Hasan Aslanoba: Treni kaçırmak üzereyiz, atlayıp zıplamak lazım

Hasan Aslanoba: Treni kaçırmak üzereyiz, atlayıp zıplamak lazım

Türkiye’de girişim sermayesi fonlarının yetersizliğinden yakınan Hasan Aslanoba, “Treni kaçırmak üzereyiz. Bu işler pansumanla olmuyor. Eski kafadan kurtulup atlayıp zıplamamız lazım” dedi

Hasan Aslanoba: Treni kaçırmak üzereyiz, atlayıp zıplamak lazım
16px
24px
29.01.2018 06:08
ABONE OLgoogle

Türkiye’de melek yatırımcı denilince ilk akla gelen isim Hasan Aslanoba. 2013-2015 döneminde Türkiye’deki tüm yeni girişimlere konan finansmanın yüzde 38’ini tek başına sağlayıp “Aslanoba etkisi” diye bir kavram oluşturmuştu. Biz de ilk yatırımların ardından hem portföyünün son hali hem de Türkiye’deki girişimcilik ekonomisinin durumu hakkında konuşmak için kendisi ile bir araya geldik. 

Aradaki fark 15 kat

Şu ana kadar 85 farklı girişime 78 milyon dolar yatırım yapan WebnakCEO’su Hasan Aslanoba, kendi portföyünün durumunu “Fidanlar ağaç oldu” diye özetleyip Türkiye’deki yatırım ekosisteminden şikayet ediyor. Pansuman tedavilerle bu işlerin artık yürümediğini anlatan Aslanoba, eski ekonomi kafasından kurtulup, atlayıp zıplayarak koşmamız gerektiğini ve girişim fonlarına sarılmamız gerektiğini söylüyor.  Aslanoba, “Hastaya artık bir doz yetmiyor, 5 doz vermek gerekiyor” diyerek ekonominin yabancı firmalar tarafından istila edeleceği uyarısında bulundu. İşte Aslanoba’nın anlattıklarından bazı önemli satırbaşları:

“Yatırım ekonomisi hızla gelişiyor. 2017’de Türkiye’de Start-up’lara 100 milyon dolar yatırım yapıldı. 2016’da bu 65 milyon dolardı. 2015’te dünyada 141 milyar dolar yatırım yapılırken 2017’de bu 170 milyar dolara çıktı. Dünyada 150 milyar dolarlık yatırım varsa bizim 1.5 milyar dolarını almamız lazım ama yatırım tutarı 100 milyon dolar. 15 kat fark var. 

Uzaylı DNA’sı gerekiyor

Eski ekonomi kafalarını hala piyasa dinamiklerine yön veriyor. Bunlar teknolojiye kapalı. Bünyelerinde kurdukları birimlerle işi yürütmeye çalışıyorlar ama bu bir yere kadar. Kurumsal girişim fonları ile yeni oluşumlar yaratmalılar ama yapmıyorlar. Start-up’lar uzaylı DNA’sı ile doğdu. Gençlerin geleneksel firmalardan kaçması gerekiyor. Hızla kodlama ve yazılım öğrenmeleri lazım yoksa gelecekte onlara yer yok.”

Emlak piyasasını bekliyor

Türkiye’nin en büyük e-ihracatçısı konumundaki Modanisa, Bitaksi, Vivense, dügün.com, İninal gibi ciddi ölçeklere ulaşmış şirketlerin yatırımları arasında olduğunu söyleyen Aslanoba, “Portföyüm ortalama 3 yaşında ve hızlı bir artış gösteriyor. Hokey sopası etkisi oldu. Portföyün değeri baştan düştü sonradan yükseldi. Asıl değerlenme 12 yaşlarında olur. Ben de elimdeki gayrimenkulleri paraya çevirip yeni iş modellerine yatırım yapacağım. Emlak piyasasının toparlanmasını bekliyorum” dedi.

Her yerde garajımız varmış gibi

Bir girişimci olarak Webnak’ı kurup CEO’luk görevini de kendisi yürüten Hasan Aslanoba, şirketin 2016’da 30 milyon liralık bir ciro gerçekleştirdiğini söyledi. Nakliyeci ile müşteriyi mobil uygulama üzerinden buluşturan Webnak’ın her ay yüzde 10 büyüdüğünü söyleyen Aslanoba, “1.000 liraya sattıkları nakliye işini kamyoncudan 900 liraya satın alıyoruz. Kamyoncular da hiç boş kalmamış oluyor hem onlar tasarruf ediyor hem biz kazanıyoruz. Uygulama ile Türkiye’nin her karışında kamyon garajımız var gibi hareket ediyoruz” şeklinde konuştu.

Emre Eser/Vatan

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde