Kıdem tazminatında zamanaşımı kaç yıl?

Kıdem tazminatında zamanaşımı kaç yıl?

İş sözleşmesi sona eren işçilerin yaşadığı sıkıntıların en önemlilerinden biri kıdem ve ihbar tazminatıdır.

Kıdem tazminatında zamanaşımı kaç yıl?
16px
24px
20.05.2011 06:04
ABONE OLgoogle

İş Kanunu’nda kıdem ve ihbar tazminatı alacakları için özel bir zamanaşımı süresi öngörülmemiştir. Bu konudaki davalar ise, hakkın doğumundan itibaren Borçlar Kanunu uyarınca on yıllık zamanaşımına tabidir. Zamanaşımı başlangıcına esas alınan kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı hakkının doğumu ise işçi açısından hizmet akdinin feshedildiği tarihtir.

Aynı işveren nezdinde geçen fasılalı çalışmalardan her birinin kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde sona ermesi halinde, fasılalı çalışmalar arasında 10 yıllık sürenin geçmemesi şartı, hizmetler birleştirilmek suretiyle tüm hizmet süresi üzerinden kıdem tazminatı ödenmesi gerekir.

Bu on yıllık süre içinde kıdem tazminatını hiç almayan veya eksik alan işçinin ise işverene talepte bulunması veya dava açması gerekir. Süresi içerisinde talepte bulunulmayıp, dava açılmazsa işverenler zamanaşımını ileri sürme hakkına sahiptir.

Bu aşamada bir konuya dikkat çekmekte yarar var. Yine Borçlar Kanunu’na göre, işçilerin ücret alacakları için on yıllık zamanaşımı süresi uygulanmamaktadır. Ücret alacakları, doğduğu andan itibaren beş yıl geçtikten sonra zamanaşımına uğrar. Bu sürenin sonunda işçinin ücretini istemesi halinde ise, karşı tarafın zamanaşımı def’inde bulunması mümkündür.

Yahya Arıkan/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde