Ekmek diye zehir yiyoruz

Ekmek diye zehir yiyoruz

TÜDEF’in raporuna göre ocakta yürürlüğe giren tebliğ katkı maddesi kullanımını daha da yaygınlaştırdı

Ekmek diye zehir yiyoruz
16px
24px
22.04.2012 09:27
ABONE OLgoogle

Tüketici Dernekleri Federasyonu, Ocak 2012’de yürürlüğe giren tebliğin zaten sorunlu olan ekmek piyasasında keyfi uygulamaları arttırdığına dikkat çekerken katkı maddelerinin tehlikeyi büyüttüğünü ifade etti. Buna göre, ambalajı zorunlu kılmayan tebliğ, ayrıca beyaz ekmeği teşvik etti.

 TÜDEF’in “Ekmek Raporu”na göre, en temel besin maddesi olan ekmek aynı zamanda en çok oyunun oynandığı ticari ürün haline geldi. TÜDEF; ocakta yürürlüğe giren tebliğin bu piyasadaki katkı maddesi başta olmak üzere sorunları çözmek bir yana yaygınlaştırdığına dikkat çekti.

TÜDEF, Türkiye’de 23 yıl boyunca 136 bin kişi üzerinde inceleme yapan Harvard Üniversitesi’nin, kanser vakalarının önemli bir kısmının beyaz ekmekten kaynaklandığını ve beyaz ekmek kaynaklı kanserlerin başında ise mesane kanserinin geldiğini tespit ettiğini anımsattı. Türkiye’de kişi başına günlük enerji ihtiyacının yüzde 44’ünün, hatta yoksul kesimlerde yüzde 60-70’nin ekmekten karşılandığını anlatan TÜDEF, dünya ortalamasının 5 katı tüketim olduğunu belirtti. Böylece küresel 220 milyar TL’lik ekmek piyasasının 12 milyar TL’lik kısmının Türkiye’de olduğuna dikkat çeken TÜDEF’in raporunda yaygın sorunlar şöyle sıralandı:

* Genetik değişikliğin birinci aşaması olan “hibritleştirmek” ile besin değeri düşürülen tohumlardan un elde edilmesi

* Tahılın yetiştirilmesinde tarım kimyasallarının kullanımı, undaki hileler ve kimyasal katkı maddeleri eklenmesi

* Besinin yüzde 90’dan fazlasını oluşturan rüşeym ve kepek kısmının undan atılmasıyla beyaz un üretimi

* Aşırı miktarda maya kullanımı ve özellikle mayaların GDO’lu olması

* Ekmeğe üretim aşamasında çok yoğun biçimde katkı maddelerinin eklenmesi

4 Ekmek üreten tesislerin ve çalışanların temizlik koşullarına riayet etmemesi, ekmeğin satış noktasına dağıtımı için kullanılan taşıma kaplarının çok sayıda virüs ve bakteri barındırması

* Ambalajlanmadan satılan ekmeğe üretim, dağıtım, satış ve tüketici tarafından seçilmesi gibi üretimden tüketime kadar geçen süreçte çok sayıda kirli elin temasıyla bulaşan bakteri ve virüsler

* Satış noktasındaki saklama koşulları. Ekmek esmer ve doğal görünsün diye katılan boya, renklendirici, tatlandırıcılar.

TÜDEF’in raporunda “Bir katkı maddesinin yasal düzenlemeye konması sağlığa zararlı olmadığı anlamına gelmez. Kaldı ki, bilinçsiz ve olağan dozlara uygun kullanmama, kâr hırsıyla hareket etme, eğitimsizlik, aşırı dozun sonuçlarını görmeme veya önemsememe bu tehlikeyi daha da arttırıyor” uyarısı yapıldı.

Katkı maddelerinin kullanılma nedenleri ise şöyle sıralandı: Hamurun asidini arttırmak, bayatlamayı geciktirmek, ekmek hatalarını ve hastalıklarını düzeltmek, su kaldırma oranını yükseltmek, hacim artışı sağlamak, un rekoltesini yükseltmek vs. gibi amaçlar.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde