Duayen ekonomistten Merkez'e yanıtsız sorular

Duayen ekonomistten Merkez'e yanıtsız sorular

Ekonomist Uğur Gürses, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'ya televizyonlar canlı yayındayken zor sorular sordu.

Duayen ekonomistten Merkez'e yanıtsız sorular
16px
24px
30.04.2019 16:03
ABONE OLgoogle

Gürses, banka faizlerinin ne olacağını Ankara'nın talimatıyla belirlendiğini iddia ederken, "Ankara’dan yine fiyat kontrolü ve baskısı yaptığı biliniyor. Bu olmamış gibi bir enflasyon tahmini yapmak doğru mu?" ifadelerini kullandı. Çetinkaya ise "Yorumlarınıza saygı duyuyorum" cevabını verdi.

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya bugün enflasyon raporu sunumunu gerçekleştirdi. Toplantıya davet edilen ekonomist Uğur Gürses, Merkez Bankası’na sert eleştirilerde bulundu. Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya ise Gürses’in yorumlarına saygı duyduğunu belirti. İşte ikili arasındaki o diyalog.

UĞUR GÜRSES:

Nisan ayındaki genel kurul sonrası yayımlanan bağımsız denetim raporunda swap işlemlerinin nasıl muhasebeleştirileceği yazıyor. Spotta bugün için bilanço için de vadelisinin de bilanço dışınca muhasebeleştirileceği yazılıyor.  Swap işlemlerine baktığımız zaman. Rezerv belirsizliği burada kaynaklanıyor. Mart sonu itibariyle 9.5 milyar dolara yakın swap yaptığınız normalde rezervleri artırması gerekirken bu kadar artırmadığı. Mart sonu itibariyle yayımlanan raporda da 9.5 milyar dolarlık açık görüyoruz Bilançoda. Bizim kadar şeffaf bir Merkez Bankası yok dediniz. Doğru. Ama Merkez Bankaları Şeffaflık sağlarken aynı zamanda hesap verebilir de oluyorlar. Ama bugünkü açıklamalardan görüyorum ki biz bir şey yapıyoruz ama bunu açıklamak zorunda değiliz gibi bir tavır görüyorum. Hala net değil. Bu kadar net bir muhasebeleştirme varken bunu netleştirmiş değil.

‘BİZ KUR REJİMİNİ DEĞİŞTİRDİK’ 

Dalgalı kur rejimlerinde merkez bankaları döviz satarak kuru belli bir seviyede tutmaya çalışırlar mı? Yoksa biz kur rejimini değiştirdik. Bu dalgalı da değil arka kapılı bir rejime dönüşmüş durumda.
Kamu bankalarının döviz sattığı bilinirken bu yokmuş gibi davranmak doğru mu? Bu bir piyasa enformasyonu ise bu dalgalı kur rejiminin temelini sarsan bir şey. Bu konuda rezerv tartışması ve kamu bankalarının döviz satma meselesini birleştiriyorum.

‘BİR ŞEY OLMUŞ AMA SANKİ FARKINDA DEĞİLİZ GİBİ SÖYLEDİNİZ’

Bankalara Ankara'dan mevduat faiz oranlarının ne olacağı söylenirken 20.5 seviyesiydi yakın zamana kadar. Sizin politika faiziniz yüzde 24'ken. Bunun aktarım mekanizmasının çalışmayacağını bilmiyor muydunuz? Yorumunuzda bir şey olmuş ama sanki farkında değiliz gibi söylediniz. (Başkan araya giriyor: Yoo tam tersi)

‘FAİZ ORANLARI ANKARA’DAN DİKTE EDİLİYOR’

Bu Ankara'dan dikte edilen bir faiz oranı vardı. Yakın zamanda bu gevşetildi. Aynı zamanda fiyatlar meselesine geleceğim. Tahminlerinizi değiştirmediniz. Ankara'dan yine fiyat kontrolü ve baskısı yaptığı biliniyor. Bu olmamış gibi bir enflasyon tahmini yapmak doğru mu?

‘YORUMLARINIZA SAYGI DUYUYORUM’

Gürses’in soru ve yorumları hakkında konuşan Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya ise, “Sorunuz yorumlar da içeriyor. Sizin yorumlarınıza elbette saygı duyuyorum” ifadesini kullanarak konuşmasına başladı.

Çetinkaya şöyle devam etti:

Zamanlılık sorunu olabiliyor. Verilerin zamanlılığı ile ilgili toplam resmi görmek için eksiklik olabiliyor. Oynaklık yüksekken kayda değer farklılaşmalar olabiliyor. Daha fazla bir bilgilenme ihtiyacı varsa bunu karşılarız. Hesap verilebilirlik bunu gerektirir ve biz bunu zaten yapıyoruz. 

Merkez Bankası'nın bir kur bandı hedefi olmaz. Merkez Bankası enflasyon fiyat istikrarı hedefi çerçevesinde kur gelişmelerini de dikkate alır. Şunu ifade ediyorum. Türkiye'de bir zorluğumuz var. Para politikasının tepki fonksiyonu nedir? Ne kadar yoğun kura tepki veriyoruz. Bunlarla ilgili tartışmalar olduğunun farkındayım. Veriye tepki olarak enflasyona tepki veriyoruz. Çerçeve ve para politikası bunun üzerinedir. Fiyat istikrarında istediğimiz yere gelemiyor olmak hele bugünlerde hedeflerden uzaklaşıyor olmak. Dolarizasyonun yüksek olmasının ve bütün bu faktörlerin etkisi ile karşılaştırılabilir diğer ülkelere göre yüksek döviz kuru geçişkenliği olması para politikası kararları verirken dikkate alıyoruz. Ben sadece Merkez Bankası adına konuşabilirim.

Eylül ayında ciddi bir sıkılaştırma yaptık. O duruşa devam ediyoruz. Metindeki değişiklik ile bunu yapısal bir boyuta taşıdık. Gerektiği zaman sıkılaştırma döngüsü olabilir anlamına gelecek duruşunu ortaya koyduk. Merkez Bankası aktarımın çalışmamasına kayıtsız kalmaz. Piyasayı takip ederiz ve buna bağlı olarak para politikasını duruşunu uygulamaya alırız.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde