Türkiye'nin imajı kötü....

Türkiye'nin imajı kötü....

Dünya çapında 26 bin kişiyle yapılan ankete göre 36 ülke arasında İsrail en kötü imaja sahip, Türkiye de sondan ikinci. İşte imaj sıralaması...

Türkiye'nin imajı kötü....
16px
24px
26.11.2006 10:08
ABONE OLgoogle

Global Market Insite (GMI) şirketi için Anholt National Brand Index'in yaptığı araştırmada, dünyada en olumsuz imaja sahip ülke İsrail çıkarken, Türkiye sondan ikinci geldi. Dünya çapında internet üzerinden 25 bin 903 'tüketici'yle yapılan araştırmada, bugüne dek 35 ülkeyle ilgili sorular soruluyordu. İlk kez 2006'nın üçüncü çeyreğinde İsrail için de nabız tutuldu.

ABD, Almanya, Arjantin, Avustralya, Belçika, Brezilya, Britanya, Çin, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, Hollanda, İrlanda, İtalya, İspanya, İsveç, İsviçre, Japonya, Kanada, Mısır, Macaristan, Malezya, Meksika, Norveç, Polonya, Portekiz, Rusya, Singapur, Türkiye, Yeni Zelanda'da yapılan araştırmada, bu ülkelerin birbirlerini ve İsrail'i nasıl algılandıklarının grafiği çıkarılıp 'ulusal marka' düzeyleri belirlendi. Listede sonuncu gelen İsrail, soruların konu başlığını oluşturan turizm, ihracat, halk, yönetim, kültür ve miras, yatırım ve göç alanlarında da diğer ülkelerin açık ara gerisinde kaldı. En az ziyaret edilmek istenen ülke İsrail olurken, İsrailliler en az misafirperver halk olarak görüldü.

ABD soğuk, Rusya sıcak

Asıl sürpriz sonuç İsrail'in yakın müttefiki olan ABD'de de halkın İsrail hakkında iyi şeyler düşünmemesi. Amerikalılar uluslararası güvenlik ve barış alanlarında Çin'i sonuncu sıraya yerleştirirken, İsrail'i de sadece bir üst sıraya koydu. Oysa İsrail'e en iyi notların geldiği ülke Rusya olurken, Ruslar bilim-teknolojiye katkıda 12., barış ve güvenlikte 20. sıraya koydukları İsrail'i sadece doğal güzellik açısından sonuncu yaptı.

Araştırmayı kaleme alan Simon Anholt, 'İsrail markası'nın bu endekste şimdiye kadar ölçülenler arasında en olumsuz imaja sahip olduğunu belirtti. Bir ülkenin politikasının bir kişinin o ülke hakkındaki düşüncelerinin her unsurunu etkilediğini dile getiren Anholt, imajını daimi olarak değiştirmede başarılı olmak isteyen bir ülkenin tavırlarını değiştirmesi gerektiğini, imajın kurgulanan değil, hakkıyla kazanılan bir şey olduğunu vurguladı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde