Gençlere yeni iş kapısı: Instagram pazarlamacılığı

Gençlere yeni iş kapısı: Instagram pazarlamacılığı

Sosyal medya para kazanma konusunda sayısız fırsat sunuyor. Moda, gezi, yiyecek, spor, güzellik alanlarında “sosyal medya taktikleri” ile para kazananların sayısı giderek artıyor. Bazı bloggerlar milyonlarca dolar kazanıyor…

Gençlere yeni iş kapısı: Instagram pazarlamacılığı
16px
24px
27.01.2017 12:43
ABONE OLgoogle

Şule Güner'in haberi

SON birkaç yıldır satış ve pazarlamada bir kavram var: “Toplum üzerinde etkili olan insanlar aracılığıyla pazarlama.” Sosyal medyanın ünlüler için ciddi bir gelir kaynağı olduğunu söylemek yanlış olmaz. ABD ve Avrupa'da bir fotoğraf yayınlayarak yüz binlerce dolar kazanan ünlü isimler var. ABD'deki son yılların en popüler top modelleri Kendall Jenner ve Gigi Hadid, Instagram'daki bir paylaşımları için 125-300 bin dolar arasında para kazanıyor. Ünlü isimlerin yanı sıra, işi ve kamuya mal olmuş kişiliği nedeniyle sosyal medya hesaplarında patlama yaşayan geniş bir kitle de mevcut. Peki ya ünsüz olanlar? Onlar sosyal medyadan para kazanabiliyor mu?

Fotoğrafçılık, yiyecek-içecek, spor, güzellik alanları başta olmak üzere ülkemizde ve dünyada sıradan insanlar da belirli “sosyal medya taktikleri” izleyerek para kazanıyor. Bu yöntem, gençler için de bir iş kapısı haline gelmiş durumda. Gençlerin Instagram, Twitter, Facebook, Youtube, Snapchat gibi sosyal medya ortamlarında takipçi sayısını artırma yarışına girmesinden yola çıkan bilişim dünyası, bu geniş kitleyi minimumdan başlayarak, para kazanma fırsatı sağlayan pazarlama ortamına dahil ediyor. Örneğin, iki yıl önce aktif olan, iOS ve Android platformlarda çalışan bir uygulama olan Takumi, gençlerin kendilerini “dijital ortamda ispat ederek” para kazanma olanağı sunuyor. 

INSTAGRAM İÇİN İŞİNİ BIRAKTI

İngiltere ve Almanya'da uygulanan Takumi, reklamcıyla Instagram hesabından “toplum üzerinde etkisi olan bu gençleri” bir araya getiriyor. İngiltere'de bir fotoğraf paylaşımı için 2 bin sterlin alan gençler bulunurken, mevcut işini bırakıp tam zamanlı sosyal medya pazarlaması sektörüne giren gençlerin sayısı da artıyor.

Takumi, bu sosyal medya birlikteliği için çok fazla değil en az 1000 takipçisi bulunan Instagram kullanıcılarını arıyor. Seyahatten güzelliğe her tür alandaki blogger ve amatör fotoğrafçılar kendisini bir anda bu sistemin içinde bulabilir. Profilin Takumi tarafından beğenilmesi halinde 40 sterlin ile işe başlıyorsunuz. Takumi'yi geliştiren şirket, 100 ile 100 bin arasında takipçiye sahip olan Instagram hesaplarının “kitlelerine optimum şekilde ulaşabildiği” görüsüyle bu rakam aralığındaki hesapları hedeflemiş.

“KENDİN GİBİ OL”

Bu gençlerden biri, bir çocuk annesi 24 yaşındaki Ivona Moore. Bir moda meraklısı olan Litvanya asıllı Moore, geçen yıl açtığı Instagram hesabından şimdi ayda binlerce sterlin kazanıyor. Takumi aracılığıyla tanıştığı markaların tanıtımını yaptığı bir üründen en az 100 sterlin kazanan Moore, tüm fotoğraflarını cep telefonuyla çekiyor. “Kendimi bildim bileli fotoğraf çekiyorum. Bu konuda yetenekli olduğunu söyleyemem ama neyin üzerimde güzel durduğu ve o fotoğraf karesini nasıl yaratıcı hale getirebileceğimi biliyorum” diyen Moore, bir lisedeki işini bırakarak moda ve güzellik konularıyla ilgili paylaşımlarda bulunmaya başlamış.

Sadece küçük markalar değil, İngiltere'nin büyük giyim markaları Superdry, Pretty Little Thing'den güzellik ve bakım markaları Elizabeth Arden, Garnier gibi dev markalara kadar pek çok uluslararası dev şirketle çalışmış. Tek yaptığı bu markaların ürünlerini giyerek veya kullanarak bunu paylaşımında belirtmesi. “Ben aslında amatör sayılırım. Daha profesyonel bloggerlar benden daha fazla kazanabilir” diyen Moore, bu işe başlayacak olanlara fotoğraflarında “kendi gibi olmaları ve başkasını taklit etmemeleri” tavsiyesinde bulunuyor.

GÖRÜNDÜĞÜ KADAR KOLAY DEĞİL

Yine İngiltere'den 22 yaşındaki üniversite öğrencisi Neel Patel de Instagram'daki fırsatı görerek kendisini dünyayı gezip fotoğraflarını çekerken bulmuş. Pek çok genç gibi arkadaşlarıyla gittiği yer ve mekanları çekerek, keyifli zamanlarını takipçileriyle paylaşarak Instagram hesabındaki takipçisini artıran Patel 'in şimdi 35 bin takipçisi var. Bu cep telefonu uygulaması sayesinde buluştuğu şirketlerin ürünlerini paylaşımlarında kullanarak bir paylaşım için 300 sterlini bulan paralar kazanıyor.

Bir bilim teknik şirketindeki işini bırakıp kendisini dünyayı gezmeye adayan Patel, yeni işinin göründüğü kadar kolay olmadığının altını çiziyor. Şimdiye kadar erkek giyim markalarının yanı sıra seyahat şirketleri ve otel zincirleriyle çalışan Patel, “Ayda 3-4 iş alırsam sabah 8-akşam 5 mesaili bir işteki kadar para kazanabiliyorum. İnsanlar fotoğrafları görünce hafife alıyor ama hiç de öyle değil. Kolay kazanılan bir para değil" uyarısını yapıyor. Patel, “Instagram pek çok yönüyle fantezi dünyası. Benim yapmaya çalıştığım insanların evde hiçbir şey yapmayarak oturmasındansa sahip olabilecekleri bu hayatı göstermek ve aynı zamanda seyahat etmelerini sağlamak” şeklinde konuşuyor.

Top blogger'lar milyon dolarlar kazanıyor

Tüm dünyada top blogger'lar moda, güzellik alanlarından çıkarken, 20-30 yaşlarındaki bu sosyal medya yıldızları yılda 1-3 milyon dolar arasında kazanıyor. Moda ve ekonomi dünyasından haberler veren WWD isimli internet sitesi, zirvedeki bloggerların bir Instagram paylaşımından 5-25 bin dolar kazandığı hesabını yaparken, 500 bin -3 milyon arasında takipçileri bulunan bu isimlerin markalaşmaya gittiği yorumunu yapıyor.

ABD'de “sosyal medya yıldızı avlayan” Dijital Marka Mimarları (DBA) isimli şirket, geçen yıl yaptığı açıklamada şirket profilinde 130 sosyal medya yıldızının bulunduğunu ve bu isimlerin dijital medyadaki değerinin 50 milyon dolar olduğunu belirterek dijital pazarlama ayağının ne kadar önemli olduğuna vurgu yaptı. DBA, sosyal medya bloggerlarının kazandıkları parayı son kuruşuna kadar hak ettiklerini savunurken, Pink Peonies isimli web sitesinin kurucu blogger'ı Rachel Parcell'in Nordstorm isimli mağazalar zinciriyle işbirliğine giderek internet üzerinden 2014 yılında 1 milyon dolarlık alışveriş yapılmasını sağladığını hatırlattı. 
Sarışın Salata ilk sırada

Blonde Salad (Sarışın Salata) isimli moda-güzellik blogunun kurucusu İtalyan Chiara Ferragni listenin zirvesinde yer alan isim. WWD isimli siteye göre 2015'te 2.5 milyon dolarlık gelir elde eden Ferragni, kendi giyim ve ayakkabı markasını yarattı. The Blonde Salad isimli giyim sitesi ve Chiara Ferragni Collection isimli ayakkabı koleksiyonu 2015'de 10 milyon dolarlık satış yaptı. Bunun 7.5 milyon doları ayakkabı satışından geldi.

Song of Style isimli blog'un kurucusu Aimee Song, The Chriselle Factor isimli blog'un kurucusu Chriselle Lim, Peace Love Shea'nın kurucusu Shea Marie, Pink Peonies'in kurucusu Rachel Parcell, moda ve güzellik alanında öne çıkan diğer isimler…

Ayda 8 milyon dolarlık satış yaptırıyorlar

ABD'deki ShopStyle isimli blogger network'ü, bünyesindeki top 100 blogger'ın Aralık 2015 satışlarını yüzde 315 artırarak bir ayda 8 milyon dolarlık satış sağladıklarını bildirdi. Bu satışlarsa çoğunlukla Burberry, Ugg Australia, Donna Karan gibi lüks tüketim ürünlerinde gerçekleşti. 

Para Dergisi

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde