Kalpazanlardan yeni taktik

Kalpazanlardan yeni taktik

Kalpazanlar, sahte 100 ve 200 TL'leri camiye yardım kutusunda bozduruyor

Kalpazanlardan yeni taktik
16px
24px
12.02.2010 09:34
ABONE OLgoogle

Piyasaya sahte para sürerek vatandaşı dolandıran kalpazanlar, yakayı ele vermemek için ilginç yöntemler izlemeye başladı. Dikkat çekmemek için ticaretin yoğun olduğu merkezlere yoğunlaşan kalpazanlar, rotayı camilere çevirdi. 
 
 Mali Şube ekipleri, on binlerce kişiyi mağdur eden dolandırıcıların özellikle bayram ve cuma namazları sonrasında yüksek meblağlı paraları yardım kutusuna atarak bozdurduğunu tespit etti. Bu tarz yöntemlere başvuranların kalabalıktan istifade ettiğini belirten üst düzey bir emniyet yetkilisi, "Birkaç aydan beri kalpazanlar piyasa yerine namaz sonrası yardımlara el attı. Örneğin 100 TL ve 200 TL gibi yüksek kupürlü paraları kutuya atıp üstünü alıyorlar. Bu da ilk aşamada fark edilmiyor. Bundan dolayı herkes para alışverişlerinde çok dikkatli olmak zorunda." uyarısında bulundu.

Merkez Bankası yetkilileri ise vatandaşların, özellikle yüksek değerli banknotları alırken dikkatli olmaları gerektiğine dikkat çekti. Art niyetli kişilerin farklı yöntemlere başvurabildiğini vurgulayan banka yetkilileri, kupürlerin üzerindeki güvenlik özelliklerine bakılması gerektiğini söyledi. Banka yetkililerinin verdiği bilgilere göre güvenlik özelliklerinden en az iki tanesinin iyi bilinmesi gerekiyor. Türk Lirası banknotlarda 12 adet gelişmiş güvenlik özelliği bulunuyor. TL banknotların üzerinde kabartma baskı, gizli görüntü, holografik şerit folyo, renk değiştiren şerit, emniyet şeridi, filigran, bütünleşik görüntü, banknotların rengi ve banknotların arasındaki boyut farkı bulunuyor.

Son dönemde bazı taksicilerden ve eğlence mekanları yakınındaki büfelerden piyasaya sahte para sürüldüğüne dair ihbarlar aldıklarını belirten Mali Şube yetkilileri, kalpazanların özellikle ticaretin yoğun olduğu yerlerde sahte parayı piyasaya sürdüğüne dikkat çekiyor. İstanbul genelinde sahtekârlara göz açtırmayan Mali Şube yetkilileri, son birkaç ay içinde milyonlarca dolar ve TL'ye piyasada sürülmeden el koydu. Vatandaşları, uyanık olmaları konusunda uyaran Mali Şube yetkilileri, sahte paraların iyi bilinmesi için Merkez Bankası'nın (MB) internet sitesindeki ayrıntılara dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Sivil polisler kalpazan avında

Piyasaya her yıl binlerce TL sahte para sürülüyor. Kimi zaman da Mali Şube yetkililerinin zamanında baskınlarıyla kalpazanlar suçüstü yakalanıyor. Ancak bu işlerle uğraşan kişilere gerekli cezai müeyyideler uygulanmadığı için, suç şebekeleri çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Son birkaç ay içinde milyonlarca dolar ve TL'nin piyasaya sürülmeden yakalandığını belirten Mali Şube yetkilileri, vatandaşları alışverişin yoğun olarak yapıldığı yerlerde daha dikkatli olmaları konusunda uyarıyor. Sivil giyimli polis memurları da bu bölgelerdeki kişilerin güvenlikleri için tedbirlerini artırıyor. Bir paranın sahte olup olmadığının birkaç aşamada anlaşılacağını da söyleyen emniyet yetkilisi, kalpazanların çok iyi çalıştığını, çok dikkat etmeyen bir vatandaşın sahteleri gerçeğinden ayırt etmesinin zor olduğunu dile getirdi. Yetkili, şüpheli bir durumun yaşanması halinde ise vatandaşların kendilerine başvurmalarını istiyor.

Banknotların değişiminde süre 10 yıl

1 Ocak 2009'da tedavüle giren tüm banknotların ön yüzünde Atatürk portresi yer alırken en büyük banknot olan 200 TL'nin arka yüzünde Yunus Emre portresi bulunuyor. 5 TL'nin arka yüzünde Ord. Prof. Dr. Aydın Sayılı, 10 TL'nin arka yüzünde Ord. Prof. Dr. Cahit Arf, 20 TL'nin arka yüzünde Mimar Kemaleddin, 50 TL'nin arka yüzünde Fatma Aliye Hanım, 100 TL'nin arka yüzünde ise Itri bulunuyor.

YTL'den TL'ye dönüşüm süreci geçen yılbaşında tamamlandığı için banknotlar 10 yıl, madeni paralar ise bir yıllık zamanaşımı süresi boyunca Merkez Bankası ve Ziraat Bankası şubelerinden değiştirilebiliyor. Banknotlarda halka, profesyonellere, makinelere ve Merkez Bankası'na münhasır güvenlik özellikleri bulunuyor. 1 Ocak 2009'da tedavüle giren banknotlar tasarlanırken, görme engelli vatandaşların ihtiyaç ve beklentilerine özel önem verildi. Tüm banknotlarda aynı bölgede olmak kaydıyla, banknotların ön yüzünde, sol üst kenarda Braille alfabesinden yararlanılarak oluşturulan noktalar, dokunulduğunda hissedilirken, noktaların sayısına ve yerleşim şekline göre kupür değerleri kolaylıkla anlaşılabiliyor. 5 TL'den 200 TL'ye doğru sırasıyla, 1'den 6'ya kadar rakamlar Braille alfabesi ile yazıldı.

Ercan Baysal/Bayram Kaya/Zaman

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde