilk 3 şube için franchise giriş bedeli talep etmiyoruz” diyor. Park Kumpir’lerin yatırım maliyeti metrekare başına 700 ile bin dolar arasında değişiyor. Şirket girişimcilere 2 farklı yatırım seçeneği sunuyor. Bunlardan ilki 35 metrekare büyüklüğündeki mini konsept. Bu konsepteki Park Kumpir’lerde sadece kumpir satılacak. Bunun yatırım maliyeti ise 50 bin TL. İkinci seçenekte ise restoran büyüklüğü 150 metrekareye kadar çıkabiliyor. 150 metrekarelik Park Kumpir’de kumpirin yanı sıra börekten salataya, mantıdan dönere kadar onlarca seçenek bulunacak.

Telefon: 0222 231 35 08 

Web: www.parkkumpir.net


MY FISH

Şube sayısı 10’a ulaştı

Deniz ürünlerini fast food tarzında müşterilerine sunan My Fish’in İstanbul, Ankara ve Eskişehir’de 10 şubesi var. Bu şubelerin 8’i franchising sistemiyle açılmış. Şirket, 2010’da franchising sistemiyle yeni şubeler açacak. My Fish’in isim hakkı bedeli 35 bin euro. Yaklaşık 70 metrekarelik bir şubenin anahtar teslimi kurulum maliyeti ise 125 bin euro civarında. My Fish’in sürekli franchise ödemesi olarak, aylık ciro üzerinden yüzde 5 pay alıyor.

Telefon: 0312 439 20 03

Web: www.myfish.com.tr 
 

CAFE’DE MANTI

2 ay önce kuruldu  

Cafe’de Mantı çok yeni bir şirket. Yaklaşık 2 ay önce Özge Pinhas isimli girişimci tarafından kurulmuş. Cafe’de Mantı ilk şubesini İstanbul Kurtköy’deki Via Port Alışveriş Merkezi’nde açtı. Cafe’de Mantı’da 5 çeşit mantı seçeneği var. Bunun dışında diğer mantı konseptlerinden farklı olarak Çin ve Boşnak mutfağından bazı lezzetler müşterilerin beğenisine sunuluyor. Cafe’de Mantı’nın Sahibi Özge Pinhas, “Yeni kurulmuş bir firma olmamıza rağmen, şu sıralar franchise altyapısını kuruyoruz. Örneğin merkez mutfağımızı kısa bir süre sonra tamamlamış olacağız. Tüm hazırlıkların 6 ay sonra bitirilmesi hedefleniyor. Ondan sonra franchising sistemiyle yeni şubeler açacağız” diyor.

Telefon: 0216 696 14 34

Web: www.cafedemanti.com


LahMCN

Sıcak ve lezzetli lahmacunlar

NGC şirketi tarafından 2006’da kurulan LahMCN’un şube sayısı 26’ya ulaştı. Bu şubeler İstanbul, Antakya, Erzurum, Ankara, İzmit, Adapazarı, Tekirdağ, Aydın, Nevşehir, Antalya, Kayseri, Diyarbakır, Gaziantep, İzmir, Mersin ve Denizli’de bulunuyor. Şirket, 2010’da franchising sistemiyle yeni şubeler açacak. Bunun için Türkiye genelinden gelecek franchise talepleri değerlendirilecek. Franchise yatırım şartları ise yüz yüze yapılacak görüşmelerde belirleniyor.

Telefon: 0312 496 33 66

Web: www.lahmcn.com.tr


TANTUNİZADE

Gerçek ustalardan lezzetli seçenekler  

Mersin yöresinin ünlü  kebabı tantuni meraklılarının büyük beğenisini kazanan Tantunizade, şube sayısını artırma kararı aldı. İlk şubesini 1997’de Ankara’da açan Tantunizade daha sonra Ankara’da 1, İstanbul’da 1 ve Gaziantep’te 1 olmak üzere 3 yeni şube daha açtı. Tantunizade, 2010’da franchising sistemiyle yeni şubeler açacak. Alışveriş merkezlerinde açılacak Tantunizade şubeleri için 40-60 metrekare büyüklüğünde, cadde üzerinde açılacak şubelerde ise 60-100 metrekare arasında değişen büyüklükteki bir işyeri gerekiyor. Bunun dışında kullanılacak malzemelerden hammadde teminine kadar gerekli her konuda yatırımcıya destekler sunuluyor. Tantunizade’nin menüsünde tantuni dışında diğer kebap çeşitleri de var.

Telefon: 0312 280 32 88

Web: www.tantunizade.com


FISHO

Zahmetsiz balık yeme keyfi

Balık, karides, midye, kalamar… Menüsünde bu ve benzeri çok sayıda deniz ürünlerini bulunduran Fisho’nun şube sayısı 17’ye yükseldi. Bu şubeler İstanbul, Ankara, İzmir, Erzurum, Tekirdağ, Antalya, Diyarbakır, Gaziantep, Denizli, Eskişehir, Adana, Şanlıurfa, Bursa, Mersin ve Aydın’da bulunuyor. NGC şirketi tarafından kurulan Fisho, 2010’da franchising sistemiyle yeni şubeler açmaya devam ediyor. Şirket, Türkiye’nin her ilinden gelecek franchise talepleri değerlendiriyor.

Telefon: 0312 496 33 66

Web: www.fisho.com.tr


Dr. Mustafa AYDIN / UFRAD (Ulusal Franchising Derneği) Başkanı

“Derneğimiz bilgi paylaşım merkezi haline geldi” 


UFRAD çatısı altında 115 firma var. Bu firmalar Türkiye ve uluslararası ticari platformlarda işbirlikleri oluşturuyor. Bu süreçte markalarımızı destekliyoruz. Bu anlamda UFRAD; hukuk, kültürel ve mali konularda bir bilgi paylaşım merkezi haline geldi. Tüm bunların yanı sıra UFRAD’ın, kalite yönetimini güçlendirmek, kaliteye talebi artırmak ve istihdam olanakları yaratılmasına yönelik hizmetleri var. Faaliyetlerimiz sadece üyelere yönelik çalışmalarla sınırlı değil elbette. Bu sektöre ilgi duyan herkese açık bilgilendirme etkinlikleri yaparak franchisingin bilinirliğini artırıyoruz.

UFRAD, uluslararası platformlarda da etkin bir kuruluş. Dünya Franchising Konseyi (WFC) üyesiyiz. Avrupa Franchising Federasyonu (EFF) Yönetim Kurulu Üyeliği ve kuruluşuna öncülük ettiğimiz Karadeniz Franchise Federasyonu’nun (BSFF) yöneticiliğini yapıyoruz. Vienna Economic Forum (VEF) üyesi de olan UFRAD, üyelerine tüm bu kuruluşların getirdiği ayrıcalıklar, fırsatlar ve imkanlardan yararlandırmaya çalışıyor. 


Osman F. BİLGE / UFRAD (Ulusal Franchising Derneği) Genel Sekreteri

“Anadolu markalarının sayısı artmaya başladı” 


UFRAD ve Franchise&More Danışmanlık işbirliğiyle zincir mağazalara sahip olan şirketler hakkında yeni bir araştırma hazırladık. Bu çalışmaya göre, Türkiye zincir mağazaları olan ve franchise veren bin 600 şirket var. Bunların 1.430’ü halen faal durumda ve 550’si (177’si yabancı) giyim, 318’si (58’i yabancı) hizmet, 437’si (55’i yabancı) gıda ve 125’i (26’sı yabancı) de ürün alanlarında faaliyet gösteriyor.  

Bu tabloya baktığımızda, öncelikle yabancı marka sayısının arttığını söyleyebiliriz. Bunun yanı sıra Anadolu’nun birçok ilinden de yerli markaların, üstelik büyük bir hızla franchising sistemine geçiş yaptıklarını görüyoruz. Ancak bu hızlı geçiş bazen arzu edilmeyen sonuçlar yaratıyor. Çünkü birçoğu sisteme yatırım yapmayı ihmal ediyor. Diğer yandan franchise alanlar, kısıtlı bilgileriyle yanlış tercihlere yönelebiliyorlar. Sonuçta da başarısızlıklarının franchise sisteminin zaafı sonucunda oluştuğunu iddia ediyorlar. 


Franchise alırken bunlara dikkat!

* İlgili firmanın ya da markanın deneyimli olması çok önemli. Ayrıca, işin tam detaylı olarak tanımlanması gerekiyor. İşi yürütebilmek için gerekli optimal çalışma saati ve personel adedi de önemli.

* Franchisor (franchise veren) kimdir? Geçmiş deneyimleri nedir? Çalıştırdığı yöneticilerin mesleki tecrübeleri yeterli midir? Bu sorulara açık ve net bir şekilde yanıt alınmadıkça marka ortaklığı yapmamakta yarar var.

* Sistem içindeki diğer franchise alanların işi nasıl yürüttükleri, yatırım bedeli, devam eden yatırım maliyetleri gibi unsurlar işin geleceği açısından büyük önem taşıyor.

* Franchisor'dan alınması  gereken ürün ve hizmetler varsa, kimden ve nasıl alınacağı net bir şekilde ortaya konulmalı.

* Franchise ilişkisinin nasıl düzenleneceği ve nasıl yenileneceği sözleşmede açıkça belirtilmeli. Bu noktada, daha önce sistemden ayrılan franchise varsa nedenlerini öğrenmekte yarar var.

* İşletmenin finans sistemine bakılması ve bu konuda tecrübesi olan bir avukat yardımıyla sözleşmelerin imzalanması gerekiyor...


Av. M. Murat İSEN / BİC Hukuk Bürosu

“Franchise, hukukumuzda giderek yerini sağlamlaştırıyor” 


Franchise veren firmaların sözleşmeleri uzman hukukçu ve mali müşavirlerden oluşan geniş  bir kadro tarafından hazırlanır. Bunlar aslında franchise verenin haklarını daha fazla savunan sözleşmelerdir. Taraflar arasında franchise sözleşmesi imzalanmadan önce, tüm maddeler ayrıntılı olarak incelenmesi daha sağlıklı olacaktır.

Gelişmiş ülkelerde bu tür sorunlar pek yaşanmıyor. Örneğin, ABD’de adeta bir kültür haline gelen franchising sisteminin, kendi başına iş yapanlara oranla çok daha az batma riski olduğu istatistiklerle kanıtlanmış. Ülkemiz açısında henüz “emekleme döneminde” olan bu sistem için mevcut istatistiklerin doğruluğu konusunda net bir bilgiye sahip değiliz. Ancak son yıllarda umut verici gelişmeler yaşanıyor.

Sisteme dahil olmak isteyen girişimcilerin marka, pazar, lokasyon analizi yapmaları, finansal portrelerini gerçekçi bir şekilde hesaplayarak sisteme dahil olmaları  daha sağlıklı olur. İşe başlangıç eğitimi çok önemli. İşe başlamadan önce alınacak iyi bir eğitim talep edilmeli.

Franchise sözleşmelerinde, çoğunlukla franchise alanlardan toplanan reklam fonu ile “merkezi reklam” yapılıyor. Bu nedenle taraflar arasında imzalanacak franchise sözleşmesinde, “franchise verenin reklamı kendi bütçesinden yapacağına” veya “reklam bütçesi oranının düşük tutulacağına” ilişkin hükmün eklenmesi daha uygun olacaktır.

Yerli fast food markaları atakta  

Geleneksel mutfağımızın birçok ürünü lokanta köşelerinden çıkarak fast food zincirlerine dönüşüyor. Ardından da ülke geneline yayılıyor. Köfteci Ramiz, Bay Döner, Susurluk Tost ve Ayran Evi, Mantı Keyfi, Pizza Pizza, Çıtır Usta gibi çok sayıda yerel marka birbiri ardına yeni şubeler açıyor. Birçok yeni marka da yeni şubeler açmaya hazırlanıyor. Anadoludan, Sossa Döner, LahMCN, Döner de Döner, Seçilmiş Döner, Anatolia Express, Emmim, Ceshni, Polonez Şarküteri, Mostar Köftecisi, Şirnaz Usta İskender, Uğraş, Baran Ev Yemekleri, İdol Organik, Otantik Anadolu Yemekleri, Pidemide, Tossip Ayvalık Tostçusu bunlardan ilk akla gelenler… 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde