Lojistik üs arıyor! Alibaba kaçmasın

Lojistik üs arıyor! Alibaba kaçmasın

Dünyanın en büyük internet alışveriş sitelerinden Çinli alibaba.com, Avrupa siparişlerinin teslimatını daha kısa sürede yapmak için lojistik üs arıyor.

Lojistik üs arıyor! Alibaba kaçmasın
16px
24px
13.02.2018 08:32
ABONE OLgoogle

Şirketin radarında Bulgaristan’ın Filibe bölgesi var. Ancak çok cazip bir teklifle belki de bu yatırım Türkiye’ye çekilebilir

Amazon ile birlikte dünya internet alışverişinin en büyük cirolu kuruluşu olan alibaba.com, Avrupa’ya yakın bir lojistik üssü kurmak üzere harekete geçti. Çinli e-ticaret şirketinin radarında ilk etapta ne yazık ki Bulgaristan var. Ancak Türkiye, alibaba’ya cazip bir yatırım fırsatı sunarsa Çinli devin lojistik üssü Türkiye olabilir.

Türkiye de radara girer
 
Kaynaklara göre alibaba bir süredir Avrupa’dan gelen siparişleri daha çabuk karşılamak üzere tedarikçilerin kullanacağı bir lojistik merkezi kurulması için yer arıyor. Bulgaristan’da Burgaz’a ilgisi olan alibaba, daha sonra dikkatini yine Bulgaristan’da Filibe bölgesine çekti. Ancak kaynaklar alibaba’nın henüz net kararını vermediği Trakya Ekonomi Bölgesi haricinde bir yerin de radara girebileceğini belirtiyorlar.
 
Türkiye hem tedarikçi olarak, hem de tüketim olarak alibaba’nın daha çok tercih edebileceği bir lojistik üssü olabilir. Bu sebeple Türk yetkililerin alibaba’ya iyi bir teklif sunmaları halinde Bulgaristan yatırımının Türkiye’ye çekilebileceği, ardından da Türkiye’nin çok önemli bir lojistik üssü olabileceği vurgulanıyor. 
 
10 üründen 7’si ithal
 
UPS’in alışveriş alışkanlıkları araştırmasına göre internetten alışveriş yapan her 10 Avrupalı’dan 7’si kendi ülkelerinin dışında bir perakendeciden ürün alıyor. Çalışmada başka bir ülkedeki perakendeciden satın alma yapılırken yüzde 62 ile teslimat hızının tercih sebepleri arasında ilk sıralarda yer aldığı görüldü. Tüketiciler sipariş hızının yanı sıra, vergiler dahil tüm ücretlerin net belirtilmiş olup olmadığına, iade politikalarına, yerel para birimi ile alışverişin mümkün olup olmadığına bakıyor. Araştırmanın sonuç bölümünde “Her 10 kişiden 7’sinin başka bir ülkenin perakendecisinden alışveriş yapması, farklı coğrafyalardaki müşterilerle iyi iletişim kuran perakendecilerin önü açık” denildi.  
 
Tek günde 25 milyar $
 
Dünyanın en büyük e-ticaret sitelerinden alibaba.com 1999 yılında Çin’de kuruldu. 2014’te New York Borsası’na kote olan şirket o dönem Amerika tarihinin en büyük halka arzını gerçekleştirmiş piyasa değeri kısa sürede 160 milyar dolardan 230 milyar dolara çıkmıştı. Şirketin güncel piyasa değeri 3 trilyon yuan yani 476 milyar dolar. Alibaba geçtiğimiz yıl 462 milyar dolarlık (yaklaşık 1.3 trilyon TL) ürün satmıştı.

Daha önce hiç ulaşmadığı rakamlara bu yıl ulaşan Alibaba’nın en çok satış yaptığı gün Çin’de ‘Yalnızlar Günü’ (Singles’ Day) olarak bilinen 11 Kasım (11.11) günü oldu. ABD’deki Black Friday benzeri bir indirim ve alışveriş günü olan Yalnızlar Günü’nde Alibaba’da toplam 40 binin üzerinde satıcı, 6 milyon farklı ürün satarak 25.3 milyar dolarlık satış gerçekleştirdi. Bu aynı zamanda tek gün rekoru olarak kayıtlara geçti. Şirketin 2017’de dünya genelinde müşteri sayısı yüzde 7 artışla 454 milyona ulaştı. Alibaba.com’un satışları içinde Avrupa’nın payı yüzde 20’lere ulaşmış vaziyette. Vatan

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde