Damacana skandalında 244 marka gözaltında

Damacana skandalında 244 marka gözaltında

Sakıncalı çıkan markalara yapılacak ikinci denetimde de analiz sonuçları mevzuata aykırı çıkarsa ruhsatlar iptal edilecek

Damacana skandalında 244 marka gözaltında
16px
24px
31.07.2012 05:48
ABONE OLgoogle

Sağlık Bakanlığı 244 su markası ve 7 bin 600 bayiyi denetim altına aldı. Sakıncalı çıkan markalara yapılacak ikinci denetimde de analiz sonuçları mevzuata aykırı çıkarsa ruhsatlar iptal edilecek

İstanbul'da yapılan denetimler sonucu sağlıksız bulunan 5 su firmasının kaderini 2. analizler belirleyecek. 7-15 gün arasında yapılacak ikinci analizlerin de mevzuata aykırı çıkması halinde firmaların ruhsatları tamamıyla iptal edilecek. 2. analizde suların sağlıklı bulunması halinde ise firmalar piyasaya geri dönecek. Halen Türkiye genelinde 7 bin 600 su bayii ile ilgili denetimleri sürdüren Sağlık Bakanlığı, sağlıksız suları teşhir etmeye devam edecek.

 Sağlık Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, Türkiye'de 7 bin 600 civarında damacana suyu dağıtım ve satışı yapan bayi ile kontrol ve denetim faaliyeti devam ediyor. Temmuz ayı içinde damacana suyu dolumu yapan ve piyasaya arz eden 254 su markasından numune alınarak analiz yapıldığı, denetimlerde bin 200 elemanın görev yaptığı belirtildi. Analizlerin bir kısmının tamamlandığı, diğer bir kısmının ise tamamlandığı ifade edildi.

Haftaya geri dönebilirler

 Denetimler sonucu sağlıklı olmadığı tespit edilen Buzada, Erpınar, Alps, Kervansaray ve Yalısu marka suların üretimi geçici olarak durduruldu. Söz konusu 5 firmaya ait suların toplatıldığı belirtildi. Söz konusu firmalara 7-15 gün arasında süre verildiği, bu sürenin bitiminin ardından firmalara ait sulardan tekrar numune alınacağı kaydedildi. Alınacak yeni numunelerin sağlıklı bulunması halinde firmaların üretime döneceği, bu numunelerin de kirli çıkması halinde ruhsatlarının tamamen iptal edileceği kaydedildi.
 
Son kullanma tarİhİne bakılmalı

Yetkililer, damacana suların yetkili bayi ve satıcıdan alınması gerektiğini belirterek, şu önerilerde bulundu:
 * Damacanalar çizik, kirli ve suyun şeffaf rengini göstermeyecek matlıkta olmamalı.
 * Güneş altında, yüksek veya çok düşük ısıda ve tozlu ortamlarda bulundurulmamalı.
 * Tüpgaz ile aynı ortamda taşınmamalı ve depolanmamalı.
 * Kapak, emniyet bandı, etiket ve gövdesinde bulunması gereken marka isimleri aynı olmalı.
 * Üretim ve son kullanma tarihlerine dikkat edilmeli.
 
Denetim kıstasları

Yurt genelinde süren denetimler sonucu sağlığa zararlı olduğu tespit edilen suları satan firmaların teşhirine devam edileceği belirtildi. Üretim sürecinde dolumda hata bulunması halinde dolumu yapan firma ya da birime, dağıtımda sorun bulunması halinde dağıtımı yapan firma ya da birime ceza kesilmesi öngörülüyor. Yetkililerin verdiği bilgiye göre, denetimlerde şu noktalara dikkat ediliyor:
 * Tesisin hijyenik şartlarda faaliyet gösterip göstermediği.
 * Belirtilen nitelik dışında su kullanılıp kullanılmadığı.
 * İzinsiz kaynak ilave edilip edilmediği.
 * Başka bir suya ait kapların kullanılıp kullanılmadığı.
 * Yıkama suyunda izinsiz temizlik ürünleri kullanılıp kullanılmadığı, yıkama suyu sıcaklığının 55-70 derece aralığında olup olmadığı.
 * Tesise ait laboratuvarda eksikliklerin bulunup bulunmadığı.
 * Ambalajlarda kullanılan etiketlerin uygun olup olmadığı, tüketiciyi aldatıcı ve yanıltıcı bilgi ve sembollere yer verilip verilmediği.
 * Kapak üzerinde emniyet bandı kullanılıp kullanılmadığı (shring).
 * Su dolumu ünitesinde çalışan personelin hijyen kurallarına uyup uymadığı.
Mithat Yurdakul/Milliyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde