Ünlü iş adamı düşük fiyata arazi alarak zengin oldu...

Ünlü iş adamı düşük fiyata arazi alarak zengin oldu...

Eski tapularla arsa-arazi toplamaya çalışanların hedefi haline gelen Yargıtay 20. Hukuk Dairesi’ne ihbar dilekçesiyle kumpas kurulduğu iddia edildi

Ünlü iş adamı düşük fiyata arazi alarak zengin oldu...
16px
24px
15.05.2018 16:13
ABONE OLgoogle

Kamu yararına verdiği kararlar nedeniyle eski tapularla arsa-arazi toplamaya çalışanların hedefi haline gelen Yargıtay 20. Hukuk Dairesi’ne ihbar dilekçesiyle kumpas kurulduğu iddia edildi. Dilekçe sahibinin avukatları şikayeti çekse de soruşturma henüz kapatılmadı

Bazı işadamlarının Osmanlı tapularını kullanarak, çeşitli yöntemlerle, on binlerce metrekare arazi ve Hazine’den milyonlarca lira tazminat kazanmaya çalıştığı ortaya çıktı. Yargıtay 20. Hukuk Dairesi’nin, davaları kamu yararına bozması ya da hakkaniyetli tazminatlara hükmetmesi nedeniyle hedef haline geldiği, sahte bir ihbarla kumpasa uğradığı iddia edildi.  1 Milyar Dolarlık vurgunu Yargıtay önledi

Osmanlı’dan kalan eski tarihli tapu belgeleri, ait oldukları alanların eski usüllerle betimlenmesi ve sınırlarının net olmaması nedeniyle, günümüz kayıtlarına işlenirken çeşitli güçlükler yaşanabiliyor. Tapuya denk gelen alanların geçmişte kamulaştırılmış olması ya da ormanlık alan olarak Hazine’ye tescil edilmesi halinde, mirasçıların mağduriyetleri yargı yoluyla telafi ediliyor. Ancak yaşanan karışıklıklar rant amaçlı olarak suistimal de edilebiliyor.

Asıl görevi “Orman hukuku” olan Yargıtay 20. Hukuk Dairesi’nin, suistimallerin önüne geçen kararları nedeniyle hedef alındığı iddia ediliyor. Şaban Topuz isimli bir şahsın, lehine karar çıkmasına rağmen, üyeleri zan altında bırakarak verdiği ihbar mektubu nedeniyle idari soruşturma başladığı öğrenildi. Şikayetçi Şaban Topuz’un, arazi alım satımı yapan işadamlarıyla ilişkisi dikkat çekti.  Mehmet Koçarslan 1 Liralık arsadan 800 Milyon kazandı

1874 TARİHLİ TAPU KAYITLARI

20. Hukuk Dairesi’ni zan altında bırakarak idari soruşturma süreci başlatan dosyanın geçmişi şöyle: İstanbul Çekmeköy’de 29 bin 571 metrekarelik bir alan, 1996’da Hazine adına tescil edildi. Veysel Şahin, 1874 tarihli tapu kaydına dayanarak, söz konusu arsanın kendisine ait olduğu gerekçesiyle 2009’da dava açtı. Mahkeme davanın reddine karar verdi ve dosya Yargıtay’a taşındı. Yargıtay 2012’de tapuların davaya konu arsanın bir bölümüne karşılık geldiğini belirterek yerel mahkemenin verdiği kararı bozdu.  

2013’te Şaban Topuz adlı bir şahıs, Yargıtay’ın belirlediği 19 bin 522 metrekare alanı ilk davacı Veysel Şahin’den aldı. Ardından devam eden davalar sonucu davaya konu tapular Şaban Topuz adına tescil edildi. Orman Yönetimi ve Hazine ise bu kararı temyiz etti.

Dosya yeniden Yargıtay 20. Hukuk Dairesi’ne geldi. Yargıtay, benzer parsellerle ilgili geçmişte verilen kararlara uyarak, Şaban Topuz’un lehine verilen kararı 15 Ocak’ta onadı.

DAVAYI KAZANDI ŞİKAYETÇİ OLDU

Ancak tapu kaydı tescil edilen ve dava lehine sonuçlanan Şaban Topuz’dan ilginç bir hamle geldi.

Aydınlık’ın edindiği bilgilere göre Topuz, kendinden para istendiğini iddia ederek Yargıtay Başkanlığı’na yazılı bir şikayet dilekçesi verdi. Topuz, dilekçede, tanıdığı olan Süleyman Toplusoy üzerinden iki kişinin kendisine ulaşmaya çalıştığını iddia etti. Görüştüğü kişilerin davayı kazanması için 600 bin dolar para istediğini savunan Topuz ödemeyi reddettiğini söyledi.

ŞİKAYET ÇEKİLDİ SORUŞTURMA DÜŞMEDİ

Topuz’un dilekçesi üzerine 7. Ceza Dairesi Başkanı Mehmet Mutlu idari soruşturma yürütmekle görevlendirildi. Topuz’un dava avukatları ise dilekçeden daha sonra haberdar oldu. Bunun üzerine avukatlar Topuz’la görüştü.

Topuz, dilekçeyi kendisinin yazmadığını Süleyman Toplusoy’un talimatıyla Ankara’ya gittiğini, bir büroda hazır dilekçeye imza attığını ve Yargıtay’a götürdüğünü iddia etti. Avukatlar bunun üzerine Yargıtay’a, Topuz’un kendilerine anlattıklarını içeren bir dilekçe vererek şikayeti geri çektiklerini bildirdi.

Buna rağmen soruşturma kapanmadı. Topuz, Yargıtay’da sözlü olarak da dinlendi. Burada ise para teklifi iddialarını farklı bir şekilde anlattı. Topuz’un şaibeli ifadelerine ve iddia ettiği parayı ödemeden davayı kazanmış olmasına rağmen idari soruşturmanın devam edilmesi dikkat çekti.

‘DÜŞÜK FİYATA ARAZİ ALARAK ZENGİN OLDU’

Peki, Topuz’un ifadelerinde adı geçen Süleyman Toplusoy kim? Toplusoy ailesi Türkiye’nin en bilinen giyim markalarından Roman Giyim Mağazaları’nın sahibi. Şirket 1980 yılında Turgut ve Muharrem Toplusoy kardeşler tarafından kuruldu. Daha sonra kardeşlerden Süleyman Toplusoy da şirkete katıldı.

Şikayet dilekçesini veren Şaban Topuz’un da Toplusoy’lar için çalıştığı ancak emekliliği nedeniyle kayıtlı çalışan olmadığı iddia edildi.

KARDEŞLER KAVGALI

Toplusoy ailesi ağırlıklı olarak tekstil sektöründe bilinse de özellikle Turgut Toplusoy’un arazi alım satımı konusunda da ciddi işler yaptığı, açık kaynaklardan görülüyor. 2006’da şirkette Turgut ve Muharrem Toplusoy kardeşler arasında, eşlerinin şirketteki pozisyonları nedeniyle yaşanan tartışmada da bu konu gündeme gelmişti.

Muharrem Toplusoy, hisse oranlarının belirlenmesi için oluşturulan hakem heyetine verdiği dilekçede, ağabeyinin hileyle zengin olduğunu öne sürüyor. Daha sonra şirketten ayrılan Toplusoy dilekçede “Ağabeyim emlakçılık yaptığı dönemde düşük fiyata arazi alarak zengin oldu” diyor.

‘İNAMILMAZ BÜYÜK PARALARA SATTIM’

Turgut Toplusoy da 2009’da verdiği röportajda Çekmeköy’de yaptığı yatırımları anlatmıştı. Röportajda Toplusoy’un Çekmeköy’ün en önemli toprak zenginlerinden biri olduğu, dedesinden kalma arazilere kendi satın aldıklarını da ekleyerek 5 bin dönüm araziye sahip olduğu anlatılıyor. Çekmeköy’de arsa alıp satarak büyük paralar kazandığını söyleyen Toplusöy şöyle konuşuyor:

“1974’te 10 liraya aldığım yerin bugün metrekaresi bin lira oldu. 65 dönüm yeri 1 milyon 400 bin mark’a aldım. İnanılmaz büyük paralara da sattım. Çekmeköy’de Maya İnşaat’a bütün arazilerini biz sattık. Onlara 180 bin metrekare yer verdik. Dumankaya, Carpe Diem, Lalezar, Evrensel gibi projelerin inşaat alanlarının hepsi bizim arsalarımızdı.”

Turgut Toplusoy’un ayrıca Hazine arazileriyle ilgili davalarda ‘pay karşılığı finansör’ olduğu öne sürüldü.

Irmak Mete/Aydınlık

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde