Osmanbey’de kepenkler indi

Osmanbey’de kepenkler indi

Tekstil piyasasının merkezlerinden Osmanbey’de çarklar durma noktasında. Döviz artışı, üretim maliyetlerini artırdı. Zam yapmak zorunda kalan esnaf hem satışta hem tahsilatta zorlanıyor

Osmanbey’de kepenkler indi
16px
24px
20.10.2018 14:15
ABONE OLgoogle

Kriz tekstil sektörünü de vurdu. Krizin en çok hissedildiği yerlerden biri de tekstilin kalbi sayılan İstanbul Osmanbey. BirGün hem işyeri sahiplerinin hem de çalışanların sıkıntılarını dinledi.

Avrupalı bizi terk etti

A.K (İşyeri sahibi): Ambalaj piyasası durdu. Firmalar sattıklarını ürünün tahsilatını yapamıyor. Mal isteyen oluyor ama firmalar tahsilatlarını yapamadıkları için mal üretiminde yavaşlamaya gittiler. Piyasanın düzelmesi için üretim yapılması, üretim yapılabilmesi için de teşvik şart. Ana hammaddenin yurtdışından gelmesine bağlı. Asıl sebep budur. Ülkemizde bir şey üretilmediği için üretime teşvik edilmeli kâğıt dışarıdan, kumaş dışarıdan her şey dışarıdan alınıyor. Önceleri yarısı Türkiye’de üretiliyordu. Yarısı dışarıdan alınıyordu. Şimdi üretim pahalandığından dolayı tamamen ithalata dönüldü.

Piyasayı ayakta tutan şey yabancılar. İç piyasada vadeler çok uzun. Millet kur artışıyla beraber çok büyük zarara girdi. Ortadoğulu turistlerle ayakta duruyoruz. Avrupalı bitti.

Para çok ama bizde yok

B.K (25 senedir ambalaj sanayi de çalışıyor):

25 senede değişen şeyin iş çokluğu olduğunu belirtiyor eskiden iş çoktu ama şimdi iş yok diyor. Doların yükselmesi ile bu duruma geldiğini belirtiyor. Geçinebiliyor musunuz sorusuna bir sonraki aya borçlu girdiklerini söyleyerek geçim sıkıntısı yaşadıklarını söylüyor. İşin olmaması ve insanların dükkânlarını kapatmasından şikâyetçi para çok ama bize yok.

Çalışanın durumu kötü

T. (11 senelik tekstil işçisi):

Piyasa durgun. İşyeri sahipleri de zor durumda. Ama çalışanlar için durum çok kötü. Çalıştığım yer ithal ürün satıyor. Ekonomiye bağlı olarak düşüş yaşayabiliriz. Ama yerli olan firmalar perakendede toptanda da ürünlerini daha hızlı sirkülasyon yapabiliyorlar. Çalışma saatleri çok uzun.

A. (28 yıldır Osmanbey’de işçi): Bir iki yıl öncesine göre yüzde 60 oranında daralma yaşanıyor. Dışarıdan turist gelmiyor mal alacak yabancı gelmiyor. Ülkeler arası siyasi olaylar turist sayısını azalttı. Rusya ve Arap ülkeleri ile çalışıyoruz. Gelen sayısı azaldı. Yaşanan savaş ya da daha ucuz yer buldukları için gelmekten vaz geçmiş olabilirler. Çin veya Uzakdoğuda olan ülkelere gidiyor olabilirler. Türk müşterileri de artık daha ucuz olduğu için o ülkelere yöneldi.

Deniz Yerlikaya/Birgün

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde