Hazır giyimciye bir destek de havalardan

Hazır giyimciye bir destek de havalardan

İklim değişikliği hazır giyimcilerin yaz sezonunu uzattı. Yazlık ürünler artık neredeyse tüm yıl boyunca vitrinlerde kalıyor. Sonbahar gelmesine rağmen rengarenk tişörtler, gömlekler mağazalarda halen ağırlıkta…

Hazır giyimciye bir destek de havalardan
16px
24px
26.10.2018 15:08
ABONE OLgoogle

Özbey Men'in haberi

UZUN bir yaz dönemini geride bırakıyoruz. Yağışlarla başlayan Eylül ayıyla birlikte sonbahar kendini hissettirmeye başladı. Bu Eylül havalar biraz serin geçse de iklimdeki değişiklikler nedeniyle artık eski soğukların olmadığı bir gerçek.

İklimdeki yumuşamadan kaynaklanan bir başka sonuç da hava durumunun sık aralıklarla değişkenlik göstermesi. İşte havada yaşanan bu durum hazır giyim firmalarının koleksiyonlarına da yansımış vaziyette.

Daha önce iki sezondan oluşan koleksiyon sayılarını artırarak, sezon geçişlerinde de müşterilerine yeni ürünler sunan hazır giyimciler, havaların ılıman geçmesi nedeniyle yaz sezonu koleksiyonlarını neredeyse tüm yıla yaymaya başladılar. Öyle ki daha kış ortasında ilkbahar yaz sezonu açılıyor. Eylül ortası olmasına rağmen vitrinlerde halen rengarenk tişörtler, yazlık gömlekler ağırlıkta.

Mustafa GÜLTEPE / İHKİB Başkanı: “Üretim yapımızın yelpazesi çok geniş”

Türkiye’nin hazır giyim ihracatı yıllık 17 milyar dolar civarında. Bunu sezon olarak ayırdığımızda yaz sezonu ürünlerinin ihraç edildiği dönemde ihracatın bir miktar daha yüksek olduğu görülüyor. Bu aslında sektörümüzün sezonlara göre farklılaşan ihracat yapısından ziyade, sezonuna uygun her türlü ürünü üretip ihracat yapabilecek geniş yelpazede üretim yapısına sahip bir sektör olduğunu göstermektedir. Havaların sıcak gitmesi şüphesiz ki pazara sunulan ürün çeşidinde farklılık yaratıyor. Ancak bu durum ihracatı yapılan ürün kategorilerinde değil, ürünün materyal ve tasarım olarak farklılaşmasına yol açıyor. Örneğin kazak ve süveter ihracatımız halen devam ediyor. Çünkü ihtiyaçlara uygun olarak üretiyoruz. Eskiden triko kazaklar kış şartlarına göre üretilirdi. Artık triko kazaklar bile daha ince ve terlemeyi önleyici, hava alan nitelikte üretiliyor. Böylece yazın belli zamanlarında da giyilebiliyor.

EKİM SONUNA KADAR VİTRİNDE

Gürmen Group Markalardan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Doğan, global moda dünyasının dinamiklerine uygun olarak sezonları erken açtıklarını belirtiyor. Ramsey ve Kip mağazalarında ilkbahar yaz sezonu ürünlerinin satışına ocak sonunda başladıklarını ifade eden Doğan, bu sezon ürünlerinin hem mağazalarda hem de online satış kanalında ekim sonuna kadar kalacağını belirtiyor. Sezon açılışlarını uluslararası tüm markalar gibi belli bir takvimde gerçekleştirdiklerini söyleyen Doğan, ancak mevsimsel etkileri de göz önünde bulundurduklarını vurguluyor. Doğan, “Global bir takvime uyduğumuz için sezon açılışlarımız net. Ancak son dönemlerde Adana, Gaziantep, İzmir, Mersin, Antalya, Şanlıurfa gibi hava sıcaklıklarının oldukça yüksek olduğu bazı lokasyonlarda ilkbahar-yaz koleksiyon ürünlerimizin bulunurluk sürelerini uzattık. Bazı ürün kategorilerine yönelik talep nedeniyle ürün sevkiyatlarımızı artırdık” diyor.

HAVA DURUMUNA GÖRE SEVKİYAT

Mağazalara hava değişimlerine göre yeni ürün ve yeni koleksiyon girişlerinin hızlandığına işaret eden Doğan, “Markalarımızın stratejilerine göre; sezon açılış zamanlarımız, kampanya takvimlerimiz ve koleksiyonda yer alan tasarımlarımız net ve önceden tanımlı bir şekilde mağazalarımızda yerini alıyor. Ancak mevsimsel değişimlere, iklim hareketlerine bağlı olarak koleksiyonlarımızın mağazalara giriş hızında ve girecek ürünlerin kategorilerinde güncellemeler yapıyoruz. Perakende sektörü zaten hızlı ve aksiyonu bol, değişime açık bir sektör. Buna bağlı olarak biz de mağaza sevkiyat takvimlerimizi daha hızlı güncelliyoruz. Koleksiyonumuzda örneğin bu sezon tişört, bermuda, gömlek gibi bazı ürünlere gelen talep nedeniyle üretim adedimizi artırdık. Mağazalarımızdaki bulunabilirlik sürelerini de uzattık. Bu ilkbahar yaz sezonunda Ramsey markamızda ilk kez şort mayolarımız koleksiyonda yerini aldı. Her iki markamızda da ‘sıcak yaz’ konseptiyle hazırladığımız kapsül koleksiyonlar mağazalarımızda satışa sunuldu” diyor.

Ramsey ve Kip mağazalarında takım elbiseden cekete, gömlekten pantolona, bermudadan ayakkabıya erkeklere gündüzden geceye modaya yönelik tüm beklentilerini karşılayacak tasarımlar sunduklarını ifade eden Doğan, ilkbahar yaz sezonu ürünlerinin yanı sıra sonbahar kış sezonunu koleksiyonunun da temmuz ayı itibariyle mağazalarda yerini aldığını hatırlatıyor. Doğan, “Sezonun dinamikleri itibarıyla gömlek, tişört, pantolon ve bermuda satışlarımız yüksek seviyede. Ayrıca sahip olduğumuz inovasyona dayalı tasarım ve üretim kabiliyetimiz sayesinde vücut anatomisiyle uyumlu, hareket kabiliyetini sınırlamayan, değerli ve doğal kumaşlarla hazırlanan çok hafif ceketlerimiz de satışlarımızda önemli bir paya sahip” diye konuşuyor.

DÖRT MEVSİM GİYİLEN ÜRÜNLER

Orka Holding de ilkbahar yaz sezonunu şubat ayında vitrinlere çıkaran firmalardan. Baharlık ve yazlık ürünlerin satışlarına kış bitmeden başladıklarını belirten Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçoğlu, yaz sıcaklarının uzun sürmesinin yanı sıra kış mevsiminin bile bazen ılıman geçmesinin hem üreticiyi hem de tüketiciyi dört mevsim giyilebilen kumaşları tercih etmeye yönlendirdiğini belirtiyor.

Orakçıoğlu, “Sektör artık yılda sadece ilkbahar-yaz ve sonbahar-kış olarak iki sezona hitap eden koleksiyon yapıyor olmaktan çıkıp, sınırları esneten mevsimlik ürün askılarını çoğaltmaya başladı. Son yıllarda dünyada mevsim geçişlerinin hızlı olması ve ara mevsimlerin giderek azalması tabii ki moda sektörüne de yansıdı. 12 ay giyilebilen ürünlerin yanı sıra sıcak yaz koleksiyonlarımızda pamuklu ve ketenli ürün grupları öne çıkıyor. Bu yaz özellikle üç parçadan oluşan kombinli takım elbiseler, keten ceketler ve pamuklu gömleklerimizle rengarenk düğmeli pike tişörtler çok ilgi gördü” değerlendirmesini yapıyor.

MONT VE PALTOLAR BİLE İNCELDİ

Kiğılı bu yıl ilkbahar yaz sezonu koleksiyonunu nisan ayında vitrinlerine koydu. Yaz sezonu ürünlerinin satışının halen sürdüğünü belirten Kiğılı CEO’su Hilal Suerdem, giyim sektöründe mevsim kaymalarından dolayı sezon sürelerinin uzadığını belirtiyor. Suerdem, “Sezon için hazırladığımız ürünlerimiz eskiye nazaran çok daha uzun süre raflarda kalıyor. Kiğılı olarak, sezon değişim süreçleriyle ilgili detaylı raporlar hazırlıyoruz. Strateji planlamalarımızı da hazırlarken, bu raporlamaları göz önünde bulundurarak ürünlerimizi ve sezon tarihlerimizi koordine ediyoruz” diyor. Sıcakların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinin koleksiyonlara yansıdığını belirten Suerdem, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Tüketicilere kullanım kolaylığı sağlamak adına koleksiyonlarımıza eklemeler yapıyoruz. Sıcaklarda müşterilerimize maksimum konfor sunabilmek için tekstil alanındaki en ileri teknolojiyle ürünlerimizi üretmeye çalışıyoruz. Koleksiyonlarımızda, yaz döneminde terletmeyen ve vücudun nefes almasını sağlayarak serin tutan kumaşlar ve astarsız ceketlere yer verirken, kış aylarında ise geçmiş yıllara nazaran daha ince mont ve paltolar üretiyoruz. Koleksiyonlarımızda klasik, casual ve spor olmak üzere, her yaştan ve her zevkten erkeğin günün her anında rahatlıkla kullanabileceği, farklı tarzlara hitap eden ürün gruplarımız bulunuyor. Takım elbiseden gömleğe, ceketten monta, ayakkabıdan aksesuara, plaj ürünlerinden parfümlere bir erkeğin ihtiyacı olan tüm ürünleri sunuyoruz. Yaz ve kış koleksiyonlarımızın model ve ürün sayılarında farklılıklar olabiliyor. Yaz döneminde en çok satılan ürünlerimiz ise takım elbise, pantolon, bermuda, gömlek ve ceket.”

SEZON GEÇ BİTECEK

Koton Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ali İleri ise yaz ürünlerinin aralık ayından itibaren mağazalara girdiğini söylüyor. İlkbahar yaz ürünlerinin bu ay sonuna kadar mağazalarda kalacağını ifade eden İleri, “Mağazalarımızı sıcak, soğuk ve karma bölgeler olarak segmente ederek özellikle sıcak bölgelerde sezona daha erken başlayıp daha geç bitiriyoruz. Ayrıca sezon ana koleksiyonunun yanında sezon içinde birçok ara koleksiyonla müşterilerimizin sezon geçişi ihtiyaçlarını da karşılıyoruz. Örneğin ağustos ayında yazdan sonbahar-kışa geçiş için hazırlanan koleksiyonlar mağazalarda yer almaya başladı. Müşterilerimizin özellikle mevsim ve iklim koşullarına göre ihtiyaçlarını karşılamayı planlıyoruz” diyor.

Esra ERCAN / Spring Near East Manufacturing Kurucu Ortak: “İhracatta Türkiye’nin avantajına”            

Biz ihracatımızın tamamını İngiltere’ye yapıyoruz. Son yıllarda havaların alışılagelmişin dışında sıcak seyretmesi hazır giyim ihracatına da yansıyor. Bu durum Türkiye’nin avantajına oldu. Çünkü yabancı alıcılar Uzakdoğu’ya 6-8 ay önceden sipariş verirler. Havaların beklenmedik bir şekilde sıcak ya da soğuk olması önceden yapılan bu plana uymadığı gibi mağazaya giren ürün grupları mevcut ihtiyaca da cevap veremez. İşte bu durumda Türkiye hızlı alım ve ihtiyaç karşılama konusunda vazgeçilmez bir kaynaktır. Sipariş verildikten 3-4 hafta sonra malın teslim edilmesi, mağazacıların, perakendecilerin en hızlı çözümüdür. Nitekim son dönemde daha önce Türkiye’de üretilmeyen veya kumaş olarak Uzakdoğu’ya bağımlı olan ürünleri Türkiye’de ürettirmeye başladık. Bu açıdan değerlendirirsek mevsim değişiklikleri an itibariyle Türk ihracatçısı için pozitif bir etken. İhracatı artırmada değerlendirilmesi gereken bir fırsattır.

Para dergisi

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde