Abdülhamid’in şaheseri İtalya'da bulundu. Ama...

Abdülhamid’in şaheseri İtalya'da bulundu. Ama...

34. Osmanlı Padişahı Sultan II. Abdülhamid'in muhteşeteşem eseri İtalya'da bulundu. Ancak eser müzayededen satılıyor...

Abdülhamid’in şaheseri İtalya'da bulundu. Ama...
16px
24px
09.09.2014 11:20
ABONE OLgoogle
Koleksiyoner ve tarih meraklısı işadamı Ali Serim, Sultan II. Abdülhamid tarafından yapılan çok özel dolabı İtalya’da buldu. ''Yıldız Sarayı'nı süsleyen bu önemli gül ağacından mamül mobilya sanat tarihi için büyük öneme sahip. Üzerine fildişi ve sedefle Fetih Suresi işlenmiş. Hicri 1319 tarihi var. Ölçüleri 130 x 236 x 43.5 cm.

Uluslararası Müzeler Konseyi ve Yıldız Sarayı Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi de olan Ali Serim, 20 Eylül’de İtalya’da ki küçük bir müzayede evi olan CZERNY’S INTERNATIONAL AUCTION HOUSE S.r.l. tarafından Osmanlı Saray mobilyaları arasında büyük öneme sahip bir dolabın 250 lot numarasıyla satışa çıkacağını, Kültür Bakanlığı’nın müzayedeye katılarak Sultan II. Abdülhamid tarafından yapılmış eseri Yıldız Sarayı Müzesi’ne kazandırması gerektiğini vurguladı.

Marangoz Sultan

34. Osmanlı Padişahı Sultan II. Abdülhamid gençliğinde resme ve marangozluğa merakı sebebiyle Alman Karl Jansen ve Halil Efendi adlı sanatkarlardan marangozluk ve oymacılık öğrenmiştir. Sultan gerçek bir sanatkârdı. Tahsin Paşa'nın anlattığına göre Sultan II. Abdülhamid, Avrupa'dan en son sistem marangoz alet ve edevatı getirtmiş, birçok usta ve çırakla Yıldız Sarayı'nda kurdurduğu Marangozhanesi olan Tamirhâne-i Hümâyun'da hergün belli bir süre çalışmış ve şaheser mobilyalar üretmiştir. Prof. Dr. İlber Ortaylı'ya göre Sultan II.

Abdülhamid hükümdar olmasa, devrinin en iyi tersim sahibi marangozu olurdu. Eserlerine (mesela Istanbul Müftülüğü Şer’iyye Sicilleri arşivi dolaplarına, üniversitenin koridorlarında atıl olan kütüphaneye vs.) bakınca Istanbul’un ünlü mobilyacılarını geçtiği görülür.

Tarihçiler, ''Komutanlık ve devlet yöneticiliği kimliğiyle tanıdığımız birçok padişahın ilginç hobileri vardı. Her insan gibi rutin meşguliyetlerinin yanında gönlünün arzuladığı işleri yapmak, padişahların içinde bulundukları psikolojik sıkıntılardan uzaklaştırır aynı zamanda bu durum mevcut koşuşturmacanın dışında farklı bir düşünme pratiğine imkân sağlardı'' demektedir. Şüphesiz Sultan II.



Abdülhamid hobisini üstad bir sanatçı seviyesinde icra edecek seviyeye ulaşmış olmasından dolayı ayrıca takdire ve hayrete değerdir.

İstanbullu bir aile eseri Fransa'ya götürmüş

Müzayede şirketinin direktörü Michael G. Czerny'nin verdiği bilgiye göre Abdülhamit'in mobilyasını satışa çıkaran kişi eseri 2010 yılında, 1911 yılında İstanbul'dan Paris'e yerleşen bir aileden satın almış. Bu aileden alınan bilgiye göre, ailenin Sultan II. Abdülhamid'e hizmet etmiş bir büyüğüne sözkonusu dolabi 1900 yılında Sultan bizzat hediye etmiş. Fakat bunu doğrulayan bir belge bulunmuyor.



Yıldız Sarayı Yağmalanmıştı

31 Mart İsyanı sırasında Selanik'ten gelen Hareket Ordusu'nun Yıldız Sarayı'nı yağmalamalamıştır. 31 Mart ayaklanmasını bastırmak bahanesiyle İstanbul'a yürüyen Hareket Ordusu'ndaki ayyaş ve serkeş yağmacılar Yıldız Sarayı'nı basıp çeşitli mobilya, kıymetli muhtelif eşya, nadir silah, kitap, giyecek ve yiyecek çalmışlar, Sarayda tahribata yol açmışlardır. Ayaklanmanın bastırılmasından sonra sıkıyönetim ilan edildi ve ayaklanmacıların önderleri divanıharpte yargılanarak ölüm cezasına çarptırıldılar. Muhalefet hareketi önemli kayıplara uğradı. Ama en önemli gelişme, Meclis-i Umumi Milli adı altında birlikte toplanan Heyet-i Mebusan ve Heyet-i Ayan'ın 27 Nisan'da II. Abdülhamid'in tahttan indirilmesini, yerine V. Mehmed'in geçirilmesini kararlaştırmasıydı. Ayrıca II. Abdülhamid'in İstanbul'da kalması da sakıncalı bulunarak Selanik'te oturması uygun görüldü.



Divanıharp II. Abdülhamid'i yargılamak istediyse de, yeni kurulan Hüseyin Hilmi Paşa hükümeti bunu kabul etmedi. 3 yıl Selanik'teki Alatini Köşkü'nde ev hapsinde tutulduktan sonra 1912'de İstanbul'daki Beylerbeyi Sarayı'na hapsedildi. 10 Şubat 1918'de İstanbul'da vefat etti. Mezarı, büyükbabası için Divanyolu'nda yaptırılmış Sultan II.
Mahmut Türbesi'nde bulunmaktadır.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde