Güler Sabancı enerjide yapılandırma istedi! Durmuş Yılmaz: Karı sektör dışına çıkarıyorlar

Güler Sabancı enerjide yapılandırma istedi! Durmuş Yılmaz: Karı sektör dışına çıkarıyorlar

Sabancı Holding YKB Güler Sabancı, enerji sektörünün zorlu bir süreçten geçtiğini kaydederek sektörün sermaye yapısının yeniden gözden geçirilerek yapılandırma ihtiyaç olduğunu söyledi. Sabancı'nın açıklamasına şok bir tepki geldi..

Güler Sabancı enerjide yapılandırma istedi! Durmuş Yılmaz: Karı sektör dışına çıkarıyorlar
16px
24px
21.12.2018 07:44
ABONE OLgoogle

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, enerji sektörünün zorlu bir süreçten geçtiğini kaydederek, sektörün sermaye yapısının yeniden gözden geçirilerek yapılandırmaya ihtiyacı olduğunu söyledi.

Bloomberg HT'den Ceren Dilekçi'nin haberine göre Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi’nin (IICEC) ev sahipliğinde Dünya Enerji Görünümü 2018 Raporu’nun (World Energy Outlook 2018) Türkiye tanıtımının da yapıldığı enerji konferansı İstanbul'da gerçekleştirildi. 

Konferansın açılışında konuşan Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, kürsüdeki konuşmasında, enerji sektörünün sermaye yapısının gözden geçirilerek yapılandırma çağrısında bulundu.

Sabancı, konuya ilişkin şunları söyledi:

“Ülkemiz için çok stratejik olan bu sektörü kamu ve özel sektör, hep birlikte, yoğun gayretlerle, önemli bir noktaya getirdik. Artan enerji talebinin karşılanmasına yönelik olarak, büyük bölümü özel sektör tarafından olmak üzere, sadece elektrik ve doğal gaz sektörlerinde 100 milyar dolar üzerinde yatırım gerçekleştirildi. Bunun neticesinde, elektrik sektöründe, üretim kapasitemiz üç katın üzerinde büyüdü. Aynı zamanda yerli teknolojiyi de içeren YEKA modeli ile önemli bir büyüme ve gelişim fırsatı yakalandı. Dağıtım sektörü tümüyle özelleştirildi. Özel sektör yatırımları ve verim odaklı operasyonlar neticesinde; kayıp-kaçak oranlarında, arz kalitesinde, tüketici memnuniyetinde çok çarpıcı gelişmeler yaşandı. Tüm bunların üstüne, teknolojinin dönüştürücü etkisi de sektöre eşsiz fırsatlar sunmaya başladı. Ancak bu sektörün, daha verimli işlemesi ve tüm paydaşlar için daha fazla değer yaratılabilmesi için çok önemli bir şart var. O da, finansal sürdürülebilirliğin temin edilebilmesidir. Bugün enerji sektörümüz bu bakımdan zorlu bir süreçten geçiyor. Enerji sektörümüzü, bütüncül bir yaklaşım ile, mali sürdürülebilirlik bakımından daha iyi bir noktaya taşımamız gerekiyor. Bunun için öncelikle, sektörün sermaye yapısının yeniden gözden geçirilmesine ve yapılandırılmasına ihtiyaç vardır.”

"FİNANSMAN KOŞULLARIYLA YATIRIMLARI GERÇEKLEŞTİRMEK ZORLAŞTI"

Bloomberg HT'nin sorularını yanıtlayan Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Kıvanç Zaimler, enerji sektöründe yatırımların yabancı para cinsinden borçlarla yapıldığını ve sektörün yaklaşık 52 milyar dolar seviyesinde borcu olduğunu belirtti.



Sektörün her segmentinde finansal sürdürülebilirliğin çok önemli olduğunu kaydeden Zaimler, "Müşterilerin arkada ne olduğunu bilmediği ilk muhatap olarak gördükleri bir dağıtım sektörü var. Bugün eski bir şekebe, artan nüfus, şehirleşme, artan ihtiyaçlar düşünüldüğünde şebekelerin de yatırımlarının yapılması lazım. Dağıtım şirketlerinin gelirlerini belirleyecek parametrelerin de iyileşmesi, finansal sürdürülebilirlik müşterilerin memnuniyeti için çok önemli" diye konuştu.

Elektrik dağıtım sektörünün yatırımlarla giden bir sektör olduğunu bildiren Zaimler, "Bugünkü piyasa şartlarında artan faizler ve azalan likiditeyle bu sektör gerçekten sıkıntı çekme noktasında. Türkiye'nin yıllık 1 milyar dolara yakın yatırım öngörüsü vardı. Bugünkü finansman koşullarıyla bunları gerçekleştirmek çok zor hale geldi. Ordaki regülatif parametrelerin de iyileştirilmesi gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.

DURMUŞ YILMAZ ELEŞTİRDİ

Merkez Bankası eski Başkanı ve iyi Parti Milletvekili Durmuş Yılmaz da, Güler Sabancı'nın yapılandırma isteğini eleştirdi.

?ref_src=twsrc%5Etfw">20 Aralık 2018

Sosyal medyada bir tweet atan Yılmaz, "Özelleştirme borç ödemek ya da ekonomik kaynakların daha etkin kullanımı için yapılır. Trk’de borç ödemek için IMF zoru ile yapılmıştır. Özelleştirilen şirketler mevcut altyapıyı iyileştirmek için yatırım yapmadıkları gibi karı sektör dışına çıkarıyorlar. Sonuç sık sık arıza" diye yazdı..

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde