Eşekle köyde mal satıyordu bugün 130 TIR ona çalışıyor

Eşekle köyde mal satıyordu bugün 130 TIR ona çalışıyor

İlkokul mezunu Ali Ericek, eşekle köy köy dolaşıp mal satarken şimdi 130 TIR ona çalışıyor

Eşekle köyde mal satıyordu bugün 130 TIR ona çalışıyor
16px
24px
13.11.2007 07:24
ABONE OLgoogle

Şah Tanyeri'nin haberi

İlkokul mezunu Ali Ericek, eşekle köy köy dolaşıp mal satarken, Ecevit'in Orköy Projesi kredisi ile önce civciv ve yem, ardından piliç yatırımına girdi. Bugün, "Erpiliç' markalı ürünlerini 130 kamyonla dağıtıyor..

Bolu, kanatlı et sektöründe ülke ihtiyacının üçte birinin karşılandığı bir il. Okurlarımıza, bu sektörden başarı hikâyesi olarak gördüğümüz iki girişimciyi tanıtacağız. Bunlardan ilki, Bolu'nun Göynük ilçe sınırları içindeki Erpiliç'in sahibi Ali Ericek. Önce tesis hakkında bilgi verelim. 100 milyon doların üzerinde bir yatırımla gerçekleştirilen Erpiliç entegre tavukçuluk tesisinde, bin 500 kişi çalışıyor. 1997 yılında faaliyete geçen tesiste, günlük 240 bin adet piliç kesiliyor. 130 kamyonla ülkeye dağıtılıyor.

CANLI TAVUK GÖNDERİRDİK
Şirketin sahibi Ali Ericek, tesise 2 kilometre mesafedeki Dedeler köyünden. İlkokul mezunu. 5 yıllık eğitimi, 3 yılda tamamlamış. Okul köye geldiğinde, annesinin okuma yazma öğrettiği Ali Ericek, imtihanla 3'üncü sınıftan başlatılmış. Ericek'i daha küçük yaşta ticarete babası yönlendirmiş. Ali Bey, köyde yem ve civciv bayiliği yaparlarken, bir taraftan da eşekle köy köy dolaşıp basma gibi köylünün ihtiyaç duyduğu ürünleri satmaktadır. Ericek'in kaderini değiştiren, Bülent Ecevit'in 1970'li yıllardaki Orköy projesidir.

Orman Köylüleri Kalkınma Hizmetleri (Orköy) kapsamında, orman köyünde ikamet eden aile reislerine kredi kullandırılmaktadır, bu kredilerle Göynük'te kümesler çoğalmıştır. Ericekler de başvurur, aldıkları kredilerle yem ve kuluçka fabrikası yatırımları yaparlar. Köylülere yem ve civciv satmaya başlarlar. Ardından İstanbul pazarına kamyonlarla canlı tavuk ve yumurta gönderirler. Ali Ericek o günleri, "1997 yılına kadar İstanbul ve Ankara'ya günde 12 kamyon canlı hayvan gönderiyorduk. İstanbul'da Haliç'in kıyısındaki Sütlüce'ye sevk ederdik" diye anlatıyor.

Köylü Mehmet Ağa kayda girdi

Ali Ericek'in oğlu, şirketin ikinci kuşak yöneticisi Mustafa Ericek de, yıllar içinde canlı hayvan pazarı daralınca, kesimhane yaptıklarını ve ürünlerini Erpiliç markasıyla pazara sunduklarını belirterek, şöyle dedi:

"Ercivciv büyüdü, Erpiliç oldu. Piliç sektöründe yüzde 11'lik paya sahibiz. İlk 4 markadan biriyiz. Bize bağlı bin sözleşmeli üretici çalışıyor. Yem-civciv verip piliç alıyoruz. Köylü Mehmet-Ahmet Ağa'yı da kayıt altına aldık. Adlarına devlete vergisini ödüyoruz. Çevremizde tersine göç de başladı. Emekli olup geliyorlar, kümes kurup piliç yetiştiriciliği yapıyorlar. 130 kamyon ürünlerimizi dağıtıyor."

Sabah

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde