AA muhabirinden bilim-kurgu kitabı: Toplumsal restart

AA muhabirinden bilim-kurgu kitabı: Toplumsal restart

Anadolu Ajansı’nda çalışan Ekonomi Muhabiri Musab Turan, 7 senelik gazetecilik hayatında takip ettiği basın toplantılarını, yurt dışı seyahatlerini ve bilim kurgu alanında yazdığı blog yazılarını İnovasyön isimli kitapla derledi.

AA muhabirinden bilim-kurgu kitabı: Toplumsal restart
16px
24px
24.09.2019 10:46
ABONE OLgoogle

Yedi yıldır ekonomi, girişimcilik ve teknoloji haberleri yapan Musab Turan, mesleki hatıralarını, gözlemlerini ve toplumsal inovasyonla ilgili kanaatlerini kitaplaştırdı.
 
Kitapta; insanoğlunun 2024 yılında Ay'a kalıcı olarak dönmesi, Elon Musk'ın stratejisi doğrultusunda 2028'de ilk Mars kolonisinin kurulması, Japon teknoloji yatırımcısı Masayoshi Son'un 100 milyar dolarlık Vizyon Fonu, elektrikli araçlar, drone'lar ve dünyanın geleceğini şekillendiren teknolojilerle ilgili bilgiler veriliyor.
 
Kitapta, Türk girişimcilik ekosisteminde ne gibi başarılı işlerin yapıldığı ve bunların gelişim süreçleri ele alınıyor.  

"Toplumsal restart" için ego duvarlarının yıkılmasına işaret eden kitap, Don Kişot ruhlu Türklerin toplum için kıymetine de dikkati çekiyor.

Kitapta Qr kodlar yardımıyla okura teknoloji dünyasının hayal gücünü zorlayan videoları aktarılırken, Elon Musk ve Mars kolonisi, Amazon’un sahibi de olan milyarder Jeff Bezos’un ağır sanayiyi Ay’a taşıma planları gibi pek çok konu ele alınıyor.

Futurist Yazar Turan, tarım ve turizmi birlikte kalkındırmayı amaçlayan “Köylere Gençlik Aşısı” fikrini içeren kitabını Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye hediye etti.

Bir muhabirin gözlemleri üzerine inşa edilen eserde; ekonomi gazetecilerinin her sektörün içine girip çıkmaları sayesinde edindiği bilgiler, çıkarımlar ve fikirler Musab Turan’ın zihninden okurlara ulaştırılıyor.

Bilim kurgu alanında çeşitli tarihlerde blog yazıları kaleme almış olan Musab Turan’ın “Ata Tech Company ve Atatürk’ün Dijital Benliğinin Ulusa Seslenişi” isimli blog yazısı, Star Wars’un ölümsüz kahramanı Darth Vader şapkalı sayfalardan birinde yer alıyor.

Toplamda 292 sayfadan oluşan eserde; Darth Vader şapkalı blog yazıları, yazarın hayal gücü hakkında fikir veriyor.

Eserde; Pepee’nin fikir annesi ve Düşyeri Kurucusu Ayşe Şule Bilgiç, TİNK Kolejleri Kurucusu Zeynep Dereli, Armut Kurucusu Başak Taşpınar Değim ve peyniri bükme fikriyle sektöründe esaslı bir inovasyona imza atan Muratbey Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Erol’la yapılan söyleşiler de yer alıyor.

Bu isimlerle yapılan röportajlar girişimcilik ekosistemini “yarış atı yetiştiriciliği”  formatından kurtararak, ilham verme atmosferi haline getirmek amacıyla geniş ve detaylı olarak kullanıldı.

Bizim Muammer ve Diğer Şeyler

 Genç gazetecinin 30 yaşında yayınladığı ilk kitabı   İnovasyön’de, yenilikçilik anlamına gelen   inovasyon kelimesi toplumun geleceğini   belirleyecek ana kültür olarak ele alınıyor.

 Yazarın “Türkiye’deki 3,5 milyon Kobi’yi  ataletten  nasıl kurtarırız” sorusuna okurla birlikte cevap aradığı eserde Kobi çocuklarının ailelerinin  işlerine yaklaşımları ve bunun nasıl daha iyi   olabileceği üzerine “Bizim Muammer ve Diğer Şeyler” başlıklı bir bölüm de yer alıyor.  

Patronların sosyal sorumluluk çalışmaları

Kırsal kalkınma için kooperatifçilik konusunda görüşlerini, turizm ile tarımı buluşturan stajyerlik önerisini kitabıyla paylaşan yazar, kırsal kalkınma için çaba sarfetmiş FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin’in Kilis Ravanda’da başardıklarını okura anlatıyor.

Yine Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, Hanzade Doğan Boyner, Nusret, Acun ve daha pek çok önemli isim ve inovatif yönleri eserde derlenmiş durumda.

“Aramızdaki ego duvarlarını yıkalım”

Yazar Musab Turan kaleme aldığı esere ilişkin görüşlerini şöyle anlatıyor:

“Bu dünyaya, bizim dünyamıza kendimden bir şeyler katmak istediğim için bu kitabı yazdım. Çünkü her şey siyah beyazdan ibaret görünüyordu. İyiler ve kötüler vardı. Birine göre iyi, diğerine göre kötüydü… Oysa siyah olup aynı zamanda iyi olmak mümkündü, tüm beyazlar iyi değildi nitekim. Ben de buralı olduğum için, yaptıklarımın tamamını; tuttuğum notları, az gelişmiş bir ülke olduğumuzu kabullendiğim anları, Mars’ta Türk bilim insanları da bulunacak, başaracağız” dediğim notları hep siyah-beyaz naklettim.

Dilerim Yazar Grigory Petrov’un Beyaz Zambaklar Ülkesinde kitabında işaret ettiği Hayatın Mimarları’ndan olabiliriz. Ve bu hedefe giden yolda önce aramızdaki ego duvarlarını yıkmayı başarırız. İnovasyon kültürüyle yoğrulmuş bir kenetlenme, çocuklarımızı ‘dijital dünyanın bulaşıkçıları’ olmaktan kurtarır.”

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde