Az sermayeyle çok kazandıracak işler

Az sermayeyle çok kazandıracak işler

Küresel krizden çıkışla birlikte yeni fırsatlar gündeme gelmeye başladı.

Az sermayeyle çok kazandıracak işler
16px
24px
14.04.2010 07:28
ABONE OLgoogle

Nur Demirok/Para Dergisi

ABD olmak üzere Avrupa ve Uzakdoğu'da bugüne kadar denenmemiş pratik girişimler büyük ilgi görüyor.
Kriz sonrası gözlüğüyle bakarak "small business" (küçük işler) kategorisinde yakın geleceğin en kolay girişimlerini sizin için not ettik. Bunların bir bölümünü ise ülkemizin alışkanlıklarına ve kültürüne adapte etmeye çalıştık.

Ülkemiz için ilginç olabilecek bu fırsatlar aynı zamanda okuyucularımızın yaratıcı ufkunu açacak nitelikte. Aşağıda sunduğumuz öneriler girişimcilerimize yeni fırsat kapılarını aralamakla kalmayacak, çağrışım yoluyla size esin kaynağı da olacaktır. Önerilen işlere bakarak daha değişik benzer girişimleri de planlayabilirsiniz. Büyük sermaye gerektirmeyen bu girişimlerin en önemli özelliği, uygulanan metot bağlamında kendi sahası içinde "ilkleri" temsil etmesi!

HEM BİREYLER HEM KOBİ'LER İÇİN

Ülkemizin coğrafyasına, kültürüne ve geleneksel iş tutuş biçimine uydurulan bu önerileri bir yere not ettiğiniz takdir¬de bu basit işleri ilk yapan siz olacaksınız. Teknik ayrıntılara yer vermeden, pratik ve basit bir üslupla sunduğumuz fırsatlar, hem bireysel hem de KOBİ ör¬gütlenmesiyle yapılabilecek küçük işle kapsıyor. Bu yaklaşımla hem mini ölçel li KOBİ uygulamalarına, hem de işsizi kıskacındaki bireysel girişimcilere ya dımcı olacağımız kanısındayız.

Burada kısaca bahsettiğimiz pratik rişimleri ileride teknik olarak ele a daha fazla bilgi vermeye ve uygulaı sonuçlarını rakamsal verilerle destek meye gayret edeceğiz. Örneklerini sı duğumuz fırsatların hepsi denenmiş sonuç alınmış işlerdir. Kategori ayı yapmadan sunduğumuz girişimlerin münü en azından başlık olarak yorur manızı ve yeni çağrışımlarla ufkur genişletmenizi diliyoruz.

İsme özel çikolata üretimi

 Yine basit bir yatırım daha... Amaç isme özel çikolatalar üretmek! Bu çikolataların değişik amaçlarla farkl biçimde tüketilmesi pazarlama açısından bir avantaj! Projede imalat için önce "manuel baskı kalıplarına ihtiyaç var. Seri üretim yapan makineler çok pahalı! Üretim tam bir "ustalık" işi...

Renkli manzaralı uydu alıcıları

görüntü kirliliğini artırır diye düşünmemek lazım. Sanat görselleriyle desteklenirse uydu alıcıları oldukça estetik olabiliyor. Şimdi uydu alıcılarına görüntü giydirmek bazı Güney Amerika ülkelerinde bir moda halinde. Uygulamada pop-art çizgiler ve ünlü tabloların reprodüksiyonları var. Kimi girişimciler ise uydu alıcılarındaki boş alanları birer reklam mecrası gibi kullanıyor.

Sokak tipi "galoş'' üretimi

Amerika'da bu kılıflara "drizzle boots" deniyor. Bir cins estetik nitelikli ayakkabı galoşu. Ayakkabıları yağmurdan, çamurdan ve kardan koruyor. Erkek ya da kadın fark etmiyor. Her numara ayakkabının üzerine geçirilebilen çıt çıtlı bir kolaylık! Galoşlar özellikle saydam "vinil"den [vinyl)yapılıyor. Bot giyer gibi geniş ağzından ayakkabıya geçiriyorsunuz. Galoşların estetik bir görünümü var. Taban kısmı uzun süre yürümekle aşınmıyor. Yapılacak yatırım sadece sıcak çeneli bir baskı aparatı ve basit bir kalıp makinesinden ibaret.

Acısı ayarlı aile boyu ketçap

Raflarda görülen ketçapların gramajları genellikle birbirinin aynısı... "Aile boyu" şeklinde büyük bir ambalajda sunulan ve neredeyse tükenmeyen bir ketçap formu düşünün. Üstelik üretimi de oldukça kolay. Gıda kodeksine göre uygun koruyucularla takviye edilmiş bu ketçap, özellikle büfeler, restoranlar, fast food zincirleri ve pizzacılar için. Tüm mesele ambalaj biçiminin tasarımında... Üstelik bir başka özelliğ daha var: Ürünün acılığını siz ayarlıyorsunuz! Ambalajın içindeki özel hazne ufak bir ayar düğmesiyle akış yönüne istenen dozda biber özütü karıştırıyor! "Duyusal acılık indeksi"ne göre en acı ketçapı dahi ufak bir dokunuşla "imal etmek" mümkün!

Mağaza için fiyonk kiti

Hediyelik eşya satan çoğu mağaza paketlerin üzerine yapıştırılan f iyonkları piyasadan hazır alıyor. Oysa bunun çok basit bir aleti var. Fiyonk üretmek için kullanılan bu basit gereç "home based business" (evde yapılan işler) kategorisinde ödül almış bir alet. Tercih özelliği, maliyet tasarrufu ve çeşit kolaylığı sağlaması... Karşınızda iki seçenek var: Bu "kit"i (yani aygıt düzeneğini) üreterek mağazalara satabilir ya da basit bir atölyede seri hazır fiyonklar üretmek amacıyla kullanabilirsiniz. Fiyonk için çok daha gelişmiş otomatik makineler de var. Çoğu Çin malı olan bu makinelerin gelişmiş şeklini bizim tasarımcılar rahatça çizebilir. Tercih size kalmış.

Kendinden elektrikli nano battaniyeler

Gerçi mevsimi geçmiş görünüyor ama bu yeni nesil battaniyeler iyi bir ihraç kalemi olabilir. Buluş henüz çok taze. "American Chemical Society" geçenlerde açıkladı. Stanford Üniversitesi'nde yapılan deneylere göre elektrikli battaniyeler ciddi bir evrim geçirmek üzere. Bu yeni teknolojide yüksek düzeyde karbon içeren "nanotüpler" bir boya gibi kâğıt veya tekstil elyafa şırınga ediliyor. Yalnız battaniyeler değil, pamuk ve polyester giyim eşyalarında da bu yöntemin kullanılması gündemde.

Harika bir fikir: "Eko kervan"

Başlık sizi şaşırtmasın! Yine bir turizm aktivitesi! Tek bir sezonda yüklü paralar kazanmanız mümkün. Bu uygulama da tıpkı bisiklet turları gibi ses getirecek cinsten. Bir bakıma onun daha otantik ve canlı şekli. İsmi üzerinde: "Eko kervan" hem çevreye dikkat çekiyor hem de "kervan" sözcüğüyle turistlere masalsı bir mesaj veriyor.

Sezon açılıyor: Bisiklet turları başlasın!

Kolay ve zevkli bir yatırım! Turistik bölgelerde oluşturacağınız bisiklet parkıyla ilginç çevre gezileri düzenleyebilirsiniz. Önce kendinize bir sponsor bulmanız gerekiyor. Sıra dışı bisikletlerinize reklam koymanız işletme maliyetinizi aşağıya çekecek, hatta bir miktar reklam işinden para da kazanacaksınız.

Marketler için "eko-torba" üretin

Tüm dünyada şimdi çevreci anlayışın etkisiyle bir "eco-bag" furyası başladı ve son hızla devam ediyor. Çünkü en büyük tehlike bildiğimiz plastik poşetler. Yıllarca doğada kalıyor ve inanılmaz ölçüde çevre kirliliğine neden oluyor. "Eco-bag" marketlerin kullandığı taşıma torbalarına verilen isim. Çevreye saygılı bu taşıma torbaları pamuklu kumaş veya 'jüf'ten yapılıyor. Hindistan orijinli "jüt" bitkisel bir elyaf. Fakat 'jüf'ten yapılan torbalar fazla işlevsel değil. Üstelik pamuk elyafı kadar da doğada kolayca çözünmüyor.

Kaldırım üstü "dip sos'' büfeleri

İngilizcede çeşidi yüzlerce olan çerezlik ve mezelik soslara kısaca "dip" deniyor. Tam açılımı ise "dip sauce!" kelimenin niteliğinden anlaşılacağı üzere bu soslar içine "katık malzemesi" daldırılarak yeniyor ve oldukça lezzetli bir fast-food alışkanlığı. "Dip İngilizcede "daldırmak" anlamına geliyor ve soslar katıkla birlikte ayaküstü yeniyor. Uygulamanın şimdilik Türkiye'de bir benzeri yok. Sistem oldukça basit...

Çıtır simit yanında özel peynir

"Dip büfeleri" dışarıda yayılırken bunun kendi kültürümüze adapte edilmiş şeklini de düşünmemiz lazım. Bir bakıma dip kültürünün oldukça otantik ve bize özgü şekli! Bu kez sahnede patates yerine bildiğimiz çıtır simit var. Bu projede "dip"in yerini sürülebilir kıvamda çeşitli peynir lezzetleri alıyor. "Labne", "beyaz" ya Çıtır simit yanında özel peynir da "krem peynirler!" Tercih ve tasarım yaratıcılığınıza kalmış! Bu iş için en az on çeşit sürülebilir peynir yaratmak olası.

Mini gözlem evi kurabilirsiniz

Ülkemizde hiç denenmemiş küçük çaplı bir iş daha... Tüm yatırım tamamı 500 doları geçmeyen çok fonksiyonlu bir "teleskop"tan ibaret. Bu türden amatör teleskopları internet üzerinden sipariş etmek mümkün! Ancak İstanbul Sirkeci piyasasında hobi kategorisine giren bu aletlerin hemen her çeşidi var. Teleskopların kurulumu ve taşınması kolay. Ayarlı üçayak üzerine monte edilen teleskopla "açıkhava kafeleri", "restoranlar" ve "yaya bölgelerinde" bir köşe edinerek

Hindi kasabı çok kazandıracak!

Hindi deyip geçmeyin! Hindi eti sadece yılbaşlarında tüketilen bir ürün değil artık. Sağlıklı beslenmede şimdi bir numaralı protein kaynağı hindi eti! Artan et fiyatları karşısında kırmızı ete tek alternatif yine hindi eti. Hindi etinin dikkat çekici özelliği kırmızı et kadar B12 vitamini içermesi. Ayrıca insan organizmasına dinginlik sağlayan bazı aminoasitler hindi etinde çok daha fazla. Örneğin "triptofan" gibi kimi maddeler bu konuda bir örnek.

Etrafınızdaki her şeyi nikelajla parlatın

Nikelajla kaplama işi önce otomotiv yan sanayinde gelişti. Şimdi hobiden kompleks türlere kadar orta boy bir endüstri halinde! Yine de bu alanda çok büyük boşluklar var. Çoğu plastik objeyi nikelajla kaplanmış metale dönüştürmek oldukça basit bir iş. Bu amaçla geliştirilmiş profesyonel "kit'Merden seri üretim yapan atölyelere kadar çok sayıda cazip imkân bulunuyor.

Hayvanseverler için ilk yardım çantası

Ülkemizde henüz üretime girmemiş yeni bir uygulama bu. Kedi köpek gibi evcil hayvanlar için düşünülmüş ilk yardım çantalarının içinde yok yok! Hayvanlar için hazırlanmış ilk yardım çantası ilk bakışta insanlar için tasarlanmış benzerlerini anımsatsa da onlardan çok daha farklı. Bu çantalar batıda büyük marketlerin "pet" raflarında yer alan öncelikl bir ihtiyaç haline gelmiş. Çoğu veteriner onaylı... Amerika'da 60 parçalık bir çanta ortalama 30 dolara satılıyor. Eğitici kitap içerenleri ise biraz daha pahalı...

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde