Erdoğan'ın ismi de var! Rusya bütün dünyayı trollerle yönlendirmiş

Erdoğan'ın ismi de var! Rusya bütün dünyayı trollerle yönlendirmiş

Twitter, Rusya’nın troll fabrikasında ‘üretilen’ 10 milyon tweet’in içeriğini ilk kez paylaştı. Arşivde, trollerin en çok kullandığı hashtag’ler arasında Erdoğan’ın bulunması dikkat çekti.

Erdoğan'ın ismi de var! Rusya bütün dünyayı trollerle yönlendirmiş
16px
24px
28.12.2018 04:37
ABONE OLgoogle

Veriler, Moskova’nın nasıl kutuplaşmaları tetikleyerek sistemli provokasyon hazırladığını, bunu da stratejik amaçları için nasıl kullandığını çarpıcı örnekleriyle ortaya koydu.

Karar'da yeralan habere göre ABD’den Avrupa’ya Türkiye’den Afrika ve Arap coğrafyasına bütün sosyal hareketlerde ön plana çıkan sosyal medyada Rus etkisi Twitter’ın açtığı arşivle ortaya çıktı. ABD seçimleri ve Almanya’da Merkel karşıtı propaganda da Rusya merkezli troll ordusunun yaydığı sahte hesapların büyüklüğü dikkat çekti. Arşive göre Rus trollerin paylaşımları Türkiye’de 15 Temmuz sonrası, Almanya’da seçim öncesi İngiltere’de Brexit esnasında zirveye ulaştı.

Twitter çoğu Rusya kökenli trol arşivini kamuoyuna açtı. Trol hesapların yaptığı paylaşımlarda Türkiye, Erdoğan ve 15 Temmuz hakkında yapılan Almanca paylaşımlar da dikkat çekiyor.  

Twitter sosyal medyada propagandaların nasıl yapıldığını göstermek amacıyla, bilinçli olarak tartışmalı konuları paylaşan ve sistematik olarak kutuplaşmayı hedefleyen 5 bin trol profil ve 10 milyonu aşan twitter paylaşımlarını araştırmacıların istifade etmesi amacıyla yayımladı. Kamuoyuna açıklanan bu veriler yeni bir trol kampanyasını ifşa etmiyor sadece bu zamana kadar bilinen yöntemleri bir arşiv olarak kamuoyuna sunuyor.

Twitter’in sunduğu trol arşivinde 5 bin trol hesaptan yayımlanan 10 milyonun üzerinde twit bulunuyor. Bu trol hesapların 3 bin 841’inin Rusya’dan paylaşım yaptığı tahmin ediliyor. Bu hesaplar Rusya’nın resmi trol fabrikası olarak bilinen Internet Research Agency (IRA) tarafıdan organize ediliyor. IRA, Rusya’nın ABD’de 2016’daki seçimleri manipüle etme girişimleri iddiası ile sık sık gündeme gelmişti. Twitter propaganda amaçlı trol hesaplarının 770’inin de Iran’a çalıştığını açıkladı. 

Atlantic Council isimli bir ABD merkezli thinktank kuruluşu Twitter’nin araştırmacıların hizmetine sunduğu propaganda tweetlerini inceledi. Yapılan araştırmalar troll hesapların sadece hedef ülkede istikrarı bozmak amacıyla değil, kaynak ülkenin menfaatlerini korumak amacıyla da faaliyet gösterdiği ortaya çıktı. Analizlere göre sadece seçimler gibi etkinliklerde ortaya çıkan trollerin ana hedefi bir partinin kazanmasına yardımcı olmak değil, daha çok toplumdaki kutuplaşmayı arttırmak.  

Alman Der Spiegel dergisi yayımlanan twitter paylaşımlarından Almanca olanları inceledi. Iran tarafından gelen Almanca tweetlerin sayısı bin 500 gibi az olduğu için Rusya tarafından yapılan 100 bin Almanca tweet mercek altına alındı.  Almanca tweetlerin Almanya’da toplumda kutuplaşma olduğu dönemlerde daha sık paylaşıldığı tespit edildi. Rus troller tarafından yapılan Almanca paylaşımların en çok 2017’de yapılan genel seçimlerde, İngiltere’de yapılan Brexit referandumu esnasında ve Türkiye’deki 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında yapıldığı ortaya çıktı.

RUSLARIN TROLL FABRİKASI

Twitter’ın yayınladığı arşivde en fazla aktivite Rusya’nın troll fabrikası IRA tarafından yapılıyor. Daha önce İngiltere ve Avrupa medyasına konuşan eskir bir ‘fabrika’ çalışanı St. Petersburg’daki Rusya İnternet Araştırmaları Merkezi hakkında çarpıcı bilgiler açıklamıştı. Eski troll, IRA’nın Kremlin Sarayı’nın ‘propaganda merkezi’ gibi çalıştığını anlattı. 

Merkezin eski çalışanlarından Marat Burkhard merkezin işleyişiyle ilgili olarak “Çalışanların hepsinin farklı rolleri var. Mesela biri Putin muhalifi rolünü oynuyor diğeri ise Putin yandaşı. Amaç ise sosyal medya ve forumlarda yapılan propagandalara ‘orijinallik havası’ katmak” diyor. Her trolün 12 saat içinde en az 135 yorum yazmak zorunda olduğunu belirten, Burkhard “Foruma yazılacak bir yorum en az 200 karakterden oluşmak zorunda. Yani oturup sürekli yazacaksınız” dedi. Troll adaylarının yaratıcılık ve yazım gibi önemli sınavlardan geçirilerek seçildiğini anlatan eski troll merkezin çalışanlarının yazdıklarını denetleyen başka üst düzey bir troll grubunun varlığına da dikkat çekmişti. 

TRUMP'IN BAŞI TROLLERLE BELADA

ABD’de, Donald Trump’ın başkanlık seçimini kazandığı 9 Kasım’dan bu yana Rusya’nın seçimlere ‘müdahale ettiğine’ dair iddialar ortaya atıldı. CIA’in de aralarında olduğu istihbarat örgütleri, Rusya’nın siber saldırılar üzerinden Trump’ın başkan seçilmesine yardım ettiği konusunda “oldukça emin” olduklarını söylüyordu. FBI, Trump’ın Rusya bağlantıları hakkında soruşturma başlattı. ABD’de özel yetkili savcı Robert Mueller’in, 13 Rus vatandaşı ve 3 Rus şirketini Amerikan seçimlerine müdahale etmekle suçladığına dair haberler geldi dört gün önce.

BAŞKA FABRİKALAR DA VAR

Alman DW de Rusların troll fabrikasında çalışan Lyudmila Savschuk adlı bir Rus gazeteciyle konuşmuş merkez hakkında önemli bilgiler elde etmişti. Lyudmila, bu trol fabrikasındaki çalışanların her gün üzerinde çalışmaları gereken bir konu listesi aldıklarını söylüyor ve ekliyor: “ABD hakkındaki kötü haberler, her zaman en önemli konulardı.” Trol fabrikasında neler yapıldığına dair itiraflarını sıralamaya devam eden gazeteci, burada çalışanların ortalama Ruslardan çok daha fazla maaş aldıklarını belirtiyor. Anlattığına göre, trol fabrikasında 1000’den fazla insan çalışıyor ve burası Rusya’daki tek trol fabrikası da değil...

HEDEF TÜRKİYE VE ERDOĞAN

Trollerin sırasıyla en çok kullandıkları hashtaglar Merkel. (2444), Mülteciler (1305), Erdogan (1271),  Deutschland (1131), Stoppt Terror (1073),  Türkei (957), IS (848), AfD (798), CDU (788) ve AB (724). Bu trol hesapların en meşhUru ise @erdollum isimli hesap. 2016 yılında oluşturulan bu hesap 5000 bin takipçiye kadar ulaştı. Troll hesaptan Merkel, Erdoğan, Türkiye, Burka yasağı, mülteciler ve göçmenler hakkında paylaşımlar yapıldı.@Erdollum’un bir Rus hesabı olduğu 2017’den beri biliniyordu ve hesap kapatıldı.  Twitter’in tespit ettiği trol hesaplar ve yaptıkları paylaşımlar

https://blog.twitter.com/official/en_us/topics/company/2018/enabling-further-research-of-information-operations-on-twitter.html adresinden incelenebiliyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde