Parlak fikri olana Arıkovanı’ndan süper destek..

Parlak fikri olana Arıkovanı’ndan süper destek..

Şimdiye kadar 18 farklı girişimin kitlesel fonlama kampanyası başlattığı platformda, 1 milyon 920 bin TL destek toplandı.

Parlak fikri olana Arıkovanı’ndan süper destek..
16px
24px
08.02.2017 13:15
ABONE OLgoogle

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, bugüne kadar Arıkovanı’na 2 bin 708 fikrin geldiğini belirterek, “Onların içinden aşağı yukarı 380 tanesi ile birebir görüşme yapıldı. 11 bin destekçiyi girişimcilerle buluşturan Arıkovanı’nda, şimdiye dek 1 milyon 920 bin lira değerinde bir fon yaratıldı.” dedi.

Terzioğlu, Turkcell’in kitlesel fonlama platformu Arıkovanı ile ilgili son gelişmeleri paylaşmak üzere düzenlenen toplantıda konuştu.

Yenilikçi iş fikirlerinin ve ürünlerin hayata geçmesini sağlamak için çok sayıda proje geliştirdiklerini anlatan Terzioğlu, Arıkovanı’nın da bu anlayışın bir ürünü olduğunu kaydetti. Küresel pazarda rekabet eden bir şirket olarak Türkiye’nin kalkınması için inovasyon kültürünün ve teknolojinin gelişmesinin çok önemli olduğuna inandıklarını vurgulayan Terzioğlu, “DNA’sında inovasyon olan bir şirketiz. Dolayısıyla inovasyon yolculuğunda ülkemizi ileri taşıyacak fikirlerin önünü açmak için elimizi taşın altına koymaya her zaman hazır olduk.” dedi.

Terzioğlu, şirket olarak hem bulundukları sektördeki ekosistemin gelişmesi, hem de ülkenin kalkınması adına kitlesel fonlama platformu Arıkovanı’nı hayata geçirdiklerini dile getirdi.

Arıkovanı’yla girişimcisinin elinde sermaye olmadığı için bir kenarda prototip olarak bekleyen yenilikçi teknolojik ürünlerin, maddi kaynak bulmasını sağlamayı hedeflediklerine işaret eden Terzioğlu, “Kitlesel fonlama doğası gereği, girişimcilerin ekonomik fırsat eşitliğine kavuşmasına destek olan bir sistem. Biz de Arıkovanı ile teknoloji girişimcilerinin can suyuna ulaşmalarını ve yarının önemli teknoloji şirketleri haline gelmelerini istiyoruz.” diye konuştu.

Terzioğlu, söz konusu platformun kısa sürede önemli adımlar attığına dikkati çekerek, şunları kaydetti: “Bugüne kadar Arıkovanı’na 2 bin 708 fikir geldi. Onların içinden aşağı yukarı 380 tanesi ile birebir görüşme yapıldı. 11 bin destekçiyi girişimcilerle buluşturan Arıkovanı’nda, şimdiye dek 1 milyon 920 bin lira değerinde bir fon yaratıldı. 18 teknoloji girişiminin kitlesel fonlama kampanyası başlattığı platformda, şu ana kadar 9 proje fon hedefine ulaşarak başarılı oldu. Kaynak sağlama oranı yüzde 75’e ulaştı. Önümüzdeki dönemde girişimcilerin ekonomimizin temel çarklarından biri haline geleceğine inancımızla Arıkovanı’nı tüm Türkiye’nin kullanımına sunduk. Arıkovanı sayesinde dünya çapında ürünlere imza atılacağına inancımız tam.”

“Amacımız Türkiye’deki fikir sahiplerinin de Amerika’dakiler gibi eşit fırsatlara ulaşması”

Kaan Terzioğlu, toplantıda basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Uluslararası yatırımcıların henüz Arıkovanı’na gelmediğini belirten Terzioğlu, “Öyle bir amaçla başlamadığımız için belki ikinci aşamada düşünülmesi gereken bir konu. Amacımız Türkiye’deki fikir sahiplerinin de Amerika’dakiler gibi aynı, eşit fırsatlara ulaşması. Bu amaçla önemli bir adım attık diye düşünüyorum.” değerlendirmesinde bulundu. Terzioğlu, geçen yıl finans ve ödeme teknolojileri alanında kurdukları şirketlerin hatırlatılıp, bu yıla yönelik planlarının sorulması üzerine, şunları kaydetti:

“Aslında biz geçen sene, 3 yıllık bir plan hazırladık. Bu 3 yıllık planın en önemli konularından bir tanesi, bütünleşik entegre iletişim hizmetleri şirketi olmak ve küresel ürün ve markalarla, özellikle dijital servislerde dünyada lider bir pozisyona ulaşmak… Bu alandaki faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Stratejinin önemli parçalarından birisi datayı ham data değil, işlenmiş data olarak satmak. İşlenmiş data da müziktir, videodur, TV’dir, anlık mesajlaşmadır, bulut saklama sistemleridir…. Bunların her biri alanında bizler yatırımlar yaptık.

Mesela anlık mesajlaşmada BiP uygulamamız şu anda 12 milyona yaklaştı, ki bunun neredeyse 2 milyona yakın bir kısmı yurt dışında. fizy ürünümüz şu anda Türkiye’de Spotify’ın 2 katı büyüklüğüne ulaştı. Akıllı depo alanında Lifebox ürünümüz var, Türkiye’de Dropbox kadar kullanımı olan bir ürün. TV+ uygulamamız Türkiye’de Netflix’in 5 katına çıkmış durumda, 1,2 milyona yakın abonesi var. Bütün bu alanlarda ilerliyoruz. Tabii dijital hizmetler, aynı zamanda bizim finansal hizmetlerle de birleştirmek ve bir araya getirmek istediğimiz bir konu. Geçen sene 1 Mart’ta Financell’i lanse ettik. Tüketici finansman alanında Türkiye’nin en büyük şirketi haline gelmek üzere. Müşteri sayısında gelmiş durumda, 2,5 milyona yaklaştık… Verilen kredi adedi anlamında da gelmiş durumda. Çok yakında aynı zamanda toplam büyüklük anlamında da en büyük tüketici finansman şirketi haline geleceğini düşünüyorum. 2017 yılının en önemli projelerinden bir tanesi mobil ödeme sistemleri alanında yapacaklarımız. Bununla ilgili bir kaç tane güzel haber gelecek.”

Arıkovanı sistemine başvurular nasıl yapılıyor?

Sadece teknolojik girişimleri desteklemesi nedeniyle Türkiye pazarında bir ilk olan Arıkovanı’na başvurular, platformun web sitesi ya da uygulaması üzerinden yapılabiliyor. Arıkovanı, girişimcilerin ilk müşterilerini bulup, onlardan fon yaratmalarına aracı oluyor. Ödül bazlı kitlesel fonlama yöntemiyle çalışan platforma gelen prototip aşamasındaki ürünler, Turkcell tarafından sunulan pazarlama ve mentorluk desteğiyle vitrine çıkıyor. Turkcell, aynı zamanda girişimcilerin ilk müşterisi olarak ürünleri için ön sipariş de veriyor. Girişimler, hazırlık aşaması ardından Arıkovanı’nda 60 gün süreyle vitrinde kalıyor ve bu sürede belirledikleri hedefe ulaşmaya çalışıyor. Eğer hedefe ulaşamazlarsa o ana kadar toplanan fon destekçilere iade ediliyor. Hedefe ulaşıldığında ise toplanan fon girişimciye aktarılıyor.

Girişimcilerin henüz üretilmeyen ürünlerine sipariş vererek destek olanlar geleceğin teknolojilerinin şekillenmesinde çok önemli bir rol oynarken, Türkiye girişim ve teknoloji ekosisteminin gelişmesine büyük katkıda bulunuyorlar. Bunun karşılığında da girişimcinin geliştirdiği ürüne, pazara çıktığında alacağı fiyatın çok altında bir bedel ödeyerek sahip oluyorlar. Çocuklar için özel olarak geliştirilmiş Alya 3D Yazıcı, tak-çalıştır akıllı yaşam sistemi Bean, otizmli çocuklar için geliştirilmiş eğitim uygulaması Otsimo, çocuklar için eğitici artırılmış gerçeklik ürünleri tasarlayan Zchool, akıllı bebek ve bakıcı izleme servisi Invidyo, Arıkovanı’nda aldıkları desteklerle başarıyla fonlandı ve yatırımcıların ilgisini çekerek ilk yatırımlarını aldı.

 İhtiyacının 8 katı destek topladı

Toplantıda başarılı olan iş fikirlerinden bazıları da tanıtıldı. Tanıtılan iş fikirlerinden Outliers Akıllı Not Defteri, 40 bin liraya ihtiyacı varken toplam 339 bin 773 lira destek alarak hedefinin 8 katına ulaştı. Outliers Akıllı Not Defteri ısıyla silinebilme özelliğiyle defalarca kullanılabiliyor. Pilot Frixion kalemiyle yazılanları Outliers uygulamasıyla dijitalleştirilip, mikrodalga fırında 1 dakika ısıtıldıktan sonra yeni alınmış tertemiz bir deftere kavuşmak mümkün oluyor.

Görme engelliler için tasarlanan özel akıllı baston WeWalk ise hedefine en hızlı ulaşan girişim oldu. WeWalk, 289 bin 971 liralık destek topladı.

Bilimi özgün deneylerle sevdirmeyi amaçlayan Twin Bilim Kiti ile dünyada tek olan PEGGYMATIC pati yıkama cihazı da kısa sürede hedefini tamamlayıp başarıya ulaşan projeler arasında yerini aldı.

Mobil telefon haberleşmesine altyapı sağlayan istasyonların planlama ve kurulum stratejilerini anlatmayı ve bunu her yaşa yönelik eğlenceli bir kutu oyunu haline getirmeyi hedefleyen Hücrebaz da aradığı desteği Arıkovanı’nda buldu. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde