Türkiye 'Süper 5'li'yi konuşuyor: Sıkı dostlar iş başında

Türkiye 'Süper 5'li'yi konuşuyor: Sıkı dostlar iş başında

3. havalimanını yapacak olan grubun 4 üyesi Ankaralı. Hepsi altyapı ve inşaatta uzman.

Türkiye 'Süper 5'li'yi konuşuyor: Sıkı dostlar iş başında
16px
24px
05.05.2013 10:02
ABONE OLgoogle

3. havalimanını yapacak olan grubun 4 üyesi Ankaralı. Hepsi altyapı ve inşaatta uzman. Limak ve MNG havacılıkta da deneyimli. Ekibe yeni katılan Kalyon İstanbul kökenli. İstanbul'da belediyenin çok sayıda projesinde onun imzası var

Türkiye'de son dönemde yapılan çok sayıda ihalede yerli şirketler ve konsorsiyumlar görmeye alıştık. Dünyanın en büyük ihaleleri arasına giren 3. havalimanı ihalesini de 5 yerli şirketin oluşturduğu konsorsiyum kazandı.

Akşam, 25 Mart 2013 tarihli haberinde havalimanı ihalesinde kilidi yerli ortağın çözeceğini yazmıştı. 'Yer sorunlu, süre az, maliyet yüksek ancak ihale havalı' başlıklı haberde ihalede konsorsiyumları yerli ortakların belirleyeceğini yazmıştı. Uzun yıllardır ortak iş yapan Limak, Cengiz, Kolin ve Mapa yanlarına Kalyon'u da alarak 26 milyar 139 milyar euronun altına imza attılar. Türkiye, 3. havalimanı ihalesini ve projeye 90 milyar lira yatırmayı taahhüt eden 'Süper 5'li'yi konuşuyor.

DOSTLUKLARI ÇOK ESKİ

TÜRKİYE son üç yıldır Limak-Kolin-Cengiz ortaklığını ezberlemiş durumda. İhaleler dışında da yakın arkadaş olan Nihat Özdemir, Mehmet Cengiz ve Naci Koloğlu son üç yılda, 4 milyar dolarlık ihale kazanırken bu projelere 1 milyar dolar yatırmayı planlıyor. Bu da Türk Lirası olarak 9 milyar'a karşılık geliyor. Havalimanıyla birlikte bu rakam 99 milyar liraya çıktı.
TÜRKİYE'nin en büyük elektrik dağıtım şirketi BEDAŞ'ı 1.960 milyar dolara alan üçlü, Akdeniz EDAŞ için 546 milyon dolar vermişti. Grup daha önce de Uludağ EDAŞ'ı 940 milyon dolar, Çamlıbel EDAŞ'ı 258.5 milyon dolarla kazanmıştı. Ortaklar Çoruh havzasında inşa edilecek dünyanın en yüksek üçüncü barajı Yusufeli'de ipi göğüsledi.

GAR DA ONLARIN

 CENGİZ-Kolin-Limak'ın bu yıl imza attığı bir diğer ihale ise Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı oldu. 28 Ağustos 2012'de yapılan ihaleye teklif veren tek şirket olan konsorsiyum, garın 19 yıl 7 ay boyunca işletme hakkını aldı. Ortaklar, uzay üssü görünümlü binaya 150 milyon dolar yatıracak.

HAVADA ÇOK DENEYİMLİ

BU üç ortağı yakından tanıyoruz. Şimdi ekibe yeni katılan Mapa İnşaat ve Kalyon İnşaat'a göz atalım. Mapa İnşaat, adı iş dünyası tarafından çok iyi bilinen MNG Holding'in ilk şirketi. Sahibi Artvinli işadamı Mehmet Nazif Günal. 1978 yılında kurulan şirket, özellikle altyapı konusunda uzman.

Dünyanın birçok yerinde termik santral, karayolu, köprü ve tünel inşaatları, endüstriyel tesis inşaatları, sulama sistemi, baraj ve hidroelektrik santral inşaatları, pissu ve içmesuyu arıtma tesisleri, betonarme silolar gibi büyük ölçekli inşaat projelerinde imzaları var. MNG Holding, medya ve havacılık dünyasında da etkin bir grup. TV8 kanalının yanı sıra kargo taşımacılığı yapan MNG Airlines ile tarifeli ve charter kargo taşımacılığı yapıyor. Grup kısa bir süre önce MNG Techinc adlı şirketini Türk Hava Yolları'na satmıştı.

DÖRTLÜ ORTAK İŞLER YAPIYOR

 CENGİZ, Kolin, Limak ve Mapa bugüne kadar farklı projelere imza attı. Limak ve Mapa, Suudi Arabistan'da su iletim hattı projesini birlikte yapıyor. Cengiz ve Mapa ise Bulgaristan'da otoyol inşaatında birlikteler. Dörtlü, 2008'de ilk kez Sivas-Ankara demiryolu yapımının bir bölümünü üstlendi, 2013'ün ilk aylarında ise projeye başka bir etabı da eklediler.

KAFACA İYİ  ANLAŞIYORUZ

 KOLİN İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Naci Koloğlu, 'Neden sürekli aynı ortaklarla hareket ediyorsunuz' sorusuna şu yanıtı veriyor: Birbirimizi iyi tanıyoruz, iş yapma biçimlerimiz yakın ve kafa olarak iyi anlaşıyoruz.

 ORTAKLARIN yeni hedefi ise İstanbul'un gaz dağıtımını da almak. İGDAŞ için tek sıkıntı Rekabet Kurumu'nun vereceği karar olacak. İstanbul'un elektrik dağıtımını alan grup Rekabet Grubu'ndan şifai olarak bir onay alırsa ihaleye katılacak fakat kurumun vize vermemesi kuvvetle muhtemel.

İstanbul'un her köşesinde Kalyon İnşaat'ın imzası var

 'SÜPER beşlinin' en yeni üyesi Kalyon İnşaat. Aslen Trabzonlu olan Hasan Kalyoncu tarafından kurulan Kalyon İnşaat Kalyon Grup'a bağlı. Kalyon Grup'un kurucusu Hasan Kalyoncu, Milli Türk Talebe Birliği'nden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yakın arkadaşı. İş hayatının yanı sıra siyasetle de yakından ilgilenen Hasan Kalyoncu, 2008 yılında dönemin İstanbul Valisi Muammer Güler'le sohbet ederken kalp krizi geçirerek yaşamını kaybetmişti. Kalyoncu'nun AK Parti'nin kurulmasında aktif rol aldığı biliniyor. KİPTAŞ'ın en büyük müteahhitlerinden olan Kalyon, Metrobüs yolunun yapımının yanı sıra Taksim Meydanı projesini de yürütüyor. Şirketin başında Hasan Kalyoncu'nun kardeşi Cemal Kalyoncu bulunuyor.

20 milyar euroda kâr edemezdik bu rakamlar bizim için çok fazla

 ÜÇÜNCÜ havalimanının ilk etabının tamamlanmasının ardından Atatürk Havalimanı'nın kapanacağı ifade ediliyor. Üçüncü havalimanı ihalesini alamayan TAV'ın Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın ise Wall Street Journal Türkiye'ye yaptığı açıklamada "Gayet rahatım, çok rahatım. Çok da iyi oldu" diyor. Akın, "Biz verebileceğimizin çok daha üstünü verdik. 20 milyar euro bizim için fazla. Kâr-zararda eşit olacağımız tutar 20 milyar euroydu" diye konuştu. "3.5 yıl sonra AHL kapanabilir. Yeni oyun planınız ne olacak?" yönündeki soruya da Akın "Yeni bir oyun planım yok. Zaten bunu alsaydım yeni bir oyun kurabilmiş olacaktım" dedi. Hisseleri yüzde 7 değer kaybeden TAV'ın geleceği konusunda "TAV bitmez, biter mi TAV? Bu bizim varlıklarımızdan sadece birisiydi. Elimizde bir sürü başka varlıklarımız da var" diye konuştu.

Esin Gedik/Akşam

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde