Oxford Üniversitesi'nde koronavirüs aşısına dair ilk sonuçlar olumlu

Oxford Üniversitesi'nde koronavirüs aşısına dair ilk sonuçlar olumlu

Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen koronavirüs aşısının insan üzerindeki denemelerinin ilk sonuçlarının olumlu olduğu belirtildi. Yapılan açıklamaya göre çalışma, aşının güvenli olduğuna ve bağışıklık sistemini virüse karşı eğitebileceğine işaret ediyor.

Oxford Üniversitesi'nde koronavirüs aşısına dair ilk sonuçlar olumlu
16px
24px
21.07.2020 05:26
ABONE OLgoogle

Oxford Üniversitesi'nin AstraZeneca isimli şirketle birlikte üzerinde çalıştığı yeni tip Koronavirüs (Covid-19) aşısında yapılan son denemelerde aşının güvenli olduğu ve bağışıklık sistemini çalıştırabildiği tespit edildi.

Reuters'ın haberine göre, 1077 kişi üzerinde yapılan denemelerde aşı sayesinde insanların vücutlarında antikor ve Koronavirüs'le savaşabilen beyaz kan hücreleri üretildiği tespit edildi.

Bulguların umut verici olduğu ancak daha geniş çapta testlerin yapılması gerektiği belirtildi. Oxford Üniversitesi'nden Profesör Sarah Gilbert, "Aşının Covid-19 pandemisiyle başa çıkıp çıkamayacağını çözmek için daha üzerinde çalışılacak çok şey var ancak sonuçların umut verdiğini söyleyebiliriz" dedi.

Aşının tehlikeli yan etkileri olmadığı ancak teste katılan kişilerin yüzde 70'inde ateş ve baş ağrısı görüldüğü belirtildi. Araştırmacılar parasetamol ile bu sorununun çözülebileceğini belirtti.

Britanya, Oxford Üniversitesi'nin üzerinde çalıştığı aşıdan şimdiden 100 milyon doz sipariş etmişti.

AŞININ NASIL BİR ETKİSİ VAR?

Tam adı ChAdOx1 nCoV-19 olan aşı görülmemiş bir hızla geliştirildi. Aşının geliştirilmesinde şempanzelerde sıradan gribe neden olan bir virüsün genetiğiyle oynanmış hali kullanıldı.

Virüsün genetiğiyle hem koronavirüsne benzeyecek hem de insanları hasta edemeyecek şekilde oynandı.

Bilim insanları bunu koronavirüsnün üzerindeki dikensi protein özelliğini bu virüse taşıyarak başardılar. Bu dikensi çıkıntılar virüsün insan hücrelerine girişinde önemli rol oynuyor. Bu sayede aşı koronavirüsne benziyor ve bağışıklık sistemi ona karşı ne yapması gerektiğini öğrenebiliyor.

ANTİKOR VE T HÜCRESİ NE DEMEK?

Koronavirüsyle ilgili olarak dikkatler şu ana kadar çoğunlukla antikorlara odaklıydı. Ama antikorlar bağışıklık sistemimizin parçalarından sadece biri.

Antikorlar bağışıklık sistemimiz tarafından virüslerin yüzeyine yapışmak üzere üretilen küçük proteinler ve koronavirüsnü etkisizleştirerek bizi savunabiliyorlar.

T hücreleri ise akyuvarların bir türü. Bunlar bağışıklık sisteminin, virüsten etkilenen hücreleri belirleyip imha etme işlemini gerçekleştirmesinde önemli rol oynuyorlar.

Hemen bütün etkili aşılar hem antikor geliştirme hem de T hücresi çoğaltma etkisi yaratır.

Oxford deneyinde T hücreleri aşıdan 14 gün sonra, antikor düzeyi ise 28 gün sonra en üst düzeyine çıktı. Deney bağışıklığın ömrünün ne kadar uzun olacağını anlayabilecek kadar uzun süre yapılmadı.

AŞI GÜVENLİ Mİ?

Bilim insanlarına göre aşı güvenli ancak aşının yan etkileri var. Şu ana kadar aşı tehlikeli bir yan etki yaratmadı ama aşı yapılanların yüzde 70’i baş ağrısı ya da ateş yükselmesi yaşadı.

Uzmanlar her iki yan etkinin de paracetamol alınarak hafifletilebileceğini söylüyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde